Startsidan / Sportbladet

Nobbad ”Henke” tackar för stödet

”Värmer verkligen hjärtat”

min buckla är större än din Det blir inget Jerringpris, men Lundqvist kan trösta sig med sin Vezina Trophy.   min buckla är större än din Det blir inget Jerringpris, men Lundqvist kan trösta sig med sin Vezina Trophy.

Jerringpriskommittén skapade storm i hockey-Sverige när de nobbade Henrik Lundqvist.

Men den svenske stjärnmålvakten tar det med ro.

– Jag vann ingen titel och är det ett viktigt argument så är det inte mycket att snacka om, säger han till Sportbladet.

I går offentliggjorde Radiosporten de fjorton kandidater som är nominerade till årets Jerringpris. Bland de nominerade fanns OS-hjältar som triathleten Lisa Nordén, seglarduon Fredrik Lööf och Max Salminen och paralympierna Maja Reichard och Anna-Carin Ahlqvist.

Zlatan och Lotta

Även Zlatan Ibrahimovic och Lotta Schelin fick varsin plats. Det fick däremot inte Henrik Lundqvist eller Erik Karlsson, utsedda till NHL:s bästa målvakt respektive back under föregående säsong.

– Det har varit jättesvårt. Hur ska man till exempel värdera de olympiska spelens kraft? Nu känner vi till exempel att silver i OS är något väldigt starkt medan andra tränger sig före bronsmedaljörer som till exempel brottarna, säger Bengt Skött, reporter på Radiosporten och medlem i den fem man starka nomineringskommittén.

Hur resonerade ni när ni lämnade både Henrik Lundqvist och Erik Karlsson utanför de fjorton utvalda?

– Att plocka fram en spelare i en lagsport är ett stort dilemma, där finns helt klart ett motstånd.

– Priserna de har fått bygger inte rakt av på titlar eller poänglistor utan en jurygrupp som subjektivt valt ut dem till de här troféerna. Men Henrik Lundqvist var definitivt nästa under strecket, det kan jag säga, säger Bengt Skött.

Inte upprörd

Henrik Lundqvist själv är inte allt för nedslagen över att ha blivit ratad.

– Att bedöma prestationer mellan olika sporter är ju otroligt svårt. Alla nominerade har ju gjort fantastiska prestationer, säger han.

– Personligen så hade jag en av mina bättre säsonger i karriären. Jag vann dock ingen titel och är det ett viktigt argument så är det ju inte så mycket att snacka om.

Stjärnmålvakten känner dock av stödet från svenska folket.

– Jag får så mycket positiva reaktioner runt om i Sverige för det jag gjort, det värmer verkligen i hjärtat.

 

*FOTNOT: Information om hur du röstar hittar du HÄR.

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Om Aftonbladet