Legendar stoppades – med ammunition

På väg från fruns begravning

SPORTBLADET

Legendariske promotorn Don King är i blåsväder – igen.

I helgen stoppades han på flygplatsen i Cleveland på grund av att han ammunition i handbagaget.

Don King
Don KingFoto: AP

Den 79-årige boxningspromotorn var på väg att flyga till Florida när han stoppades i säkerhetskontrollen på Clevelands flygplats i går.

Säkerhetspersonalen hade upptäckt att King hade ammunition i handbagaget.

Tv-kanalen Fox rapporterar att flygplatsens talesman Jackie Mayo säger att ammunitionen var avsedd för en pistol med kaliber .357.

När säkerhetspersonalen tagit ammunitionen fick King gå igenom säkerhetskontrolen.

Diger meritlista

Men det är som sagt inte första gången Don King varit i blåsväder. Ta bara en titt på listan i faktarutan här nedanför.

Själv har han ofta tagit alla turer med ro. Inför en av matcherna han anordnade i mitten på 00-talet talade han sig varm för sitt samhällsengagemang:

– Jag slåss inte för pengar eller berömmelse. Jag slåss inte för mig själv. Jag slåss för svarta som går på socialhjälp, som inte har någon framtid, som är alkisar eller knarkare. Jag vill vinna så jag kan leda mitt folk.

FAKTA

DON KINGS LIV: MORD, FÄNGELSESTRAFF - OCH BOXNING

1932: Don King föds i Cleveland den 6 december.

1954: Den blivande promotorn skjuter ihjäl Harry Brown, en av tre män som försöker råna Kings spelhall. Han hävdar att han skjutit i självförsvar.

1966: Den 20 april grips King för att ha stampat ihjäl Samuel Garrett, en vadhållare som dragit på sig 4 500 kronor i skuld. Innan Garrett hamnade i koma vädjade den långtidssjuke mannen som bara vägde 60 kilo: "Don, jag ska betala."

1967: Den 23 februari fälls King för andra gradens mord. Hans dom på livstids fängelse ogiltigförklaras senare av en domare som ändrar rubriceringen till dråp. King undkommer med fängelse i ett till 20 år.

1971: Den 30 september blir King villkorligt frigiven.

1972: Den 28 augusti debuterar King i boxningsvärlden när han övertalar Muhammad Ali att gå tio ronder mot fyra olika utmanare i en välgörenhetsgala i Cleveland.

1983: Den 4 januari får King upprättelse av Ohios guvernör James Rhodes.

1974: I slutet av oktober arrangerar King "Rumble in the jungle" då Ali besegrar George Foreman och erövrar tungviktstiteln.

1975: Nytt jättearrangemang, "The thrilla of Manila" i slutet av september. Ali besegrar Joe Frazier.

1984: Strax före jul åtalas King och hans sekreterare för skattebrott.

1985: Kings sekreterare fälls. En federal jury frikänner King.

1986: Den 20 maj i New Yorks Madison Square Garden arrangerar King Mike Tysons första fajt. Motståndare är Mitch "Blood" Green.

1990: King får 32,8 miljoner kronor av Las Vegas kasinomogul Steve Wynn. Pengarna är en uppgörelse i en juridisk kamp om rättigheterna till Buster Douglas som i februari slagit ut Tyson.

1992: Den 10 mars döms Tyson till sex års fängelse för våldtäkt. I november tvingas King ge Tim Witherspoon 7,3 miljoner kronor sedan boxaren stämt promotorn för bedrägeri.

1994: King åtalas för försäkringsbedrägeri i London.

1995: Tyson återvänder till boxningsringen och möter Peter McNeeley.

1998: I februari slår Tyson ner King utanför ett hotell i Los Angeles. Samtidigt stämmer han sin före detta promotor på 730 miljoner kronor för fajterna efter avtjänat fängelsestraff.

2000: I februari anklagas King för att ha mutat cheferna inom boxningsorganisationen IBF.

2003: King ger Terry Norris närmare 55 miljoner kronor efter att ha stämts för stöld.

2004: King arrangerar två nya titelfajter i New York.