Aftonbladet
Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Sportbladet

Legendarerna: Hon kan slå alla rekord

Ny utklassning i går – nu siktar Björgen på sex VM-guld: ”Möjligheten finns”

Marit Björgen öppnar för storslam på VM – sex guld.

Svenska skidlegendarer, tränare och aktiva ­säger till Sportbladet att är det någon som kan klara det omöjliga är det just super-Marit.

– Hon är en av få som kan få till det, säger ­Gunde Svan.

Super-Marit Marit Björgen vann gårdagens 10 km klassiska jaktstart överlägset och hennes plan inför VM står kvar. Sex guld är målet.   Super-Marit Marit Björgen vann gårdagens 10 km klassiska jaktstart överlägset och hennes plan inför VM står kvar. Sex guld är målet. Foto: Scanpix

Redan i en intervju med norska VG i oktober berättade Marit Björgen om den uppseendeväckande planen: att gå för sex guld på VM.

Hon hade tankarna under VM i Oslo, men all uppståndelse runt tävlingarna tog för mycket kraft och hon körde inte alla distanser.

Efter fredagens sprint i Kuusamo berättade hon igen om sin dröm.

– Möjligheten att ta sex guld finns där. Det är ingenting som är omöjligt. Jag tog ju fyra i ”Kollen” (Holmenkollen), så det är klart att allt är möjligt. Men det ska ju mycket till för att göra det, säger Björgen till norska Adresseavisen.

’Väldigt avslappnad’

Efter det uttalandet har Marit Björgen i ren utklassningsstil vunnit ytterligare två lopp i Kuusamo, lördagens 5 km klassisk fri stil och söndagens 10 km klassiska jaktstart och därmed hela minitouren.

När Sportbladet talade med norska landslagets längdchef Vidar Löfshus i går kväll berättade han att Marit Björgens VM-plan står kvar.

– Det är utgångspunkten, men sen blir det en löpande värdering under mästerskapet. Men möjligheten att gå ­alla lopp finns där, precis som i Oslo.

Klarar Marit det mentalt?

– Ja, hon är väldigt avslappnad och har rutinen, säger Vidar Löfshus men påpekar:

– Först ska hon åka sex lopp och det är inte enkelt att vinna alla sex. Hon har möjlighet på alla men det är inte enkelt.

’Maximalt flyt’

Flera av de gamla storstjärnor som Sportbladet talat med pekar på vad lite som krävs för att planen ska spricka.

– Det gäller att hon har maximalt flyt på varenda lopp. Att de får träff med vallningen, att hon är alert. Jag tror hon kommer att stå över en distans, säger Thomas Wassberg.

– Det är många faktorer som folk på sidan inte märker, det räcker med en förkylning. Sedan ett tecken som talar mot henne är att hon redan nu är i sådan kanonform. Det är nästan så att hon måste träna ner sig inför VM, hon måste släppa ner formen nu och ­skjuta den framåt och det kan vara svårt, säger Gunde Svan.

Anna Olsson, som slutade tävla efter OS, har tampats många gånger med Marit Björgen. Hon tror sprinten är den distans som Björgen får svårast i.

– Jag tycker inte att hon varit lite stabil i sprint som hon var tidigare. Hon har gjort en del dåliga starter. Det är inte henne som jag har som favorit i sprinten.

Så vem har du?

– Det har sett ut som att Ida (Ingemarsdotter) är bra på där.

 

FAKTA: Damer, jaktstart, 10 km: 1) Marit Björgen, Norge, 31.19,4, 2) Justyna Kowalczyk, Polen, +1.21,4, 3) Heidi Weng, Norge, +1.23,9. Sv plac: 25) Sofia Bleckur +3.33,6, 28) Sara Lindborg +3.37,4, 43) Maria Gräfnings +5.06,6.

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet