Nu utmanar hon herrarna

Norberg vill ha tuffare motstånd: ”Blir mer offensivt”

SPORTBLADET

Anette Norberg vet inte var hennes nya lag står, så hon vill i helgen inte mäta sig mot dameliten.

Utan mot herreliten.

– Vi kommer få det tufft, men det är skönt att slå ur underläge, säger hon.

”vi får det tufft” Anette Norberg har ett nytt lag efter OS-succén. Nu ställs gänget inför sitt tuffaste test hittills. Foto: AP
”vi får det tufft” Anette Norberg har ett nytt lag efter OS-succén. Nu ställs gänget inför sitt tuffaste test hittills. Foto: AP

Vad är nästa utmaning när man nyss tagit OS-guld? Kanske att snegla mot Annika Sörenstam.

För nu går Anette Norberg i golfarens fotspår och står över Ladies Curling Cup för att i stället delta i herrtävlingen Sundbyberg Open.

Slutspel? Njae

– När man möter damer blir det ofta precis samma lag. Vi vill ha det tuffare. Sedan är det skönt att ha låga förväntningar på oss, säger hon.

Hur stor chans har ni?

– Vi kommer få det tufft. Vi spelar fyra matcher i gruppspelet och räknar inte med slutspel.

Det finns ingen ”herr-taktik” att koppla in. Sedan bildandet i september har nya lag Norberg spelat två damturneringar och nått kvartsfinal båda gångerna. Nu går de in mot starkare motståndare – och försöker göra på samma sätt.

– Det brukar bli mer offensivt när herrar spelar. Ofta är det fler stenar i spel, säger Norberg.

Hur viktigt är det att vara stark i curling?

– Den stora skillnaden är kraften i de hårda stenarna som herrarna har men inte vi. Ibland tycker de att det går åt pipan, då tömmer de boet fort. På ett par stenar kan de rensa upp rasket. Det kan inte vi.

Är det allt?

– Nej. Sedan är det sopningen. De kan spela med mindre marginaler för de sopar stenarna en och en halv meter längre än vi.

Hur mycket handlar den här utmaningen om att sticka ut?

– Ingenting egentligen. Vi vet inte var vi står efter att ha spelat så kort tid tillsammans, men vi har gjort det som är bäst för oss.

FAKTA

...OCH HÄR ÄR FEM KVINNOR SOM TÄVLAT MOT MÄNNEN

Manon Rhéaume, hockey. Första och enda kvinnan som spelat i NHL. Som målvakt i Tampa Bay stod hon en träningsmatch mot St. Louis 1992 och en mot Boston 1993. Båda gångerna byttes hon ut tidigt.

Danica Patrick, Indycar. Hånen och utmålningen som kuttersmycke tystnade när hon som första kvinna vann Indy Japan 300 för två år sedan. Kom sedan trea i Indianapolis 500 och har inför året avancerat till Nascar.

Billie Jean King, tennis. 12 Grand Slam-titlar räckte inte. 1973 utkämpade King ”Könskriget” mot förre storspelaren Bobby Riggs som offentligt förlöjligat damtennis. 30??000 satt på läktarna och 50 miljoner såg direktsändningen när Billie Jean golvade Bobby: 6–4, 6–3, 6–3.

Babe Zaharias, golf. Annika Sörenstam uppmärksammades när hon mötte männen 2003, men det hade redan gjorts 58 år tidigare. Skillnaden är att Zaharias klarade cutten flera gånger. Var också framgångsrik i löpning, spjutkastning och höjdhopp.

Libby Riddles, hundsläde. Rubbade hela fundamentet i extremtävlingen Iditarod i Alaska när hon vann det 180 mil långa loppet 1985. Firade med att skriva tre böcker om triumfen, och att tacka ursprungsbefolkningen i Alaska genom att bo hos och som dem i sex år.