Strömberg: ”Jag har världens bästa jobb”

Stormatch – då är Strömberg på plats: De brukar skoja om det här i England

ALLTID DÄR. EM, VM, OS, alla Champions League-finaler sedan 2009 och i princip alla stor­matcher i Premier League. Spelas det toppfotboll är Glenn Strömberg på plats och kommenterar.
ALLTID DÄR. EM, VM, OS, alla Champions League-finaler sedan 2009 och i princip alla stor­matcher i Premier League. Spelas det toppfotboll är Glenn Strömberg på plats och kommenterar.Foto: Foto: Bildbyrån
FOTBOLL

Vem i hela världen är på plats på flest toppmatcher i fotboll?

Glenn Strömberg.

Det kan inte vara någon annan.

– Jag har världens bästa jobb, säger Sveriges bäste bisittare enligt de ­allsvenska spelarna.

I en stor intervju berättar Strömberg också om varför han kallas Rain Man, om kollapsen på Champions League-finalen i fjol och om sitt dåliga minne.

Alla VM och EM ­sedan 1996 utom ett – plus två OS.

Alla Champions League-finaler sedan 2009 och nästan samtliga toppmatcher i världens finaste klubbturnering där emellan.

I princip alla stormatcher i Premier ­League sedan 2010.

De två senaste årens El Clásico.

Några av de största matcherna i Serie A och La Liga.

Jo, vi kan nog slå fast att ingen i hela världen är på plats på lika många stora fotbollsmatcher som Glenn Strömberg.

Men så har också 57-åringen en särställning som bisittare då han dels varit med väldigt länge och dels under snart tio år tillåtits jobba för två konkurrerande tv-bolag (SVT och Viasat) samtidigt i kombination med att ett av dem (Viasat) sitter på rättigheterna till nästan alla de stora ligorna sedan ett par år och Champions League sedan urminnes tider.

– De brukar skoja här i England och säga ”Big names, big games – Strömberg är här”... men slå nu inte upp stort att jag sa det. Jag har haft tur, säger Strömberg ödmjukt när vi når honom på ett hotell i England mitt emellan två Premier League-matcher.

– Men det är också något jag är stolt över.

Till särställningen hör också att han varit en av de mest uppskattade fotbollsexperterna i svensk tv i över 20 år.

Han har vunnit flera omröstningar genom åren. Den senaste är Sportbladets enkät med 154 allsvenska fotbollsspelare. På frågan om vem som är Sveriges bäste expertkommentator/bisittare får Strömberg flest röster – 30,7 procent. Tvåa är Anders Andersson på 24,7 procent.

– Alltid roligt att bli uppskattad för det man gör. 

Mina kolleger kallar mig ”Rain man” ibland. 

Betyder det något extra att det är spelarna, som borde ha bra koll på sin fotboll, som tycker det?

– Det är jätteroligt. Jag hoppas att det känns som att jag vet vad jag pratar om eftersom jag varit med på den nivån själv.

”Nu får Rain man prata”

Vilken är din styrka som bisittare?

– Det är nog att jag, som sagt, varit med själv på hög nivå som spelare, att jag varit med om situationerna. Sedan gäller det att hänga med i utvecklingen. När jag började skulle man inte säga så mycket. Det hände till och med att Arne Hegerfors skrev på en lapp: ”de säger från studion att du måste ­säga något”. Nu för tiden måste man vara mer engagerad då det är fler kameror, tittaren kommer närmare och allt går fortare. Det krävs mer hjärnverksamhet att kommentera i dag än för 20 år sedan. Till exempel ligger det kameror på tränarna hela ­tiden i dag och tittarna vill veta vad de ­tänker. Förr var tränarna aldrig i bild.

Svaghet då, eller något du kan utveckla?

– Mina kolleger kallar mig ”Rain man” ibland. När jag ser något tycker jag att det ska ut direkt och börjar prata även om kommentatorn är mitt uppe i något annat. Förr blev det att vi då babblade i munnen på varandra. Nu är de så snälla att de blir tysta. Nu får ”Rain man” prata, haha. Sedan vill jag inte ha för många frågor från kommentatorn. Ibland tycker jag att de är irrelevanta och då blir det konstigt oavsett om jag försöker svara på dem eller låter bli.

