Boxningen skakas av fejkmatch

Bedragaren förlorade i hans namn: ”Jag var aldrig där”

Fel huvud Det finns flera bilder från matchen – problemet är bara att Vamehi Kartweli inte finns med på dem. Utom på en. Där är plötsligt hans huvud inmonterat på den förlorande boxarens kropp. Frisyr, anletsdrag och färg – ingenting stämmer.
Fel huvud Det finns flera bilder från matchen – problemet är bara att Vamehi Kartweli inte finns med på dem. Utom på en. Där är plötsligt hans huvud inmonterat på den förlorande boxarens kropp. Frisyr, anletsdrag och färg – ingenting stämmer.
SPORTBLADET

Det kan vara tidernas svenska boxningsskandal.

Med falskt namn, manipulerade intyg och fotomontage arrangerades förra månaden en fejkmatch på proffsnivå.

– Jag lovar att jag inte har varit där. Mitt liv är förstört, säger ”förloraren” Vamehi Kartweli.

”Han utnyttjar mig” Enligt kontoutdrag som Sportbladet tagit del av befann sig Vamehi Kartweli i Stockholm, inte i Riga, när matchen gick. ”Han utnyttjar mig”, säger han om sin förre tränare.
”Han utnyttjar mig” Enligt kontoutdrag som Sportbladet tagit del av befann sig Vamehi Kartweli i Stockholm, inte i Riga, när matchen gick. ”Han utnyttjar mig”, säger han om sin förre tränare.Foto: Gustav Mårtensson

Elfte december bjöds publiken i Riga på en skräll:

Då var en svensk proffsboxare förkrossande mot sin förre träningskamrat Vamehi Kartweli. I femte ronden åkte 26-åringen, som vann SM 2009, i mattan två gånger innan domaren bröt.

Teknisk knockout. Kartwelis första förlust efter tio matcher och tio vinster. Det fanns bara ett krux:

– Jag var absolut inte på plats. Jag var i Sverige då och fick inte höra om matchen förrän tre dagar senare, säger han.

Han tittar på bilder från matchen och känner igen killen som boxas under hans namn.

– Jag har tränat och bott ihop med honom i flera år. Han låtsas vara jag för att den andre ska vinna lätt. Hur kan de luras så?

”Montage”

Kartweli ser till sist sitt ansikte på en bild från ringen. Dess färg är mörkare än resten av kroppen och huvudet ser oproportionerligt litet ut.

– Det är ett montage. Jag kan visa bilden de har tagit på mitt huvud. Den finns på facebook, säger han.

Tre boxare är alltså aktuella: vinnaren som stod under riktigt namn, förloraren Kartweli som fick sin perfekta rad spräckt och träningskamraten som ska ha boxats under Kartwelis namn.

Gemensamt för dem är att de hade samma tränare, Vassyl Boguslavski. Inför matchen bedyrade han att allt stod rätt till och efter Sportbladets uppgifter står han på sig.

– Han snackar skit. Det är bara massa skitsnack som gått runt, säger Boguslavski.

På bilder från matchen liknar det absolut inte Kartweli.

– Har du bilder? Vet du vem Kartweli är? Du kommer att bli stämd om du skriver det här.

Säger du att det var Kartweli som boxades i Riga?

– Ja, han har varit där. Jag förstår inte ens varför du frågar.

Var i Stockholm

Men Vamehi Kartweli var inte i Riga när matchen gick. Sportbladet har tagit del av Kartwelis bankomatutdrag som visar att han köpte en tårta och senare tankade i Stockholm samma kväll.

Han säger sig ha slutat samarbeta med Boguslavski i somras men inte hittat en ny tränare.

– Han gör så här för att den andre ska få bättre rankning. Han utnyttjar mig.

Vad hoppas du händer nu?

– Att boxarna inte stängs av, men att jag får slippa Boguslavski. Boxning är mitt liv och han förstör det. Nu har jag en förlust och får börja om jakten på en titelmatch.

FAKTA

SÅ HÄR RIGGADES MATCHEN

Höst: Båda boxarna ansöker om så kallade fight permits. Svensken Kartweli boxas för polska förbundet, men de beviljar en ansökan som har kommit in från honom eller hans tränare. Enligt Kartweli har han inte ens kontakt med sin förre tränare i det här läget.

September: I mitten av månaden ska båda boxarna hört om matchen. ”Kartweli har förberett sig själv inför denna fighten” skriver Boguslavski medan 26-åringen säger sig vara ovetande om allt.

December: Före matchen den elfte december ansvarar arrangören i Riga för att noggrant identifiera båda boxarna. Det ska också ha skett, meddelar man till svenska förbundet.

December: Efter matchen hör bekanta till Kartweli av sig för att fråga varför en annan boxare deltog i stället för honom. Ungefär samtidigt publiceras ett foto som skiljer sig från matchbilderna. Där sitter Kartwelis huvud på kroppen till förloraren.

Januari: Proboxningskommissionen hör om händelsen men får inte fram bevis. Med hjälp av Sportbladets uppgifter ska de i dag höra av sig till EBU för hjälp med en ordentlig utredning. Där riskerar arrangörerna i Riga straff, polska förbundet får förklara hur tillståndet skrivits ut och boxarna och tränaren riskerar långa avstängnignar som gäller i Europa och stora delar av resterande världen.