Aftonbladet
Dagens namn: Inga, Ingalill
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Silly season

– Guldbollen är det bästa i min karriär

Målvaktslegendaren Ronnie Hellström: ”Har fotbollen att tacka för allt”

Den tidigare landslagsmålvakten Ronnie Hellström vann Guldbollen två gånger, 1971 och 1978. ”Jag hann aldrig vinna några titlar så jag håller Gulbollen-vinsterna väldigt högt”, säger han.   Den tidigare landslagsmålvakten Ronnie Hellström vann Guldbollen två gånger, 1971 och 1978. ”Jag hann aldrig vinna några titlar så jag håller Gulbollen-vinsterna väldigt högt”, säger han. Foto: Jimmy Wixtröm

Fotbollskarriären gav Ronnie Hellström, 63, mer än bara sportsliga framgångar.

När den tyska familjen Hornbach skulle etablera sin byggvaruhusfirma i Sverige kontaktade de sin favoritsvensk och erbjöd jobb.

– De var fans till mig när jag spelade i Kaiserslautern, berättar den tvåfaldige guldbollenvinnaren.

Foto: Bo Holst

Zlatan Ibrahimovic är storfavorit till att vinna sin sjunde guldboll på måndag.

Den svenske landslagkaptenen är helt outstanding i sammanhanget – förutom honom finns det ingen som vunnit priset mer än två gånger.

– Ja, han har ställt till det lite för oss som vunnit dubbelt, säger Ronnie Hellström med ett skratt.

Den 77-faldige landslagsmålvakten är alltså en av dem som vunnit Guldbollen vid två tillfällen, i Ronnies fall 1971 och 1978.

Jobbar på Hornbach

– Jag vann aldrig några titlar så jag håller Guldbollen-vinsterna väldigt högt, kanske som det bästa i hela min karriär. Det är en stor ära att ha fått dem. Särskilt första gången var speciell. Jag var bara 22 år gammal och jag väntade mig verkligen inte det, säger han.

För Ronnie Hellström peakade spelarkarriären i Kaiserslautern, som han spelade 266 matcher för mellan 1974 och 1984. Och det var även där som han la grunden för sitt nuvarande yrkesliv, skulle det visa sig långt senare.

När byggföretaget Hornbach skulle etablera sig i Sverige 2001 gick det första samtalet till Ronnie Hellström.

– Familjen hade mycket med Kaiserslautern att göra och de fans till mig när jag spelade där. De visste att jag hade mycket kontakter i Sverige så de testade att ringa, berättar han.

”Väldigt roligt”

Att Ronnie nappade på erbjudandet är inget han ångrar. Elva år senare stortrivs han som etableringschef på byggvaruhusfirman.

– Ja, jag tycker att det är ett väldigt roligt arbete. Jag har fotbollen att tacka för mycket, för att inte säga allt, säger han.

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet