Pressades till tårar – av pappan: ”Jag hånade honom...”

JVM-målvakten Robin Lehner om sin tuffa barndom

Foto: JERKER IVARSSON
SPORTBLADET

BUFFALO. Robin Lehners väg till toppen liknar ingenting annat.

Småkronornas succémålvakt drillades stenhårt av pappa Michael under uppväxten.

Det gick så långt att grannarna anmälde Michael till Bris.

– Det har varit en ständig press, Jag visste att om jag var dålig skulle farsan sälja skydden och så var det kört, säger Robin.

Far och son Lehner kommer till restaurangen på spelarhotellet och slår sig ner vid bordet. Michael har tagit ledigt från jobbet som målvaktstränare i Frölunda för att på plats följa sonen under junior-VM.

En timme senare har det berättat den osannolika historien om hur Robin på nio år gått från nybörjare till NHL-spel.

Missade alla födelsedagar

Allt började när Michael ville att den då tioårige Robin skulle prova på att stå i mål.

– Jag tyckte egentligen inte att det var så kul, jag kunde knappt stå på skridskorna. Men farsan tryckte och nu kan man säga att det lönade sig, berättar Robin.

Vad hände sedan?

– Det har varit fullt ös kan man säga. Jag fyller år i juli och de nio senaste åren har jag aldrig varit hemma på en födelsedag. Det var fyra–fem olika hockeyskolor varje sommar.

– Eftersom han började som målvakt så sent var jag tvungen att trycka på lite extra för att ta ikapp den tid som var förlorad, säger Michael.

När Michael började drilla Robin hade han ingen som helst kunskap om att träna målvakter. Genom en tillfällighet träffade Michael i början av 2000-talet Henrik Lundqvist och blev lika slumpartat Lundqvists tränare under de fyra åren i elitserien.

Nu har han varit målvaktstränare i närmare tio år.

Mötte äldre spelare

En del av Michaels strategi för att göra Robin till en toppmålvakt var att hela tiden spela honom i äldre lag. Under ungdomsåren i Mölndal tvingades Robin konkurrera med killar som var ett eller flera år äldre.

– Farsans plan var att jag skulle tvingas jaga och hela tiden för att ta en plats. Jag visste att om jag var dålig skulle farsan sälja skydden och så var det kört, säger Robin.

Michael var tuff, på gränsen till brutal i sin behandling av sonen.

– Jag hånade Robin om han inte var tillräckligt bra. Jag gjorde det för att trigga honom och få de där hornen att växa ut. Det har alltid funnits ett syfte med allting jag gjort. Jag har valt att ta att Robin inte gillat mig speciellt mycket.

Hur ser du i dag på hur du behandlat Robin?

– Det har nog inte varit rätt väg. Nu, tio år senare, kan jag sitta här med en klump i magen. Vi förlorade en massa trevliga år som far och son. Nu börjar vänskapen komma tillbaka, säger Michael.

– Egentligen var det först när jag flyttade över till Nordamerika som vår relation blev bra, säger Robin och Michael nickar instämmande.

Oftast gick den stenhårda drillningen av Robin alldeles för långt.

Ställdes mot puckmaskinen

En av de första saker Michael gjorde när han fått Robin att börja som målvakt var att skaffa en puckmaskin som skickade i väg puckar med 160 kilometers hastighet.

Gräsmattan vid huset i Mölndal slets bort och ersattes med en betongplatta och där nötte far och son timme efter timme.

Michael tryckte på knappen och Robin skulle fånga puckarna. Men pappa Michael och den då 11-åriga målvakten var långt i från alltid överens om hur Robin skulle agera för att stoppa alla puckarna.

En av många hetsiga diskussioner slutade med att Michael medvetet skickade i väg en puck när Robin inte var beredd.

Projektilen träffade med våldsam kraft den ena armen och Robin började gråta. Trots det fortsatte puckarna att vina mot honom.

Blev anmäld till Bris

Då hade grannarna, som inte var ett dugg imponerad av vare sig puckmaskinen eller hur Michael behandlade sin son, fått nog och kontaktade Bris (Barnens rätt i samhället). Det slutade med ett telefonsamtal från Bris där familjen Lehner fick intyga att det inte pågick någon systematisk barnmisshandel.

– Det har inte varit någon vanlig uppväxt, säger Robin.

Hur ser du i dag på hur du behandlades?

– Jag ångrar ingenting. Visst har det varit hårda stunder, men jag är 19 år nu och har fått uppleva mycket som andra inte kommer i närheten av. Jag har fått offra några unga år för att ha det bra nu på senare tid, säger Robin.

FAKTA

ROBIN LEHNER OM...

…varför han lämnade Frölunda: ”De gav mig inte chansen och då fick det vara. De sa till mig att egentligen spelar det ingen roll vad du gör för det är ”Honken” (Johan Holmqvist) som är förstemålvakt. Det kändes inte relevant att spela i J20 två år när jag hade möjlighet till spel i världens bästa juniorliga.”

…NHL-debuten med Ottawa: ”Vi mötte Montreal på bortaplan och det var 2–2 inför den tredje perioden. Precis när vi skulle gå ut till tredje perioden gick skenan sönder för vår målvakt Brian Elliot. Då sa spelarna till mig att jag skulle stå. Coachen hade redan gått ut till båset, och visste inte vad som hade hänt. När han såg mig på isen skickade han tillbaka mig till omklädningsrummet. Men Daniel (Alfredsson) kom och hämtade mig och jag hann rädda tre skott innan Elliot var tillbaka.”

…hur nära det var att han som 17-åring slutade med ishockey: ”Sista året i J20 med Frölunda (säsongen 2008/09) hade jag bestämt mig för att lägga av. Jag var skadad och då tog farsan med mig till Henrik Lundqvist i New York. Jag såg ’Henke’ spela, jag såg hans bil, hans lägenhet, hela hans liv och att han fick hålla på med det han älskar. Då insåg jag att det inte finns något bättre och det var det där jag också ville göra.”