”Här är min son och han ska spela för Real”

Foto: Francisco Seco / AP TT NYHETSBYRÅN
FOTBOLL

För 15 år sedan berättade Maria Willemsem för Real Madrids president om sin sexårige sons öde.

Från himlen har hon sedan kunnat följa hur lille Marco kämpat för att göra resan hela vägen fram till deras gemensamma drömmars mål.

Det krävdes hjälp från pojkens stora barndomsidol och en av tennisvärldens största men till sist stod Marco Asensio där med Reals vita tröja i handen och tårarna rinnande nedför kinderna.

2002 vandrade Maria Gertruida Margaretha Willemsem tillsammans med sin man Gilberto och deras två söner längs hamnen på hemön Mallorca. Plötsligt fick den fotbollsgalna Maria syn på ett bekant ansikte.

– Det var Florentino Perez båt som låg där och min mamma kände igen honom direkt. Hon sprang fram till honom, bad om att få ta en bild och sa att jag skulle bli en Real-spelare en vacker dag.

Marco Asensio var bara sex år gammal men hans framtid på många sätt redan utstakad. För efter att pappa Gilberto fått välja namnet Igor till sin förstfödde son var det mamma Maria som valde namnet på den andra.

Det blev Marco – efter Marias favoritfotbollsspelare Marco van Basten.

”Han var spektakulär på alla sätt”

Marcos första present blev en fotboll som han sedan nötte ner hemma på Mallorca där hans föräldrar hade träffats när mamma Maria Willemsem semestrat på det hotell där Gilberto Asensio råkade arbeta. Trots svåra knäproblem under uppväxten blev bollen en av Marcos allra bästa vänner – något som tidigt skapade uppmärksamhet även bortom ön i Medelhavet.

Igor och Marco Asensio.
Foto: Privat
Igor och Marco Asensio.

Agenten Horacio Gaggioli fick 2005 via omvägar höra talas om en mycket spännande fotbollstalang på Mallorca. Marco Asensio var då bara nio år gammal men Gaggioli, som fem år tidigare hade hjälpt en då 13-årig Leo Messi att flytta till FC Barcelona, bestämde sig ändå för att undersöka tipset.

– Jag gillade honom direkt. Han var otrolig, en fantastisk fotbollsspelare. Spektakulär på alla sätt. Han hade alla verktyg som krävs för att jag skulle förstå att han skulle kunna bli en stor spelare. Precis som Messi.

Det som imponerade på agenten var, förutom Asensios tekniska färdigheter, pojkens personlighet.

– Han är en person som drar folk till sig. Det är ett karaktärsdrag som bara ett fåtal personer har. Men han är en av dem.

Det Gaggioli talar om är inte den sortens arroganta stjärnaura som spelare som Cristiano Ronaldo och Zlatan Ibrahimovic besitter utan snarare en slags lättsamhet. Ett leende mitt i allvaret som kommit att bli något av Asensions signum.

– Om du ser efter så kommer du märka att han alltid har ett leende på läpparna när han spelar fotboll, som brorsan Igor sagt.

Men Marco Asensions uppväxt bestod inte bara av fotboll och leenden.

”Min mors död var väldigt svår för mig”

2011, när Marco bara var 15 år gammal, dog mamma Maria i sviterna av en cancersjukdom.

– Min mors död var väldigt svår för mig. Vi var en väldigt sammansvetsad familj och min pappa, min bror och jag lämnades ensamma. Vi tog verkligen hand om varandra och står varandra otroligt nära. Alla mål jag gjort sedan dess har varit för min mamma, säger Asensio som firar sina mål med pekfingrarna riktade mot himlen.

Sommaren 2014 bodde Marco, pappa Gilberto och brodern Igor fortfarande tillsammans hemma på Mallorca. 18-årige Marco tjänade knappt 10 000 kronor i månaden som fotbollsspelare i RCD Mallorca samtidigt som Igor pluggade till polis vilket betydde att Gilberto fick försörja hela familjen genom sitt arbete på en lokal stormarknad.

Men Marcos framgångar på fotbollsplanen hade samtidigt börjat glänta på dörrar till en helt annan framtid.

Foto: Alvaro Barrientos / AP TT NYHETSBYRÅN

Mittfältaren hade efter debuten som 16-åring nu etablerat sig i Mallorcas a-lag i den spanska andraligan och dessutom tagit plats i det spanska U19-landslaget. När utvecklingen fortsatte under hösten knackade plötsligt ett koppel av storklubbar på Asensios dörr.

– Alla ville ha honom, som agenten Horacio Gaggioli beskriver det.

”Där förlorade Barça möjligheten”

Marco växte upp med pojkrummet tapetserat med affischer på Real Madrid-idolen Zinedine Zidane men Ronaldinhos bländande insatser och Pep Guardiolas efterföljande fotbollsrevolution i Barcelona hade fått honom att börja tveka. Var Barcelona rätt klubb för framtiden?

Barça var också de första att agera med ett bud på 25 miljoner kronor samt garantier om ytterligare 20 miljoner kronor i det fall Asensio skulle lyckas debutera för klubbens a-lag. Men efter att Asensio redan hade hunnit börja leta hus i Castelldefels utanför Barcelona nobbade Mallorca budet. De krävde 43 miljoner kronor direkt.

– Barça sa bara att det inte var möjligt. Där förlorade de möjligheten för när de tre månader senare hade ändrat sig var det redan för sent, säger Gaggioli.

Då hade en av världens mest berömda tennisspelare och en inte helt obekant sjökapten förändrat Marco Asensions framtid.

Real-spelarna Cristiano Ronalo och Raúl tillsammans med tennisesset Rafael Nadal 2010.
Foto: Jasper Juinen / AP GETTY IMAGES
Real-spelarna Cristiano Ronalo och Raúl tillsammans med tennisesset Rafael Nadal 2010.

Rafael Nadal är inte bara en av tidernas bästa tennisspelare, inbiten fotbollssupporter och numera hedersmedlem i favoritklubben Real Madrid. Mallorca-sonen är också en av personerna i Spanien med ett direktnummer till Reals president Florentino Perez i sin telefonbok.

Hösten 2014 var det Nadal som ringde upp Perez och bad honom värva Marco Asensio till Real.

– Det är helt sant. Han ringde Florentino och sa åt honom att hämta mig, har Asensio senare bekräftat.

Efter samtalet ringde det även i Marco Asensios telefon.

”Ta det bara lugnt, Marco. Du kommer att spela för Real Madrid”, sa Florentino Perez och skickade sitt privatplan för att hämta Marco och pappa Gilberto på Mallorca.

– Det hade varit massor av klubbar ute efter mig och just då var det bara för mycket kaos för att jag skulle kunna välja. Men sen kom den dagen. Florentino ringde mig efter en match och sa att jag äntligen skulle bli en Real Madrid-spelare.

– Sedan blev allt klart på en dag. Vi åkte till Madrid, jag skrev på, vi besökte Bernabéu (hemmaarenan) och Valdebebas (träningsanläggningen). Sedan åkte jag tillbaka för att slutföra säsongen med Mallorca. Allt gick väldigt fort men det var en enorm glädje.

Real Madrid betalade knappt 35 miljoner kronor för 18-åringen i utbyte mot löftet att han skulle slutföra säsongen i RCD Mallorca. Den 25 november 2014 presenterade Madrid-tidningen Marca värvningen på sin förstasida med konstaterandet att Real gjort ”Ett mål till på Barça”.

”Han kan vinna Ballon d’Or”

Marco Asensio spelade klart säsongen i Mallorca innan han sommaren 2015 åkte till Grekland för att spela U19-EM med Spanien. Efter att ha gjort båda målen i semifinalen mot Frankrike och stått för en avgörande assist i finalen mot Ryssland utsågs 19-åringen till hela turneringens bäste spelare.

– Han kan inte bara bli en spelare i världsklass, han kan vinna Ballon d'Or. Han har allt som krävs för att lyckas. Han är ödmjuk, jobbar hårt, är en lagspelare och har enorma kvalitéer. Alla hans lagkamrater ser det. För honom handlar det inte heller om pengar utan han vill verkligen spela för vår klubb, har Reals president Florentino Perez berömt sin juvel.

Sergio Asensio, Espanyol, i närkamp med Barcelonas Leo Messi.
Foto: Manu Fernandez / AP TT NYHETSBYRÅN
Sergio Asensio, Espanyol, i närkamp med Barcelonas Leo Messi.

Att mittfältaren var på väg att utvecklas till en riktigt stor fotbollsspelare var uppenbart för alla men i Madrid debatterades det samtidigt om vad som var det bästas utvecklingssteget för Asensio. Perez var en stor beundrare av mittfältaren men nye tränaren Rafa Benitez ansåg sig inte ha någon plats för den unge spanjoren i sin trupp.

Hösten 2015 skickades Asensio istället på lån till ligakollegan Espanyol där han noterades för imponerande fyra mål och tio assist under sin debutsäsong i La Liga. Barcelona-klubben ville därefter förlänga lånet över ytterligare en säsong och diskussionerna med Real var redan långt gångna när talangen reste till försäsongsträningen i Madrid sommaren 2016.

Men när han kom fram hade en viktig sak förändrats.

Zidanes beslut förvånade presidenten

För det var nu ett nytt tränarnamn som välkomnade Asensio tillbaka till klubben.

– Det var helt otroligt att få träna under Zidane och lära av honom. En dag under försäsongen kom han fram till mig och sa att han ville att jag skulle stanna i klubben istället för att spela ytterligare en säsong i Espanyol. Han sa också att jag skulle få chansen direkt i europeiska supercupen mot Sevilla.