Med SVT:s Chris Härenstam under fotbolls EM 2016.
Med SVT:s Chris Härenstam under fotbolls EM 2016.Foto: Foto: Bildbyrån

Strömbergs karriär som bisittare smög i gång kort efter att han lade av som spelare 1992. Då hörde Bosse Gentzel, chef på SVT-sporten, av sig. Gentzel hade tagit med sig rättigheterna till Serie A när han lämnade TV4 1993 och under ett par säsonger gjorde Strömberg tre-fyra italienska matcher om året.

Sitt första mästerskap kommenterade han 1996. Då klev han in först när kvartsfinalerna började i EM i England.

Men riktig fart tog det först med VM 1998.

– Då gjorde jag vansinnigt många matcher och vi reste oerhört mycket. Det var ­intensivt och slitsamt. Folk hemma började tycka mer om oss bisittare och det krävdes också mer. Jag började se det mer som en utmaning. Då blev det intressantare och jag kände mer och mer att jag verkligen ­ville fortsätta.

Han har alltså gjort alla elva VM och EM på herrsidan sedan 1996 utom EM 2008 som TV4 hade själva. Dessutom har SVT sänt sommar-OS fram till det senaste i Rio.

Vilka OS har du gjort?

– Det kommer jag inte ihåg. Jag minns ­faktiskt inte.

Peking och London?

– Peking minns jag för det var oerhört mycket folk och mycket resande.

Men du måste väl minnas om du var på London-OS eller inte?

– Ja, det var jag ju. Brasilien hade ett lag i finalen som lika gärna hade kunnat ha ­varit ett a-landslag.

Aten-OS?

– Nej, det tror jag inte. 

Han verkar inte ha så bra minne, den ­gode Glenn.

– Helt ärligt kan jag ibland inte komma ihåg var jag var i helgen om jag får frågan några dagar senare. Och sådant som vilka som möttes i Champions League-finalen 2012 kan jag inte. Däremot kommer jag ihåg mycket mer från min tid som spelare. Jag minns varenda minut i Uefacupfinalen 1982.

76 matcher sen EM-premiären

I dag kommenterar Strömberg sin 76:e match sedan EM-premiären i juni i fjol när han sätter sig på White Hart Lane och ser Tottenham ta emot Manchester United. 

Ta en titt på hans schema (här nedan) sedan dess; det är bara toppmatcher. 13 matcher i EM från Sveriges premiär till två kvartsfinaler och en semifinal, 31 matcher i Premier League med minst en av storklubbarna inblandad varje gång, två El Clásico, Milanoderbyt, FA-cupen, engelska ligacupfinalen och så Champions League förstås – 23 matcher varav fyra kvartsfinaler och alla fyra semifinalerna.

Och säsongen är inte slut än. Dessutom ska man ha i åtanke att han egentligen ­skulle ha varit på OS i Rio också och kommenterat.

Det har de senaste åren blivit allt vanligare att matcher kommenteras hemifrån Sverige, så kallat off tube.

Det gör aldrig Strömberg. 

– Det sa jag när jag började på Viasat: ”Då ska jag vara på plats”. Jag menar att det är ­lite lättare för kommentatorn att göra en match off tube. Jag tycker att jag som bisittare behöver se mer än tv-bilden. Ser jag matchen live känner jag mig helt trygg.

Det blir oerhört mycket resande för Strömberg då han alltid vill vara på plats ­dagen före match.

– Det har blivit ett heltidsjobb, konstaterar han med en underdrift.

– Ett trevligt sådant, ska tilläggas.

Har du världens bästa jobb?

– Ja, om inte annat så har jag blivit övertygad av andra om det. När jag träffar folk som reser över, tar ut semester och betalar stora pengar för att se en match säger de ­ofta: ”fan, vad du har det bra, Glenn, du har världens bästa jobb”. Ja, jag gör verkligen det bästa jag vet. Fotboll har varit hela mitt liv. Jag har ett jävligt roligt jobb. 

– Folk frågar ofta hur jag orkar resa så mycket, jag har kanske 200 flighter om året och flyger mer än piloter och flygvärdinnor. Men jag åker ju alltid till något jag tycker är roligt. Då blir det mycket lättare.

Han har styrt upp hotellogistiken för de utsända på Viasat och bor i princip alltid på samma hotell i de stora fotbollsstäderna.

– Jag har lärt känna hotellens manager. Har jag inte varit där på ett tag brukar de undra var jag hållit hus. Då känns det ­nästan som att komma hem och inte som hotellnätter. 

Guldkort på SAS?

– Det blir det ju. Men till England flyger jag alltid British Airways och där verkar det vara helt omöjligt att komma upp på guldnivå. Jag brukar bara ligga fem-tio poäng över gränsen för silver. Men då har man ­business check in, fast track och lounge. Det är vad du behöver.

Flyger du business också?

– Aldrig!

Blir jobbet aldrig slentrian ­någon gång med tanke på hur många stora matcher du ser ständigt och jämnt?

– Där vill jag plussa lite för mig själv, och det säger mina kolleger också: nej, det blir det inte, även om det skulle kunna bli det. Jag lägger min själ i detta. Sedan har jag såklart misslyckats någon gång. Men jag tänker verkligen på det och skulle hata mig själv om det skulle märkas genom rutan. Det skulle vara riktigt svagt.

Var är din bas?

– Bergamo. Det kommer det alltid att ­vara. Sedan har vi en halvbas på Teneriffa nu också, där min dotter har en surf- och kiteklubb med sin man.

Jag lägger min själ i detta.

För tolv-tretton år sedan berättade du i en intervju i Sportbladet, efter att Atalantas tränare fått sparken, hur ”folk ropar på gator och torg: Ge Glenn laget” – är det fortfarande så?

– Nja, det gör de väl inte. Alla har fattat att det inte blir någon tränarkarriär för mig. Men jag har fortfarande en väldigt stark ­relation med klubben. När jag var med och klippte bandet till den nya fans-shopen fick klubbens president frågan om när jag skulle börja jobba för klubben. Då svarade han: ”Det bestämmer han själv. Dörren står inte bara öppen, utan det finns ingen dörr. Han får göra vad han vill. Vill han bli president är det bara att säga till, då stiger jag åt sidan”. Jag noterade för honom att han hade sagt det inför tre tv-kameror så det fanns på ”pränt” (skratt).

Jag minns ett citat av dig från typ slutet av 1990-talet som jag klippte ut och hade på anslagstavlan. Jag tror att det löd: ”Mitt liv går ut på att ha så mycket fritid som möjligt och det tänker jag fortsätta med ett tag till”.

– Det stämmer bra det.

Men det verkar du inte haft de ­senaste tio åren?

– Nej, men jag brukar säga att det är fortfarande målet. Det har inte ändrats. Är man så lyckligt lottad att man får resa runt och göra det roligaste man vet så är det... jag ska inte säga ”fritid” för då låter det som jag tar jobbet med en klackspark, men det känns nästan så.

Kollapsade under CL-finalen

I början av den här intervjun nämnde vi att Strömberg gjort alla Champions ­League-finaler sedan 2009. 

Men han fullföljde faktiskt inte fjolårets i Milano. Då kollapsade han tidigt i matchen, fick läkarhjälp och åkte tillbaka till hotellet.

– Jag hade varit sjuk hela veckan med feber. När jag kom hem till Bergamo visade det sig att jag hade ett virus som alla i familjen hade haft. Jag kollade mina värden några dagar senare och det visade inte på några problem.

I Viasat-studion med Dragomir  Mrsic inför OS i Rio.
I Viasat-studion med Dragomir Mrsic inför OS i Rio.Foto: Foto: Bildbyrån

Han jobbade sedan under hela EM för SVT men valde att tacka nej till OS i Rio i augusti.

Var du utbränd?

– Nej, jag var aldrig inne i det. Jag sa till mig själv innan dess. Men man fick sig såklart en tankeställare under Champions League-finalen. Man får lite insikt, om att kapa i andra åtaganden och inte jobba när man har feber.

Han har dragit ner på sin roll i den andra businessen han har med mat, kläder och skor.

– Fotbollen går före nu. I början gjorde jag mycket markarbete för att få ut produkterna och hjälpa till med allt. Nu gör jag bara det stora och viktiga.

Han säger sig ha hittat en balans.

– Jag är helt ”on track” nu. Det känns skönt och fint, friskt och glatt för tillfället.

Medan flera profiler slängts ut från SVT för att de gjort reklamkampanjer för olika företag har Strömberg hela tiden fått vara kvar trots att han är affischnamn och modell för sina egna produkter och dessutom tidigare gjort reklam för ett spel­bolag. Detta är något SVT kritiserats för under flera år.

– Jag förstår frågan. Jag följer SVT:s direktiv. Men skulle de säga att det inte går så är det bara att jag ­låter bli mästerskapen.

FAKTA

Glenns matcher på plats sedan CL-finalen i fjol

Juni

11/6 EM England Ryssland

13/6 EM Irland-Sverige

14/6 EM Portugal-Island

16/6 EM England-Wales

17/6 EM Italien-Sverige

18/6 EM Belgien-Irland

19/6 EM Schweiz-Frankrike

22/6 EM Island-Österrike

25/6 EM Schweiz-Polen (åttondelsfinal)

26/6 Ungern-Belgien (åttondelsfinal)

Juli

1/7 EM Wales-Belgien (kvartsfinal)

3/7 EM Frankrike-Island (kvartsfinal)

7/7 EM Tyskland-Frankrike (semifinal)

September

14/9 CL Juventus-Sevilla

18/9 PL Watford-Manchester United

24/9 PL Arsenal-Chelsea

27/9 CL Dortmund-Real Madrid

Oktober

2/10 PL Tottenham-Manchester City

17/10 PL Liverpool-Manchester United

18/10 CL Leicester-Köpenhamn

19/10 CL Barcelona-Manchester City

23/10 PL Chelsea-Manchester United

26/10 LC Manchester United-Manchester City (åttondelsfinaler)

29/10 SA Juventus-Napoli

November

1/11 CL Mancheser City-Barcelona

2/11 CL Tottenham-Leverkusen

6/11 PL Arsenal-Tottenham

19/11 PL Manchesrter United-Arsenal

20/11 SA Milan-Inter

22/11 CL Köpenhamn-Porto

23/11 CL Mönchengladbach-Manchester City

26/11 PL Chelsea-Tottenham

December

3/12 LL Barcelona-Real Madrid

6/12 CL Benfica-Napoli

11/12 PL Manchester United-Tottenham

17/12 PL West Bromwich-Manchester United

18/12 PL Manchester City-Arsenal

19/12 PL Everton-Liverpool

26/12 PL Manchester United-Sunderland

31/12 PL Liverpool-Manchester City

Januari

1/1 PL Arsenal-Crystal Palace

2/1 PL West Ham-Manchester United

21/1 PL Manchester City-Tottenham

28/1 FA Southampton-Arsenal

31/1 PL Liverpool-Chelsea

Februari

11/2 PL Liverpool-Tottenham

14/2 CL PSG-Barcelona (åttondelsfinal)

15/2 CL Bayern München-Arsenal (åttondelsfinal)

21/2 CL Manchester City-Monaco (åttondelsfinal)

26/2 LC Manchester United-Southampton (final)

Mars

4/3 PL Liverpool-Arsenal

7/3 CL Napoli-Real Madrid (åttondelsfinal)

8/3 CL Barcelona-PSG (åttondelsfinal)

13/3 FA Chelsea-Manchester United (kvartsfinal)

15/3 CL Monaco-Manchester City (åttondelsfinal)

19/3 PL Manchester City-Liverpool

April

1/4 PL Liverpool-Everton

2/4 PL Arsenal-Manchester City

4/4 PL Manchester United-Everton

5/4 PL Chelsea-Manchester City

11/4 CL Juventus-Barcelona (kvartsfinal)

12/4 CL Bayern München-Real Madrid (kvartsfinal)

16/4 PL Manchester United-Chelsea

18/4 CL Real Madrid-Bayern München (kvartsfinal)

19/4 CL Barcelona-Juventus (kvartsfinal)

23/4 LL Real-Madrid-Barcelona

27/4 PL Manchester City-Manchester United

30/4 PL Tottenham-Arsenal

Maj

2/5 CL Real Madrid-Atletico Madrid (semifinal)

3/5 CL Monaco-Juventus (semifinal)

7/5 PL Arsenal-Manchester United

9/5 CL Juventus-Monaco (semifinal)

10/5 CL Atletico Madrid-Real Madrid (semifinal)

12/5 PL West Bromwich-Chelsea

14/5 PL Tottenham-Manchester United

CL = Champions League

PL = Premier League

LC = Engelska ligacupen

FA = Engelska FA-cupen

SA = Serie A

LL = La Liga