AIK-tonåringarna inför rätta

Fyra femtonåringar misstänkta för våldtäkt

FOTBOLL

Sju dämpade tonårspojkar från AIK släntrade på tisdagen in i Solna tingsrätt.

Då började det rättsliga efterspelet av fotbollslägret i somras som slutade med att fyra 15-åringar misstänks för våldtäkt.

De 15-åriga pojkarna ska enligt kammaråklagare Erika Fjällhed ha utsatt tre av sina kamrater födda 1988 och 1989 för våldtäkt under ett läger i Katrineholm för AIK:s pojklag.

Våldtäkterna ska ha gått till så att 15-åringarna tvingade ned sina yngre kamrater på golvet, höll fast dem, drog ned byxor och kalsonger. Därefter ska de ha fört upp antingen en galge eller en PET-flaska i ändtarmen på sina offer.

Femtonåringarna anklagas också för att ha hotat andra lägerdeltagare bland annat med att de skulle ''galgas'' om de inte slutade vara kaxiga.

Inga åhörare

Drygt fem månader efter lägret möttes pojkarna igen. Vad de berättar stannar innanför tingsrättens väggar. Inte ens åklagarens sakframställning var offentlig.

Inga åhörare tillåts under rättegången. Bara pojkarnas vårdnadshavare får vara närvarande.

På både försvararnas och åklagarens begäran beslöt rättens ordförande Hans Cappelen-Smith om stängda dörrar. Detta med hänsyn till att rör ett känsligt mål om sexualbrott och att de inblandade är ungdomar under 18 år.

Rättegången avslutas på fredag. De åtalade pojkarna är tills vidare avstängda innan deras vidare öden i klubben avgörs.

Inkilning

Åklagaren har tidigare uppgett att de misstänkta pojkarna i förhör berättat att de själva blivit utsatta för liknande övergrepp.

AIK tillsatte därför en internutredning men den har inte kunnat klarlägga om det som pojkarna är misstänkta för har förekommit tidigare. Däremot visade utredningen att det finns en slags introduktionsprocedur - inkilning- som kan upplevas som kränkande.AIK har därför tagit beslut om att alla ledare i klubben ska utbildas för att detta inte ska förekomma.

Fälls de åtalade femtonåringarna riskerar de antingen sluten ungdomsvård, vård enligt socialtjänstlagen eller villkorlig dom.

TT