Stjärnan: De bad mig ta av mig mina kläder

FOTBOLL

Afrikas kanske största fotbollsstjärna, Genoveva Anonma, har genom karriären förföljts av anklagelser om att hon skulle vara en man.

I en intervju med BBC berättar hon om skräckupplevelsen efter att hon vann Afrikanska mästerskapen med sitt Ekvatorialguinea.

Genoveva Anonma.
Genoveva Anonma.

Genoveva Anonma är en av Afrikas främsta fotbollsspelare genom tiderna. Anfallaren från Ekvatorialguinea flyttade till Tyskland och Bundesliga 2009 och säsongen 2011-12 blev hon första utlänning att vinna den tyska skytteligan.

Samma år prisades hon som Afrikas bästa spelare.

Vid VM 2011 gjorde hon sitt landslags enda två mål i turneringen och tog plats i turneringens All star-lag, utsett av Fifa.

Inför turneringen anklagades hos dock för att vara man. Själv nekade hon till anklagelserna och tvingades till ett könstest för att bevisa att hon var kvinna.

”Jag grät”

Detta trots att hon gått igenom samma sak när hennes Ekvatorialguinea vann Afrikanska mästerskapen 2008. I en intervju med BBC berättar hon om skräckupplevelsen.

Anonma blev matchhjälte i finalen mot Nigeria men det blev inget firande för anfallsstjärnan. Det afrikanska fotbollförbundet valde hemskaste möjliga metod för att fastställa hennes kön.

– De bad mig att ta av mig mina kläder framför förbundspersonalen och mitt landslag. Jag blev väldigt ledsen. Jag blev sänkt av det hela och grät. Det var fullständigt förödmjukande men med tiden har jag kommer över det, säger Anonma till BBC.

I intervjun berättar hon att Tyskland kan vara ett avslutat kapitel. Hon överväger erbjudanden från franska och svenska klubbar.