Aftonbladet
Dagens namn: Evert, Eilert
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Sportbladet

SOK-basen: "En allvarlig situation"

Skräckviruset kan påverka den svenska OS-uppladdningen

Foto: TT

Bara ett halvår innan OS i Rio de Janerio går världshälsoorganisationen, WHO, ut och klassar zikaepidemin i Brasilien som ett internationellt nödläge.

Det kan tvinga SOK att ändra på den svenska uppladdningen.

– Det är uppenbart en allvarlig situation, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo till TT.

Så sent som i fredags gick Brasiliens president Dilma Rousseff ut och förklarade den nationella kampen mot spridningen av skräckviruset zika som ett "krig som ska vinnas" och IOK gick i helgen ut med en skriftlig skrivelse till de olika nationella olympiska kommittérna med riktlinjer och medicinska råd.

Flera svenska idrottare har planerat träningsläger i Rio de Janeiro i februari-mars. Närmast på programmet står en världscuptävling i simhopp som också fungerar som OS-kval. LÄS OCKSÅ Så ska OS skyddas från skräckviruset

Kan ändra uppläggen

WHO klassade i dag spridningen av zikaviruset som ett nödläge för den internationella folkhälsan och nu kan det bli aktuellt för SOK att göra ändringar i uppläggen.

SOK inväntar kompletterande rekommendationer från IOK och följer informationen från svenska smittskyddsmyndigheter.

– Vi vill ha fakta på bordet så att vi inte medverkar till vilseledande ryktesspridning, säger Peter Reinebo till TT. OS i RIO Varnar de aktiva – från graviditet

SOK:s rekommendationerna kan ändras

Sedan i fredags avråder SOK gravida kvinnor att åka till Brasilien. Rekommendationerna kan komma att utvidgas de närmsta dagarna.

– Fram till nu har det sagts att det är relativt få i den övriga befolkningen som drabbas och att det handlar om lindrigare influensaliknande symptom. Men det är möjligt att det kommer att ändras, säger Reinebo.

Forskare tror att Zika kan ha kommit till Brasilien med besökare till fotbolls-VM 2014.

 

Se fakta om viruset nedan.

WHO IOK Zikaviruset
SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet