FOTBOLLS-PARTYT

I dag smäller det
i Premier League

FOTBOLL

Det har inget med boxning att göra.

Knappast något med fotboll heller. Från början.

Ändå är boxing day – annandag jul – årets främsta fotbollsdag i England.

Och har varit så i generationer.

Ingenmansland, julen 1914.

Det är julaftonskväll i skyttegravarna, och alldeles tyst.

Då hörs plötsligt en ensam röst i kylan i belgiska Flandern. Någon sjunger en julsång på tyska och plötsligt kommer svaret från andra sidan fältet – på franska och engelska.

Den tysta överenskommelsen om vapenvila under julhelgen har blivit en av första världskrigets mest gripande berättelser. En berättelse som slutar med att soldater från båda sidor lämnar ”tryggheten” i skyttegravarna och möts mitt i Ingenmansland, för en fotbollsmatch.

Inga strider återupptogs under julhelgen, men den 27 december var krigets verklighet tillbaka.

Sant? Troligtvis. Alltför många vittnesmål kan berätta att det inte handlar om en mytomspunnen julsaga. Men att scenerna på västfronten skulle ligga bakom nutidens engelska annandagsfotboll är däremot mindre sannolikt.

Klart är visserligen att sport och gemenskap har varit grundläggande ord för engelska boxing day. Och kanske var det just därför som okända och kända soldater bytte granater mot en egentillverkad fotboll den där julhelgen 1914.

En dag för gåvor

Men boxing day har en långt mycket längre historia än så. Och ordets språkhistoriska bakgrund vittnar om ett klassamhälle som för länge sedan har suddat ut sina gränser, men som ändå har traditioner som lever kvar.

Handlar det om boxning? Nej.

Handlar det om fotboll? Nej. Inte egentligen, men att det handlar om en dag där unga som gamla kan samlas kring en gemensam aktivitet är klart.

I Storbritanniens viktorianska 1800-tal var 26 december en dag som handlade om gåvor. Överklassen gav sitt tjänstefolk ledigt och nöjde sig i stället med en lättare kall-buffé, iordninggjord av tjänarna dagen före. De högre ståndsfamiljerna tackade också tjänstefolk och pålitliga hantverkare med små paket – som tack för det gångna året.

Presenterna kallades ”Christmas boxes” och det var även vanligt att kyrkorna öppnade sina så kallade ”alms boxes” (allmosekistor) för att ge pengar till behövande.

Där har ordet ”boxing day” alltså sin bakgrund, men vad har då dagen med fotboll att göra? Den enkla anledningen: Männi-skor vill samlas, och kanske komma ut ur stugorna efter julfirandet.

En jämförelse med den klassiska annandagsbandyn i Sverige är inte helt utanför sammanhanget.

När 1800-talets tjänstefolk fick ledigt, för att få träffa sina familjer efter juldagen, skapades nämligen en dag när både välbärgade och mindre lyckligt lottade kunde ta ett kliv bort från vardagsbestyren. Annandagen blev en dag att umgås och både sällskapspel och sport blev tidigt tydliga inslag.

Hästkapplöpning var ett populärt nöje, rävjakt ett annat. Men snart kom också mer och mer fotboll in i bilden.

Inget ledigt under julen

Numera spelas så gott som full omgång i Premier League på annandag jul. Och när spelschemat för ligan släpps på sommaren är motståndet på boxing day – ofta en lokalrival – av största intresse för supportrarna.

Det är en dag då alla de stora stjärnorna är igång samtidigt. Det är också en dag som markerar halvtid i Premier League-säsongen.

Att ta ledigt under julhelgen är inget för engelsmännen. Så fort frågan har rests under åren har traditionsälskande britter opponerat sig. Att gå på match på annandagen, eller åtminstone se en på tv, räknas som kultur.

– Boxing day’s fotbollsmatcher är lika mycket tradition som kalkon och julpudding, säger Liberaldemokraternas Don Foster.

Alla ska känna sig delaktiga

Flera generationer fotbollssupportrar är nämligen uppvuxna med att boxing day är lika med fotboll. Och alla har sina egna favoritminnen från dagen.

Annandagen 1963 är ett sådant datum. Då gjordes otroliga 66 mål – på tio matcher – i högsta serien. Bland annat besegrade Fulham Ipswich med 10–1, och Blackburn vann mot West Ham med 8–2.

Men kanske handlar det allra främst om... gemenskap. Fotbollen får symbolisera en tradition och ett helgdagsfirande som alla samhällsklasser kan känna sig delaktiga i.

Att forna brittiska kolonier, som Ghana och Tanzania, har tolkat boxing day bokstavligt och faktiskt arrangerar kampsportsgalor den 26 december gör att dagen – trots allt – kanske ändå handlar om boxning. Också.