Zidanes vilja förvånade president Florentino Perez som var inställd på att behöva skicka ut sin ögonsten på lån i ytterligare en säsong. Marco Asensio tackade i sin tur omgående för förtroendet genom att skicka in en raket från 25 meter i 2-0-segern mot Sevilla.

– Det var den perfekta starten: En plats i startelvan, en titel och ett mål. Sedan gjorde jag mål i alla mina debutmatcher efter det.

Asensio hittade nätet i sina första matcher för Real i spanska ligan, Champions League och spanska cupen. Totalt blev det tio mål under debutsäsongen – det sista på tilläggstid i Champions League-finalen mot Juventus – trots att mittfältaren tvingades inleda de flesta matcherna på bänken.

– Jag diskuterade mycket med Zidane under säsongen och han sa att jag fortfarande var ung och bara behövde fortsätta jobba hårt så skulle mina chanser komma. Det gjorde de också. Jag fick förtroendet att spela några väldigt viktiga matcher i slutet av säsongen. Jag lärde mig väldigt mycket av det. Att inte ge upp och bara fortsätta kriga. Det fanns perioder när det var tufft eftersom jag inte var van vid att spela så sporadiskt i mina andra lag.

Foto: MACIEJ GILLERT / AFP

Den här säsongen har Asensio fått starta två av Reals inledande tre ligamatcher efter att ha fått sitt breda internationella genombrott i Spanska supercupfinalen mot Barcelona.

I den första matchen fastställde Asensio slutresultatet till 3-1 för Real Madrid med ett drömmål i första krysset. I returen i Madrid öppnade 21-åringen målskyttet med ett minst lika vackert mål redan efter fyra minuter.

– Jag är inte ett dugg förvånad. Han gör fenomenalt bra ifrån sig, har kvalité, bryter mönstret, är snabb och har en fin bollträff. Det här är ingenting nytt för oss. Det är inte alltid lätt att komma in i matcherna med bara en kvart kvar men så fort han får chansen så är han den som gör skillnad, berömde tränaren Zidane efter prestigesegern.

Internt hade Zinedine Zidane om möjligt ännu större ord för Asensio.

– Zidane har sagt åt mig att han inte sett en vänsterfot som min sedan Messi. Det var inga dåliga ord med tanke på vilken spelare Messi är, säger Asensio.

Rörande historian bakom Asensios målgest 00:44

Tårarna på presentationen

Genombrottet har också förändrat mycket för en spelare som hemma på Mallorca brukade låtsas vara någon annan när lokala supportrar vågade sig fram för att fråga om han var den Marco Asensio. 21-åringen pekas nu ut som en av världens största fotbollstalanger, tjänar genom sitt nya kontrakt 33 miljoner kronor om året och skulle kosta en annan klubb 3,3 miljarder kronor att köpa loss.

– Du lär dig av dina erfarenheter och jag har självklart förändrats med tanke på allt jag upplevt och redan vunnit. Men leendet är fortfarande detsamma, säger Asensio.

Känslor är också något som blivit synonymt med Asenio – framförallt efter scenerna under talangens presentation den 16 augusti 2016.

Det var då Marco Asensio, iklädd mörk kostym, klev upp på podiet inne i Santiago Bernabéus innandöme. Mallorca-sonen hade redan tillhört klubben i 1,5 år men det var det här ögonblicket han hade väntat på. Det var nu han på allvar skulle välkomnas in i a-laget. Det var nu han var framme vid sidan drömmars mål. Det var nu han uppfyllde sin bortgångne mors profetia.

– Jag skulle verkligen vilja tacka min pappa, min bror och..., sa Asensio innan hans röst sprack och han med tårar rinnande nedför kinderna fortsatte:

– Och min mamma som fortsatt att hjälpa mig där uppifrån. Det här är väldigt känslosamt för mig. Jag har drömt om det här sedan jag var liten men jag skulle aldrig vara här utan min familj och min mamma.

Pappa Gilberto och brodern Igor under Marco Asensions presentation.
Pappa Gilberto och brodern Igor under Marco Asensions presentation.

Rörd men med betydligt stadigare röst ställde sig president Florentino Perez vid mikrofonen.

– Det här är en stor dag eftersom vi välkomnar en fantastisk spelare med odiskutabel kvalité som dessutom själv har drömt om att spela för den här klubben, sa Perez innan han vände blicken mot Marco Asensio, hans pappa Gilberto och brodern Igor på den första raden i publiken:

– Välkommen till klubben, Marco Asensio. Jag vet att du drömt om det här länge eftersom jag för tolv år sedan träffade dina föräldrar på Mallorca. Jag minns att din mamma sa ”Presidenten, det här är vår son Marco och en dag kommer han att spela för Real Madrid”. Nu har Real Madrid valt dig och du har valt Real Madrid.

Källor: Marca, AS, Okdiario, FourFourTwo, ESPN.

Foto: Francisco Seco / AP TT NYHETSBYRÅN