Turkiets jättesuccé

Laget skapar hysteri – landet drömmer om final mot USA

SPORTBLADET

De 12 jättarna har skapat basketfeber i Turkiet – och nu drömmer hela landet om en final mot USA.

– Vi skriver historia, säger förbundskaptenen Bogdan Tanjevic.

Det turkiska landslaget har skapat basketfeber i hem-landet. Och drömmen om en final mot USA är endast en semifinal bort. Här firar Semih Erden och Ersan Ilyasova kvartsfinalvinsten mot Slovenien.
Det turkiska landslaget har skapat basketfeber i hem-landet. Och drömmen om en final mot USA är endast en semifinal bort. Här firar Semih Erden och Ersan Ilyasova kvartsfinalvinsten mot Slovenien.Foto: ap

En seger i dagens semifinal mot Serbien skulle betyda att Turkiet är i sin första VM-final någonsin. Och Turkiets framgångar i hemma-VM i basket har orsakat hysteri. Hemmapubliken har blivit en stark faktor till att det turkiska landslaget nått semifinalen.

– Vi gör en drömturnering. Publiken lyfter oss, säger veteranguarden Omer Onan till tidningen Zaman.

”Är som en symbol”

Landslaget kallas Oniki Dev Adam vilket betyder ”De 12 jättarna”. Och fansen sjunger en ramsa som ungefär kan översättas ”Vi ska vinna. Vi ska bli mästare. Vi är de 12 jättarna. Vi är de 12 jättarna. Ni är inte ensamma.”

– Jag gillar den. Och namnet ”De 12 jättarna” är som en symbol. Jag gillar det trots att jag inte är en jätte, säger lagets kortaste spelare Ender Arslan (190 cm).

Vid ett tillfälle under kvartsfinalen mot Slovenien hade Turkiet Kerem Gönlüm (208 cm), Oguz Savas (213 cm), Semih Erden (213 cm), Hedo Turkoglu (208 cm) samtidigt på banan tillsammans med Ender Arslan. En jätteuppställning i ordets rätta bemärkelse.

Pressen är hård

Nu tror alla på en riktigt drömfinal mot USA, som möter Litauen i dagens andra semifinal. USA har ett par floppar bakom sig i VM-sammanhang och pressen är hård på Kevin Durant, som är lagets största profil. De allra största stjärnorna som LeBron James, Kobe Bryant och Dwayne Wade spelar inte VM och är kvar på hemmaplan.

Och om Turkiet går hela vägen till ett VM-guld kommer spelarna bli rikligt hyllade – och belönade.

Enligt tidningen Hur-riyet kommer de få en rekordbonus.

– Om Turkiet blir mästare kommer jag ge dem en blank check, säger Yunus Akgül som är generaldirektör för ungdoms- och idrottsfrågor.

Troligen fyller spelarna då i en jättesumma.

Fotnot: Serbien–Turkiet visas i TV 10/Viasat sport 20.20.

FAKTA

Så spelas semifinalerna i basket-VM

SEMIFINAL 1: TURKIET-SERBIEN

Kommentar: Turkiet har gått fram som en ångvält med sju raka segrar i VM. Serbien stod för en liten skräll när laget slog ut Spanien i kvartsfinalen. Turkiet är favorit att vinna.

Största profiler: Hedo Turkoglu, Turkiet – lämnade Toronto Raptors för Phoenix Suns i NBA inför den här säsongen och är turkiska landslagets mest namnkunniga spelare. Han har tidigare ett EM-silver för Turkiet 2001.

Nenad Krstic, Serbien – center och den enda spelaren i det serbiska laget som håller till i NBA. Han spelar i det unga Oklahoma City Thunder, men är en veteran i landslaget.

SEMIFINAL 2: USA-LITAUEN

Kommentar: Ett ungt amerikanskt lag jagar ett VM-guld – och en OS-plats. USA är storfavorit att gå till final.

Största profiler: Kevin Durant, USA – den starkast lysande stjärnan i laget.

Linas Kleiza, Litauen – en power forward som spelar för Toronto Raptors.