”Jag kan dö med rent samvete”

Svenske Tommy Prim om dopningsanklagelserna

Tommy Prim kramar om SM-vinnaren Stefan Adamsson, året är 2000.
Foto: Scanpix
Tommy Prim kramar om SM-vinnaren Stefan Adamsson, året är 2000.
SPORTBLADET

Förre svenske proffscyklisten Tommy Prim anklagas för att ha försett andra åkare med dopningspreparat.

Själv slår han ifrån sig.

– Alla går ut och erkänner för att de inte orkar stå emot sitt samvete. Jag kan leva tills jag dör med rent samvete, säger Tommy Prim till Expressen.

I efterdyningarna till Lance Armstrong-fallet har en norsk dopningsskandal uppdagats.

I går erkände norske cykelchefen Steffen Kjærgaard att han dopade sig under karriären.

Då trädde även den tidigare norske toppcyklisten Ole Kristian Silseth fram och sa att också han testat dopning – i Sverige. Silseth hävdade att han fått preparat från en svensk cyklist under Postgirot Open i Falun 1984.

– Jag fattade inte hur vissa plötsligt cyklade ifrån oss så lätt i några tävlingar. Jag minns att vi pratade högt om det här och en välkänd svensk cyklist sa till mig: "Då ska du prova det här".

– Han gav mig en ask med några piller. Jag trodde att han hade gett mig några koffeintabletter, men det var Centamin (amfetamin). Jag tog den och svischade förbi alla andra, sa Silseth, som vann loppet, till Dagbladet.

”Aldrig varit i närheten av dopning”

Den utpekade, Tommy Prim, som slutade tvåa i Giro d'Italia två gånger under 1980-talet, försäkrar att han är oskyldig. 57-åringen säger till Expressen:

– Jag har aldrig någonsin varit i närheten av ett dopningspiller.

– Piller har alltid funnits, dopning har alltid funnits. Jag har sett dopade cyklister och hur jävla fort det går att ta dopning. Efter de stora tävlingarna körde vi uppvisningslopp. Där fanns det cyklister som dopade sig. Cyklister som normalt blåste av när det gick fort var där framme och körde.

FAKTA

Tommy Prim

Ålder: 57.

Stall som proffs: Bianchi (1980–86).

Meriter: 2:a i Giro d'Italia 1981 och 1982. 4:a i Girot 1980 och 1985. Förste skandinav att vinna klassikern Paris-Bryssel 1983. Vinnare av Postgirot Open 1982 och 1983. Vinnare i Romandiet. Vinnare Tirreno Adriatico.