Men först på listan: Att mötas. Över gränserna. Precis som soldaterna i Ingenmansland, julen 1914.

FAKTA

Läget inför alla matcher:

Fulham-West Ham

Arena: Craven Cottage

Avspark: Söndag 13.00

Tv: Viasat Fotboll 12.55

Ett riktigt bottenmöte mellan Fulham och jumbon West Ham. Bortalagets hopp har dock väckts då olyckskorpen från VM, Robert Green, och duon Victor Obinna och Valon Behrami är tillbaka från skador alla tre.

Håll koll på: Scott Parker, West Ham. Lagets bäste målskytt från mittfältet. Enligt rykten jagad av Liverpool.

Blackburn–Stoke

Arena: Ewood Park.

Avspark: Söndag 16.00

Tv: Viasat Premier League Xtra1 15.55

Matchen är Blackburns nye manager Steve Keans andra på sin post. Nu tvingas han till spel utan kaptenen Christopher Samba som krävt att få lämna klubben efter att Sam Allardyce sparkats.

Håll koll på: Martin Olsson, Blackburn. Bänkad i förra matchen under nye managern. Måste nu övertyga om att han får chansen.

Blackpool–Liverpool

Arena: Bloomfield Road.

Avspark: söndag 16.00.

Tv: Viasat Sport 15.55.

Liverpool får tillbaka Steven Gerrard och mittbacken Daniel Agger. Managern Roy Hodgson har redan satt stort hopp till att den 30-årige härföraren Gerrard ska lyfta laget från niondeplatsen i tabellen.

Håll koll på: Fernando Torres. Varit lite av en besvikelse så här långt i problemlaget men kan lyfta med Gerrard tillbaka.

Bolton–West Bromwich

Arena: Reebook Stadium.

Avspark: söndag 16.00.

Tv: Viasat Sport HD 15.55.

West Bromwich har bara förlorat en match med just nu hälseneskadade Jonas Olsson i laget och sex utan. Nu väntar höstens succélag Bolton med ett av ligans hetaste anfallspar: Johan Elmander och Kevin Davis som tillsammans gjort 14 mål.

Håll koll på: Johan Elmander. Stekhet på marknaden.

Everton–Birmingham

Arena: Goodison Park.

Avspark: söndag 16.00.

Tv: Viasat Premier League Xtra 2 15.55.

Båda lagen är på väg att sladda i tabellen och nu har hemmalaget dessutom stora skadeproblem. Phil Jagielka, Johnny Heitinga och Steven Pienaar är alla osäkra till spel.

Håll koll på: Sebastian Larsson, Birmingham. Den svenska landslagsmannen ligger bakom mycket med sina frisparkar och inlägg.

Manchester U–Sunderland

Arena: Old Trafford.

Avspark: söndag 16.00.

Tv: Viasat Fotboll 15.55.

Manchester United är på väg att gå igenom ligans första halva obesegrat. Klubben störs dock av en virussjukdom som däckat Nemanja Vidic, Anderson, Michael Carrick och Nani som ändå är hoppfulla om spel.

Håll koll på: Nani. Mittfältsartisten utnämndes i veckan som en framtida kandidat till Guldbollen av managern Sir Alex Ferguson.

Newcastle–Manchester C

Arena: St James Park.

Avspark: söndag 16.00.

Tv: TV 10 15.55.

Mario Balotelli kommer enligt brittisk press att få inleda på bänken. Detta efter att talangen jämfört sig med Leo Messi och kritiserats av managern Roberto Mancini för att han inte ler tillräckligt mycket.

Håll koll på: Carlos Tevez, Manchester City. Har slutit fred med klubben efter kontraktsbråket och fortsätter nu att bära titelutmanaren.

Wolverhampton–Wigan

Arena: Molineux Ground.

Avspark: söndag 16.00.

Tv: Viasat Premier League Xtra 3 15.55.

Hemmalaget har många spelare osäkra till spel: Matt Jarvis, Kevin Doyle, Michael Mancienne, David Jones, Jody Craddock, Karl Henry och Steven Mouyokolo. Beslut kommer att tas i sista stund.

Håll koll på: Sylvan Ebanks-Blake, Wolves. Inledde ligan med två mål på fyra matcher. Nu på väg tillbaka till formen igen.

Aston Villa–Tottenham

Arena: Villa Park.

Avspark: söndag 18.30.

Tv: Viasat Fotboll 18.25.

Tottenham fortsätter jakten på en Champions League-plats efter 1–1-matchen mot Chelsea. Får nu dessutom tillbaka Rafael Van der Vaart, Jermaine Jenas, Younes Kaboul och eventuellt även William Gallas.

Håll koll på: Rafael van der Vaart. Årets värvning i Premier League har lyft Spurs till nya höjder.

Sammanställning: Patrik Sjögren