Majorov nia efter korta programmet

Satte personbästa för säsongen

SPORTBLADET

Alexander Majorov kan vara på väg mot en topplacering i konståknings-EM – och dessutom ordna en extraplats till Sverige i nästa mästerskap.

Majorov, från Luleå, ligger överraskande nia efter torsdagens korta program, bland annat före förre världsmästaren Brian Joubert.

Svensken som förra året tog ett historiskt JVM-brons noterade 68,33 poäng. Skulle han efter lördagens friåkning säkra en plats bland de tio bästa får Sverige skicka ytterligare en åkare till nästa års EM.

– Det är klart att det är en liten målsättning för vår del. Dagens poäng var personbästa för säsongen så det är jätteroligt att han gör det i ett sådant här sammanhang, säger förbundets sportchef, Carina Skoog.

För 21-åringen är det blott hans andra stora seniormästerskap. 2009 kom han 22:a på EM, men har tidigare stått i skuggan av Kristoffer Berntsson och Adrian Schultheiss även om han setts som en stor talang. I torsdagens program var det aldrig tänkt att han skulle använda sig av en kvadrupel, det vill säga hopp där han snurrar fyra varv i luften. Den är däremot fortfarande aktuell till fria programmet.

I topp distanserade ryske talangen Artur Gatjinski landsmannen Jevgenij Plusjenko, som gjorde comeback. Gatjinskis ledning är dock minsta möjliga, 84,80 poäng mot 84,71 för Plusjenko. Tjecken Tomas Verner ligger trea