”Tjänstefel att inte ta upp honom”

Concha tränade med talangen – som nobbades

Foto: TT/Bildbyrån
FOTBOLL

Ilkay Gündogan avgjorde med två mål mot Barcelona.

Hemma i tv-soffan satt Matias Concha föga förvånad.
Han såg potentialen och kvalitén med egna ögon för cirka nio år sedan då tysken blev uppflyttad – och sedan nobbad – i VFL Bochum.

– Det var nästan ett tjänstefel att inte ta upp honom i A-laget när man så tydligt såg potentialen, säger den före detta landslagsspelaren till Sportbladet.

När Pep Guardiola skulle formera sitt nya lag fanns det en spelare som utan tveksamheter skulle med.
Ilkay Gündogan blev i början av juni presenterad som Manchester Citys första värvning för sommaren. Den tidigare Barcelona- och Bayern München-tränaren såg kvalitén i tysken, som under flera år dominerat mittfältet i Champions League och Bundesliga.
Men det fanns de som såg potentialen betydligt tidigare.

Matias Concha, nuvarande sportchef i Öster, spelade i VFL Bochum från 2007 till 2011. En dag för cirka nio år sedan klev klubbens juniortränare, Michael Oenning, in i omklädningsrummet:

– Vi har en fantastisk spelare här i U19-laget, varför i hela friden tittar ni inte på honom?!

”Gick inte att ta bollen”

Sagt och gjort: Den fantastiska spelaren, som visade sig vara Ilkay Gündogan, fick chansen att visa upp sig i A-laget.

– Lilla Gündogan... det gick inte att ta bollen av killen. Han sprang åttor runt våra meriterade, äldre spelare. Det var verkligen någonting utöver det vanliga. Jag har sett många spelare, men att vara 17 år och besitta den tryggheten och intelligensen, det var lätt att lägga märke till talangen, säger Matias Concha, som själv gjort åtta landskamper för Sverige.

Klubbens dåvarande tränare var dock inte lika imponerad.

”Hur kunde man inte?”

Gündogans uppflyttning blev tillfällig och när ungdomstränaren Oenning i stället fick chansen som huvudtränare i Nürnberg blev Gündogan omgående värvad.

– Det var nästan ett tjänstefel att inte ta upp honom i A-laget när man så tydligt såg potentialen. Det är klart att Oenning tar med sig den bästa spelaren, han plockade honom direkt, säger Concha och fortsätter:

– Det blev aldrig något samtalsämne i omklädningsrummet direkt, men jag funderade på det. Att ta upp en sådan talang hade inte kostat många kronor. Hur kunde man inte göra det?

Inte förvånad

Gündogan gjorde sedermera succé i Nürnberg, där även svensken Per Nilsson spelade, och blev 2011 värvad av Jürgen Klopp till Borussia Dortmund. Resten är historia.
Under tisdagen avgjorde han mötet med Barcelona med två mål och hemma i tv-soffan satt Matias Concha och ryckte på axlarna.

– Jag höjer inte på ögonbrynen direkt. Ingenting har förändrats. Han är extremt bolltrygg, löpstark och smart. Det är en spelare som är lite av en blandning mellan Andres Iniesta och Xavi. Han sätter sig sällan i problem, hamnar aldrig i trubbel och allt handlar om spelintelligens, säger han.

Du är inte förvånad?

– Nej, att han avgör med två mål mot Barcelona, det är inga nyheter. Han var dominant i Dortmund men det är först nu som folk börjar förstå hur bra han är.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se