Aftonbladet
Dagens namn: Evert, Eilert
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Sportbladet / Basket

”De ledande spelarna måste ta mer ansvar”

Förlust för Sverige i EM-kvalgenrepet

Frida Eldebrink (arkivbild).   Frida Eldebrink (arkivbild). Foto: Bildbyrån

Sverige föll mot Litauen i EM-kvalgenrepet med 73-64.

Nu vill förbundskapten Jurgita Kausaite se stjärnorna kliva fram mot Finland.

– De ledande spelarna måste ta mer ansvar, säger hon.

Jurgita Kausaite, förbundskapten.   Jurgita Kausaite, förbundskapten. Foto: Magnus Sandberg

Sverige har drabbats av flera skador på nyckelspelare inför EM-kvalmatcherna mot Finland och Spanien. Eftersom det blev storförlust senast mot Spanien behöver Sverige nu en seger mot Finland på lördag.

Det blev dock förlust i genrepet mot Litauen med 73-64. Litauen gick ifrån till 24-12 i den första perioden. Men ledda av Elin Eldebrink kom Sverige tillbaka och låg bara under med fyra i paus, 35-31.

Trots att Sverige vann returtagningen mot ett betydligt längre Litauen blev det förlust med 73-64 efter ett skyttet inte riktigt fungerat.

– Jag är ganska nöjd. Vi behövde veta vad vi kan och vilka saker vi behöver fokusera på och rätta till för att vinna på lördag. Vi hade mycket bättre aggressivitet och defense på bollscreens fungerade mycket bättre. Vi fick även prova zon, både 2-3- och 3-2-zon, som jag är jättenöjd med, säger förbundskapten Jurgita Kausaite.

”De var rädda”

Debutanterna Ellen Åström och Elin Ljunggren fick sju respektive fyra minuter var under ordinarie tiden. Lagen spelade sedan 2x6 minuter extra där även den tredje debutanten, Nathalie Lindén, fick chansen.

– Det var ett bra tillfälle för dem att göra debut och för oss att se vem som vill mer, vågar mer och vill bevisa något. För mig var det jätteviktigt, säger Kausaite och fortsätter:

– Det är inte lätt att göra debut, de fick stöd av de äldre spelarna och de var rädda. Men det är inga konstigheter. Debut är debut. Man blir nervös när man har det svenska matchstället på sig.

Debutanterna kan dock inte förvänta sig speciellt mycket speltid mot Finland.

– De får vänta lite till. Men jag är nöjd med deras insatser, hur de tränar och deras inställning.

I stället vill Kausaite se startfemman med tvillingarna Eldebrink, Amanda Zahui, Anna Barthold och Farhiya Abdi kliva fram mot Finland.

– De ledande spelarna måste ta mer ansvar. De har kunskap, speciellt tvillingarna och Anna Barthold som såg bra ut. Farhiya och Amanda får mer och mer tid med landslaget och nu måste förstafemman sätta fart och skicka meddelande direkt hur mycket de vill de här.

Elin Eldebrink Amanda Zahui Farhiya Abdi Jurgita Kausaite Basket
SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet