Bilden som får Pep att stoppa media

”Jag tycker att det är bättre att de är tysta som läget är nu”

SPORTBLADET

BARCELONA. Spaniens antivåldsmyndighet anmälde i går José Mourinho och Sporting Gijón-tränaren Manuel Preciado för den senaste tidens ordkrig.

– Kommittén gör ett misstag, vår tränare har hållit sig inom regelverket, säger Real Madrids sportchef Jorge Valdano.

Samtidigt ställer Barcelona in alla intervjuer för sina spelare på grund av det spända läget.

Foto: Marca

En dryg vecka innan säsongens första Clásico mellan Barcelona och Real Madrid är stämningen redan rejält spänd i båda läger.

José Mourinho, fick nyligen två matchers avstängning efter att ha svurit åt domaren i cupmatchen mot Real Murcia och har nu anmälts för den senaste tidens turbulens.

Det är Antivåldskommittén, en statlig myndighet som verkar för att hålla debattklimatet i det offentliga rummet fritt från påhopp, som anmält både Mourinho och Sporting Gijóns tränare Manuel Preciado efter bråket kring matchen lagen emellan i helgen.

Kallades för skurk

Preciado kallade då José Mourinho för ”en skurk och dålig kollega”, efter att Mourinho bland annat påstått att Sporting och andra mindre lag i la liga inte ställer upp med bästa startelva när man möter Barcelona.

Efter matchen när de två tränarna möttes utanför arenan kastade Preciado en flaska mot Real Madrids spelarbuss och hälsade Mourinho med en obscen gest, samtidigt som José Mourinho ska ha gjort v-tecknet till Preciado.

Real Madrids sportchef Jorge Valdano säger i dag till El País:

– Vi är förvånade över kommitténs beslut. Vår tränare har argumenterat inom en tydlig ram, medan Preciado gått långt över gränsen. Det är ett misstag att bedöma deras beteende på samma sätt.

I dag pryds Madrid-tidningen Marcas förstasida av den spanske konstnären Goyas skildring av det spanska motståndet mot fransmännens dominans i början av 1800-talet, där Mourinhos ansikte monterats in, föreställande en martyr.

Med Spaniens brokiga historia av självständighetsivran och centralstyre har många katalaner och Barcelona-anhängare uppfattat bilden som stötande och Pep Guardiola upprepade flera gånger i dag att han inte tänkte kommentera den.

Koncentrera sig på matchen

– Jag kommer inte att svara på det och inte på några frågor om Real Madrid, säger Guardiola som själv, med kort varsel, ställde in samtliga spelares inplanerade intervjuer under tiden fram till matchen mot Real Madrid.

– Jag tycker att det är bättre att vara tysta som läget är nu. Det är bättre att de koncentrerar sig på matchen, på träning och får tid att vara med sina familjer, säger Guardiola på dagens presskonferens.

I Real Madrid gäller tills vidare äkta "silenzio stampa". I dag ställde varken José Mourinho, hans assisterande tränare eller någon i truppen upp på presskonferens.