”Basketen blev min räddning”

Rudy Mbemba om en tuff uppväxt, NBA-drömmar – och sin nya attityd

SPORTBLADET

Han har slagits mot sig själv och en tuff uppväxt.

Nu slåss basketligans största svenska stjärna för ett nytt SM-guld – och en plats i NBA.

För Sportbladet berättar Rudy Mbemba om kompisarnas bortgång, sin beundran för Jonas Jerebko och hur han gick från envis, arrogant och kaxig till ödmjuk förebild.

inte bitter Rudy Mbemba blev aldrig första svensken i NBA – Jonas Jerebko ”snodde” titeln. Men Rudy är inte bitter. ”Jonas är perfekt. Det är verkligen stort för svensk basket”, säger Mbemba – som fortfarande hoppas på spel i världens bästa basketliga.
inte bitter Rudy Mbemba blev aldrig första svensken i NBA – Jonas Jerebko ”snodde” titeln. Men Rudy är inte bitter. ”Jonas är perfekt. Det är verkligen stort för svensk basket”, säger Mbemba – som fortfarande hoppas på spel i världens bästa basketliga.Foto: JOAKIM NORDLUND

En 20-årig Rudy Mbemba fick frågan vad han tycker om svensk basket. Sågningen var hård: Basketligan håller inte hög nivå och spelarna är dåliga. Tre år senare blir svaret ett annat.

– Det blir bättre och bättre, det kommer fler talanger. I år blir ligan tight.

Det känns som att du förändrats som person?

– Ja, det var den kaxiga ungdomstiden, den är borta nu. Jag är mycket mer ödmjuk, det är så man kommer långt, säger 23-åringen som siktar på sin bästa säsong hittills i sin nya klubb LF Basket.

Rudy Mbemba är Sveriges största stjärna bakom Jonas Jerebko.

Men landslagsguarden har inte gjort sig känd för att vara landets mest lätthanterade spelare och har kritiserats hårt för sin inställning.

– Jag har inte varit enkel alls att deala med. Det är på grund av min uppväxt. Det är ingenting jag är stolt över och inget jag velat.

Strulig uppväxt

Han beskriver uppväxten i Rinkeby som tuff, med mycket strul.

Väckarklockan kom när två av hans bästa vänner gick bort.

– Jag tänkte: är det så här man vill leva, att någon kan ta ditt liv på en sekund? Det är inte alls värt det. Jag ser det som en välsignelse att jag har valt den väg jag har gjort. Jag räddade mig själv tack vare basketen.

– Jag är där jag är just nu och jag ångrar ingenting, jag tänker inte se bakåt. Jag vet vart jag vill.

Och det är till NBA?

– Ja, drömmen är inte slut än. Jag är en spelare som kan spela där utan problem. Det känns som att jag är på rätt väg.

Du hoppade av draften 2008, varför?

– Jag valde att lyssna på min agent. Jag ångrade det verkligen och jag blev verkligen besviken på mig själv.

Hur kändes det när Jonas Jerebko snodde titeln som NBA:s förste svensk?

– Man vill ju vara i NBA, men han är perfekt. Det är verkligen stort och kul för svensk basket. Han har bevisat att det går om man vill.

Känns din egen NBA-dröm närmare efter att han blev draftad?

– Ja, det känns mer realistiskt nu. Inte ens när jag tränade för NBA-klubbar kändes det realistiskt. Han öppnar dörrarna för folk, säger Rudy Mbemba.

”Rosendahl är bäst”

Svaret på frågan om vem som är Sveriges bästa basketspelare hade varit givet för några år sedan. Men nya ödmjuka Rudy svarar inte sig själv.

– John Rosendahl är bäst. Jag är glad att vi spelar i samma lag så att jag slipper bli blockad.

Men än finns lite av den kaxiga Mbemba kvar.

Har du någon förebild?

– Min enda förebild är mig själv, säger han med ett skratt.

FAKTA

RUDY OM...

...sin inställning:

– ­Det har varit för bekvämt, jag har haft det enkelt och saker och ting har alltid fallit på plats. Jag har tänkt att allting kommer till mig. Nu måste jag köra hårdare. Jag känner mig mycket mognare än förut, det beror på att jag fått barn. Min dotter är det bästa som hänt mig.

...LF Baskets chanser:

– Vi har storlek, snabbhet och smarta och atletiska spelare, så jag tror att vi kan gå väldigt väldigt långt.

...Jonas Jerebko:

– Han är ganska lik sig, bara att han har gått upp massa kilo. Han är ingen diva som vissa skulle vara om de spelade i NBA. Det är kul att spela med honom för han spelar min typ av basket, det går snabbt och det händer saker på planen.

