”Han respekterar inte klubben”

Ferguson talar ut om ”skadelögnen”, superkontraktet och mötet med Rooney

FOTBOLL

Sir Alex Ferguson talar nu, i ett försök att lugna fansen, ut om uppbrottet med Wayne Rooney.

Skotten uttrycker bland annat en stor besvikelse mot Rooneys ”lögner” i brittisk media.

– Jag hade ett möte med killen och han upprepade vad hans agent hade sagt. Han ville gå. Jag sade till honom: Kom bara ihåg en sak: respektera den här klubben. Jag vill inte ha något nonsens från dig, respektera klubben”. Det vi nu ser i media är en besvikelse, säger Ferguson till klubbens hemsida.

Rooney och Ferguson.
Foto: FOTO: AP
Rooney och Ferguson.

Det som gjorde situationen mellan Manchester United och Wayne Rooney ohållbar var ordkriget om stjärnans skada. Sir Alex Ferguson petade stjärnan från flera matcher med hänvisning till en fotskada – något Rooney helt förnekade efter Englands EM-kvalmatch mot Montenegro.

”Han var skadad”

Nu talar Ferguson ut om turerna på klubbens hemsida.

– Ja, han var skadad. Vi skickade honom på röntgen och, även fast han kunde träna, bar han på spår av en skada. Varför han sade att han inte var skadad kan du gissa själv. Det är en besvikelse, säger Ferguson.

– När det handlar om Sunderland-matchen kände jag att jag kunde vila honom och ge honom helt ledigt så att han skulle vara frisk till Englands match. Jag tänkte att om han spelade för England på Wembley kunde han hitta sin form igen. Det var min intention, min idé. Ta en paus från matcherna, få träningen gjord och hitta formen igen. Bli kvitt resterna av fotskadan och spela för England. Så varför han sedan går ut och säger det där har jag ingen aning om.

När Rooney kom tillbaka från landslagsamlingen hade han ett möte med Ferguson. Det var då 24-åringen gjorde klart att han vill lämna klubben.

”Vi har gjort allt för Wayne”

– Jag hade ett möte med killen och han upprepade vad hans agent hade sagt. Han ville gå. Jag sade till honom: "Kom bara ihåg en sak: respektera den här klubben. Jag vill inte ha något nonsens från dig, respektera klubben”. Det vi nu ser i media är en besvikelse eftersom vi gjort allt för Wayne Rooney sedan den första minuten han kom till klubben. Vi har alltid funnits där för honom. Varje gång han haft problem, alla råd vi gett honom – jag har funnits där för att ge honom finansiella råd många gånger.

Ferguson säger att han är besviken på Rooney och vill berätta sanningen för att lugna de besvikna fansen. Skotten är hård i sin kritik mot stjärnan som han säger har brutit mot klubbens hederskod.

– Det här är en klubb som bygger på historia och traditionen av lojalitet mellan managern, spelare och klubben. Det går tillbaka till Sir Matt (Busby, coachade United 1945-1971). Det är det klubben bygger på. Wayne har varit en förmånstagare av den här hjälpen, precis som Ryan Giggs, Paul Scholes och alla spelare som varit här.

Har ni grälat?

– Vi har aldrig haft ett bråk, inte alls. Jag tror att du måste förstå mekanismerna i en sådan här situation när folk vill lämna klubben. Det är enkelt att säga att han har hamnat i bråk med managern, väldigt lätt. Men jag tror att det finns spår av det också.

Är dörren fortfarande öppen om han vill stanna?

– Självklart. David (Gill, vd) är beredd att erbjuda honom det bästa kontraktet av alla spelare i det här landet.