Real vs Real

Överklass mot överskottslager - nu kan Sociedad bli tidernas skräll

FOTBOLL

Real eller Real?

Madrid eller Sociedad.

Stjärnlaget eller korpgänget.

Nu ska det avgöras.

Tre omgångar återstår av La Primera och kampen om ligatiteln är stenhård mellan de båda Real-lagen.

Deportivo La Coruna, just nu sex poäng efter Sociedad, har visserligen en teoretisk chans att gå förbi - men då krävs att resultaten på ett nästan osannolikt sätt går deras väg.

De gav 300 gånger...

Oddsen på att det skulle inträffa är ungefär lika höga som de var på Real Sociedad som seriesegrare inför säsongen. När spanska ligan startade i september stod Sociedad i, håll i er nu, 300 gånger pengarna.

Baskerna, som de tre senaste säsongerna kämpat mot nedflyttningshotet och klarat sig kvar i sista stund, har oavsett hur det här dramat slutar svarat för en av de största skrällarna i europeisk klubbfotbollshistoria.

Bara det faktum att de tre omgångar från slutet leder det som brukar anses som världens bästa fotbollsliga är snudd på otroligt.

...och är som korpen

Lägg därtill att Sociedad kämpar med besvärlig ekonomi, har få stjärnor och ett förhållandevis lågt publikstöd (drygt 27 000/match).

I european-football-statistics.co.uk:s ranking av Europas bästa klubblag återfinns Sociedad först på 36:e plats med fem spanska lag framför sig.

Dags dato toppar alltså detta skrällgäng spanska ligan, en poäng före miljonärerna i Real Madrid.

Vid en jämförelse klubbarna emellan framstår Sociedad närmast som ett korplag:

Real Madrid har 1500 fanclubar världen över, Sociedad lite drygt 100.

Madrids budget är åtta gånger större.

Publiksnittet är nästan tre gånger så högt på Santiago Barnabéu-stadion jämfört med på Anoeta.

Medan Madrid har tre man (Zidane, Ronaldo, Raul) på 20-topplistan över världens bäst betalda fotbollsspelare har Sociedad inte en enda.

Eller ta en sån sak som övergångssummorna för lagens tre dyraste spelare; Real Madrid har pyntat över en och en halv miljard för Ronaldo, Zidane och Figo. Sociedad gav sammanlagt 200 miljoner för Darko Kovacevic, Sander Westerweld och Nihat Kahveci.

Dyrt är gott - men billigt bäst, skulle man kunna säga. I alla fall i det här fallet.

Inför säsongen värvade Sociedad bara två nya spelare: Valerij Karpin, free transfer från Celta Vigo, och Sergio Boris, från Oviedo för 15 miljoner kronor (för övrigt den ende icke-baskiske spanjor i laget).

Fransk guldtränare

Särskilt Karpin, den 34-årige ryssen med en lungkapacitet i Pamela Anderson-klass, har varit lyckad, och får tillsammans med anfallsparet Kovacevic/Kahveci (39 mål tillsammans) och målvakten Westerweld anses som en förklaring till framgångarna.

En annan är tränaren Raynald Denoueix.

Den 54-årige fransmannen kom till klubben i somras och satte snabbt sin prägel på det tippade bottenlaget.

De spelar "svenskt"

Med ett spelsystem inte olikt svenska landslagets (fyrbackslinje, en defensiv mittfältare, tre framför och två forwards) kombinerar Sociedad disciplinerat, taktiskt försvarsarbete med ett smattrande kortpassningsspel som ofta leder till genombrott på kanterna och målgivande inlägg.

2001 förde Raynald Denoueix lilla Nantes till franskt ligaguld.

Det var en jätteskräll.

Men ingenting - absolut ingenting - i jämförelse med om han gör om bedriften med Real Sociedad.

Real Sociedads tre dyraste värvningar:

Real Madrids tre dyraste värvningar:

FAKTA/Real Sociedad

FAKTA/Real Madrid

Tre omgångar kvar - så avgörs dramat

Robert Laul