Attacken på svenske VM-kvaldomaren

Assisterande domaren Stefan Wittberg, 40, fick mynt kastat på sig under VM-kvalmatchen mellan Nordirland och Polen

FOTBOLL

Plötsligt bröt huvuddomaren Martin Hansson VM-kvalmatchen mellan Nordirland och Polen i Belfast. Och assisterande domaren Stefan Wittberg fick läkarvård. Enligt Sky Sports träffades Wittberg i huvudet av ett inkastat mynt.

– Jag vet ingenting om det här men jag kommer naturligtvis ta reda på vad som har hänt, säger Fotbollförbundets domarbas Bosse Karlsson.

Fotbollsdomaren Stefan Wittberg har råkat illa ut tidigare. Här träffas han i ansiktet av en snusdosa under en allsvensk match.
Foto: PPV
Fotbollsdomaren Stefan Wittberg har råkat illa ut tidigare. Här träffas han i ansiktet av en snusdosa under en allsvensk match.

Det är fullt kaos på och utanför fotbollsarenan Windsor Park i Belfast. Innan matchen mellan Nordirland och Polen drabbade huliganer och kravallutrustad polis samman i kraftfulla sammanstötningar. Och våldet fortsatte inne på arenan.

Hansson bröt matchen i flera minuter

En halvtimme in på första halvlek började publiken kasta saker mot Martin Hanssons rutinerade assisterande domare Stefan Wittberg. Enligt brittiska Sky Sports träffades Wittberg i huvudet av ett mynt. Hansson bröt matchen i flera minuter medan Wittberg behandlades av sjukvårdspersonal.

Mycket rutinerad

Stefan Wittberg är mycket rutinerad och dömde bland annat i EM-slutspelet i Österrike och Schweiz i somras. Precis innan myntattacken kvitterade Polen till 1–1 efter en omdiskuterad offsidesituation. Oroligheterna innan matchen föranledde flera skador och gripanden, rapporterar Belfast Telegraph.

Matchen slutade med seger för Nordirland, 3–2.

Fotnot: Sportbladet har förgäves sökt Martin Hansson för en kommentar.

FAKTA

Andra kända domarattacker:

Oktober 1995

Djurgården får stryk mot Halmstad och det kokar i publiken. En man, som sedan dess är känd som ”Terror-Tommy”, springer in på plan och hoppsparkar domaren Anders Frisk i ryggen.

September 2004

Anders Frisk träffas av ett mynt i huvudet från en person på läktaren under en Champions League-match mellan Roma och Kiev.

Juni 2007

EM-kval. Danmark–Sverige. 3–3 i den 89:e minuten när Sverige får straff. En dansk supporter springer från läktaren och är en hårsmån från att komma åt tyske domaren Herbert Fandel, stoppas enbart av Michael Gravgaard.