SKANDALMÅNADEN

Anrell: En svart tid för svensk idrott – nu måste skitungarna lära sig veta hut

FOTBOLL

Det var svensk idrotts svartaste månad.

Fylla, knark, bråk, kravaller och spelare som betedde sig som bortskämda skitungar.

Det är dags för Riksidrottsförbundet att låta en etisk kriskommission rensa upp i träsket.

Eller ja, det kanske inte är nån bra idé, förresten.

Riksidrottsförbundet leds av Karin Mattsson. Även hon har varit i blåsväder i veckan. Hon har figurerat i  en snaskig herrtidning och fått allvarlig kritik för att hon haft det dåliga omdömet att ställa upp i en tidning som utfyllnad mellan alla silikonbröst.

Så vi kanske ska höja upp det här på ministernivå istället.

Idrottsministern heter Bo Ringholm. Han är garanterat fri från knark och sex. Tror jag. Ta tag i svensk idrotts totala förfall, Bosse. Innan det är för sent.

Den senaste månaden har verkligen varit katastrofal.

Lövgrens bevingade ord

Svensk idrotts svarta väg in i september.

4Först var det Jimmy Nordin som greps för fylla under EM i Göteborg. Han var så full och bråkig att han fick gripas av polis.

4Sen kom de tre knarkande friidrottarna som gick på toa och drog i sig kokain. Slutet på den historien kom i veckan där Patrik Lövgren sist av alla erkände och gjorde det med de bevingade orden:

- Där inne, på golvet, hittade jag ett ihopvikt kuvert som jag tog upp.

Efter att ha ljugit i en månad var det alltså det bästa han kunde komma på. Hittade på golvet... Patrik Lövgren behöver en alldeles egen sanningskommission.

Stöp som en oxe

4Sen kom Henke Larsson som smockade till Jon Jönsson rakt i magen och fick en reaktion från Elfsborgaren som till och med skulle gjort Zidane och Materazzi gröna av avund. Jönsson stöp som en oxe. Fotbollssverige talade om brutalt fotbollsvåld.

4Sen kom kriget på Söderstadion där ett gäng huliganer sköt raketer och stormade planen. Hammarbys begrepp om publiken som den 12:e spelaren fick en ny innebörd när spelare nummer 13 uppenbarade sig och spelade bort tre poäng från sitt lag.

4Sen kom nästa kris i svensk idrotts egen Bermudatriangel i kvarteren kring hotell Park Aveny i Göteborg.

Skolresenivå

Tre fotbollsspelare på världsnivå agerade som tre skitungar på skolresenivå. De lurade sin coach, bytte kläder och smet ut bakvägen och gick på nattklubb.

Bara ovanligt korkade pojkar som missat en del i skolundervisningen kan tro att just de skulle kunna gå på krogen i världens mest mobiltelefontäta land utan att synas.

Eller säg så här; bara några skitungar som tror de är Gud kan tro att de kan skita i vad coachen säger och att de är större än sitt lag.

Chippen sa i går att han ska fundera på om han ska spela i landslaget mer. Vad fint av dig, Chippen. Om Lagerbäck ens funderar på att ta med en spelare som säger så är han dummare än både jag och Chippen trott.

4Så kom Blåvitts akuta kris i går, där en tränare avgick och redan innan bråket mellan honom och Håkan Mild blev offentligt hade interna Blåvittsajter börjat sprida uppgifter om att Arne Erlandsen är en kille som tagit ett eller annat glas för mycket en eller annan gång för mycket och förolämpat spelare och andra ledare.

Konsumdisciplin

Det är långt ifrån det blåvita folkrörelseledarskap man lärt sig förknippa med IFK. Det var locket på i Blåvitts ledning i går, men ingen sörjde uppenbarligen Erlandsens uttåg. Inte Mild och definitivt inte de spelare han varit taskig mot.

Så slutade - hoppas jag - svensk idrotts svartaste månad.

Är allt det här typiskt? Super, knullar, knarkar och slåss svenska sportstjärnor värre än ett gäng rockmusiker på turné?

Antagligen inte, men den svenska stjärnkulturen har alldeles uppenbarligen gått över styr. Det finns alldeles för många bortskämda divor som blivit så duttade och daltade med att de helt tappat fotfästet och tror att de är superstjärnor med gudoms status.

Receptet? Alla ungdomslag måste omedelbart lägga in etikutbildning. Grundkurs i ödmjukhet och lagtänk. Äkta svensk hederlig konsumdisciplin.

Kriskommission? Ja.

Etikutbildning? Ja.

Men framförallt måste alla dessa skit-ungar lära sig vet hut.

Lasse Anrell