SPORTBLADET RANKAR BASKETLIGAN 2010/11:

1. Norrköping

Kenny Grant har lämnat men Norrköping har fått behålla stora delar av förra årets guldlag. Om inte Europaspelet sliter för mycket blir det guldfest i Stadiumarena i år igen.

2. LF Basket

Tappade försvarsgiganten Vesa Mäkäläinen kort innan seriestarten men öppnade plånboken och knöt till sig basketligans största svenska stjärna, Rudy Memba. Lägg där till att man värvat landslagskollegan Martin Pahlmblad och du inser att Plannja, förlåt LF Basket, tänker utmana om guldet i år.

3. Sundsvall Dragons

Blev blåsta på Rudy Mbemba i sista stund, men har fått tillbaka två tunga namn från guldåret i Liam Rush och Alex Wesby. Amerikanen har gjort tre säsonger i Sundsvall, alla gånger har klubben tagit sig till final. Bara en varning.

4. Solna

Torbjörn Gehrke har tagit över efter att Wally Smith packade väskorna samtidigt som landslagsspelarna Rudy Mbemba och Martin Pahlmblad. Har dock gjort gjort två starka värvningar i Oliver Illunga och Jim Nyström och om inte annat kämpar väl lagkaptenen Lesli Myrthil laget till semifinal.

5. Uppsala

Lagets unga talanger med Anton Gaddefors och Andreas Person i spetsen har lämnat. Men klubben har värvat bra och får de bara ihop laget kan de bli en rolig säsong för Uppsala.

6. Borås

Patrick Ryan (tränare) och Robin Ryan får i år sällskap av Christopher Ryan och det är ingen dålig värvning. Med lite tur kan familjelaget Borås bli årets överraskning i ligan.

7. Södertälje

Kommer definitivt att springa hem några segrar. Men Södertälje saknar minst en riktigt stor stjärna för att lyckas.

8. Jämtland

Har gjort flera intressanta utländska värvningar men saknar bredd. Tveksamt om det blir någon revansch efter fjolårets fiasko.

9. 08 Stockholm

Fortsätter att satsa ungt och svensk men får följa slutspelet från läktaren även i år. Och ännu värre: kämpa för att undvika jumboplatsen.

10. Örebro

Även om klubben har ambitioner att ta sig till slutspel blir det knappast så. Har gjort en intressant värvning i 22-årige Sean Smith som återvänder till Sverige efter sex år i USA, men laget ser oroväckande orutinerat ut.

DAMLIGAN 2010/11:

1. Luleå

Frida Grahn är tillbaka och Josefin Olheim har anslutit tillsammans med amerikanska Sabrina Scott. Luleå har rustat för att ta hem guldet och gör det också.

2. Telge

Har fått behålla stora delar av lager och dessutom förstärkt med några vassa nyförvärv. Kommer att ge Luleå en rejäl fight om guldet.

3. Solna

Michaela Levijn har slutat och Josefin Olheim har lämnat. Men långa Katarina Andersson och starka Christy Bacon har rutin som tar Solna till semifinal.

4. Norrköping

Talangfullt lag med försvarsstarka Malin Aasa som viktig kugge. Med några tidiga segrar och lite självförtroende kan de nå semifinal.

5. 08 Stockholm

Har tappat nästa hela laget och får kämpa hårt om de ska ta sig till semifinal. Får hoppas på en ny succésäsong av Fahriya Abdi.

6. Mark

Är beroende av att amerikanskorna lyckas om de ska nå målsättningen att ta sig till semifinal. Det blir tufft.

7. Kvarnby

Nykomlingen kommer att klara sig bra redan första året i Damligan. Nyförvärvet Petra Gläser blir en stor del i succén.

8. Sallén

Har ingen riktig storstjärna i laget, men en bra blandningen av rutin och ungt blod som kan ta laget till slutspel.

9. Eos

Kan skjuta sig över kvalstrecket. Men får hålla tummarna för att ingen av nyckelspelarna blir skadade.

10. Umeå

Har en bredare trupp än förra säsongen men får fortfarande förlita sig på Amy Mohr. Klubben som ständigt tvingas kvala men alltid lyckas hålla sig kvar kan med lite flyt undvika det i år.

11. Visby

Har en del rutin och får hoppas att amerikanskorna levererar. Men får ändå svårt att undvika kval.

12. Brahe

Det orutinerade, unga lag och korta laget får en tuff säsong i Damligan. Kval är nog oundvikligt.

FAKTA OM RUDY

Namn: Rudy Mbemba. Ålder: 23 år. Klubbar: KFUM Söder, 08 Stockholm, La Palma (Spanien), Frankfurt Skyliners (Tyskland), Solna Vikings, Vanoli Soresina (Italien), Peristeri (Grekland), LF Basket. Aktuell: Gör debut för LF Basket Norrbotten (tidigare Plannja) hemma mot Jämtland i kväll.