Först pris – sedan sprit

Stenhårda regler för skidstjärnorna i kväll: ”Ska tvätta sig ofta”

står i centrum Svenska längdskidåkaren Charlotte Kalla är storfavorit i kategorin Årets kvinnliga idrottare vid Idrottsgalan i kväll. Men så fort hon tagit emot ett eventuellt pris, måste hon tvätta sig med handsprit. Allt enligt order från landslagsledningen.
står i centrum Svenska längdskidåkaren Charlotte Kalla är storfavorit i kategorin Årets kvinnliga idrottare vid Idrottsgalan i kväll. Men så fort hon tagit emot ett eventuellt pris, måste hon tvätta sig med handsprit. Allt enligt order från landslagsledningen.Foto: Foto: ANDREAS BARDELL
SPORTBLADET

De ska undvika andra aktiva, undvika journalister, undvika att ta i handtag.

Men det finns bakterier som Charlotte Kalla och Marcus Hellner kan behöva utsätta sig för: de som finns på priserna.

– Det måste vi absolut tänka på. Tar de i ett pris ska de tvätta händerna med sprit efteråt, säger längdchefen Hans-Eric Schultz.

Allt är rigoröst planerat.

I kväll sitter längdstjärnorna med sina tränare vid ett eget bord på Idrottsgalan. Hoten är mikroskopiska till storleken, men minnet av Kallas insjuknande efter galan för tre år sedan lever kvar.

Order: Återhållsamhet

– Vi har sagt åt dem att de inte behöver vara bland folk. Lite återhållsamma. Är man fit for fight och inte har något som ligger och gror i kroppen är det lugnt, det är i andra fall som riskerna finns, säger damtränaren Rikard Grip.

Det finns instruktioner att hålla sig till.

Åkarna har med sig handsprit och ska ofta tvätta sig. Deras förflyttningar är problematiska, därför går de in och ut ur lokalen i samlad tropp.

”Inga skyddsmasker”

Och går allting strålande framträder en ny smittorisk: då ska vinnaren upp på scenen där mycket folk rör sig, grattas av en utdelare och ta emot ett pris.

– Jag vill först säga att vi inte går runt med skyddsmasker eller stänger hotell från andra gäster när vi kommer. Men när mycket bakterier florerar, som magsjuka och vinterkräk, är det viktigt att inte komma i kontakt med andra, säger längdchefen Hans-Eric Schultz.

Är det ett verkligt problem med priserna?

– Absolut. Vi begränsar så mycket det går, men har kommit fram till att man självklart får ta i ett pris om de får ett. Men då ska de tvätta sig efteråt.

Sterila priser utlovas

Stephan Rimér är galans vd och lovar att de håller priserna så sterila som möjligt.

– Typ en eller två personer har tagit i priset innan vinnaren får det. De ligger nerbäddade i kartonger och en person har som ansvar att ställa upp dem innan prisutdelaren tar över, säger han.

FAKTA

HÄR ÄR ALLA NOMINERADE I KVÄLL – OCH SPORTBLADETS VINNARTIPS

ÅRETS KVINNLIGA IDROTTARE

Therese Alshammar (simning), Anna Haag (längdskidor), Emma Johansson (cykel), Charlotte Kalla (längdskidor).

Kommentar: Här är Kalla lika överlägsen som hon var på tio fritt under OS. Ingen kan bräcka hennes guld och silver i Whistler.

ÅRETS MANLIGE IDROTTARE

Björn Ferry (skidskytte), Anders Gustafsson (kanot), Marcus Hellner (längdskidor), Henrik Sedin (ishockey).

Kommentar: Kan se ut som en dragkamp mellan Hellner och Ferry, men jag tror på Sedin. Borde premieras för att ha vunnit NHL:s poängliga.

ÅRETS LAG

Innebandylandslaget (damer), Lag Anette Norberg (curling), Sprintstafettlandslaget (damer, längdskidor), Stafettlandslaget (herrar, längdskidor).

Kommentar: Om så samma lag hade vunnit VM-guld i innebandy, OS-guld i curling och OS-silver i sprintstafett hade de inte bjudit på en lika klassisk upplevelse som herrarna på stafetten.

ÅRETS LEDARE/TRÄNARE

Joakim Abrahamsson/Magnus Ingesson (längdskidor), Magnus Norman (tennis), Martin Vestby (cykel), Johan Wallberg (simning).

Kommentar: Ett tag såg Sverige ut att bli OS-längd-åkningens mest framgångsrika land. Abrahamsson/Ingesson kan inte förlora här.

ÅRETS NYKOMLING

Angelica Bengtsson (friidrott), Oliver Ekman–Larsson (ishockey), Jennie Johansson (simning), Hanna Falk (längdskidor).

Kommentar: Det är för svårt att på pappret reda ut hur bra Ekman-Larsson varit. Det är enklare med favoriten Johansson: ett silver och ett brons i sim-EM.

ÅRETS PRESTATION

Björn Ferry (skidskytte), Emma Green (friidrott), Anja Pärson (alpint), Marcus Hellner (längdskidor).

Kommentar: Anjas kraschbrons är spektakulärast, men Ferrys OS-guld mest oväntat. Klart grabben ska ha ett pris för det.

ÅRETS IDROTTARE MED FUNKTIONSHINDER

Jennie Ekström (simning), Lotta Helsinger (sportskytte), Zebastian Modin (längdskidor), Anders Olsson (simning).

Kommentar: Ekström drog till VM i Eind-hoven med förhoppningar och kom hem med sex medaljer, varav ett guld. Klar favorit här.