”Här finns en vinnar- kultur och en stolthet som jag inte sett någon annanstans”

Zlatan om Milan, Interfansen, bråket och nya lägenheten

FOTBOLL

MILANO. Leende, öppen och totalt frispråkig.

I Milan har Zlatan hittat hem och funnit harmonin.

För Sportbladet berättar han att han nu också äntligen fått klart med ny lägenhet.

– Vi bor mitt i stan, det är jättebra.

I morgon väntar hans gamla klubb Inter i derbyt. Det svartblå lägret är numera rivaler. Men ingen kan tvivla på att Milano är hemmaplan för Zlatan eller undgå att se hur bra han mår. I går gav Ibrahimovic en gruppintervju för flera svenska tidningar samt tv-kanaler ute på Milanello, Milans anläggning.

Sportbladet pratade sedan på egen hand med Zlatan. Under den pratstunden berättade Zlatan att han och familjen nu fått ordnat med nytt boende. Av hänsyn till familjen Ibrahimovic väljer Sportbladet att inte publicera adressen men den är central och belägen i ett fint område.

– Vi bor mitt i stan. Det är jättebra, vi trivs, säger Zlatan.

Det bor en del spelare där med eller hur?

– Ja, några. Men många bor ju här ute. Som du vet tar det ju en timme ut hit till Milanello varje dag, det blir mycket tid i bilen.

Zlatan ler.

– Men det är bra här, frisk luft! Fast vi trivs ändå med att bo i stan.

”Måste respektera varandra”

Zlatan var på glatt humör och väldigt avspänd även under gruppintervjun. De samlade svenska medierna mötte Zlatan i Milanellos vardagsrum med öppen spis dekorerad med Milan-emblem och med utsikt genom stora skjutdörrar över träningsplanerna där skymningen just fallit när Zlatan gjorde entré.

– Vi brukar titta på matcher här ihop i vardagsrummet. Sen har vi våra egna rum också, säger Zlatan.

Han svarade på alla frågor utan problem, även de som gällde bråket på träningen med Onyewu en vecka tidigare.

– Det där händer överallt. Alla vill mycket. Det smäller hela tiden på träningarna, så måste det vara. Du kan inte ha mjuka träningar och sen spela aggressivt på matcherna. Det är bra om alla vill mycket. Samtidigt ska man inte överdriva utan respektera varandra.

Vad har du för bild av derbyt som väntar?

– Bilden är väl att jag själv representerat Inter, att jag haft tre fantastiska år där. Nu ställs jag mot dem. Vi är rivaler, från samma stad. Det kommer att bli stort, det känns speciellt även för mig. Men jag spelar i Milan, Inter är mina motståndare, jag ska göra allt för att vi ska slå dem.

”Busvisslingar hör till”

Zlatan ler, rycker på axlarna, slår ut lite latinskt med händerna:

– Enda risken är att man vill så mycket att man inte får ut så mycket. Men jag har varit på den här nivån i nio, tio år, jag tror att jag har koll på det.

Kan man förbereda sig extra för stormöten?

– Man kan förbereda sig. Men jag tror att man ska vara så lugn som möjligt, bara fokusera och gå ut och spela sitt spel. Man ska som sagt försöka att inte vara överladdad och vilja för mycket för jag tror att det kan vändas till något negativt.

Vad väntar du dig för comeback inför Inters fans?

– Jag tror att det blir som vanligt. Den enda comeback jag gjort där de inte har visslat är väl när jag kom tillbaka till Ajax med Juventus. Resten har väl varit visslingar och lite andra saker. Men det är normalt, det hör till.

Träffar Interkompisarna

– Hur man känner sig? Busvisslingar är normalt, vem är det man ska störa i det andra laget? Jo, han som är farligast. Det visar ju samtidigt att de tappat någon som de inte ville förlora, annars hade de ju skrattat och varit glada.

Vilken sorts match förväntar du dig?

– Jag tror att det blir en tuff match, en svår match, båda lagen vill verkligen vinna. De har haft lite svårigheter och vi har också haft svårigheter. Men vi börjar hitta balansen nu.

Har du kontakt med några gamla lagkamrater i Inter och är det mycket psykningar?

– Jag har kontakt med många spelare. Jag har träffat dem också sen vi flyttade tillbaka. Men det är inte några psykningar, de är fokuserade på sin sak och vi på vår.

Det måste det passa dig med din vinnarmentalitet att spela i Milan med tanke på klubbens prisskåp?

– Ja, här finns en vinnarkultur och en stolthet som jag inte sett någon annanstans. Alla de äldre spelarna har vunnit så mycket. Det betyder mycket. Men samtidigt måste man titta framåt.

Milan har haft många stora svenskar?

– Det är inget jag tänker på. Men folk pratar ju med mig om Nordahl och hans målrekord och andra stora svenskar i Milan och nu är här ännu en svensk och jag hoppas kunna göra lika bra och kanske ännu bättre än de förut.

Tror Inzaghi kommer tillbaka

Zlatan skrattar:

– Jag är glad om jag kan ta Sverige utomlands!

Rätt vad det är öppnas dörren och Pippo Inzaghi, klädd i grå mysdress, sticker in huvudet och hejar på Zlatan och den svenska presshopen. Zlatan lovordar sin lagkamrat:

– Det kändes hårt förut när vi tog på fotbollsskorna och gick in på planen och han kom där med sina kryckor. Jag har aldrig träffat någon som är som han, är 37 år och vill göra mål så mycket. Jag hoppas och tror att han kommer tillbaka.

Zlatan tror dock inte att han själv kommer att hålla på lika länge eller varva ner i en mindre klubb.

– Nej, jag tror inte det. Jag har spelat och tränat på den här nivån, med världsstjärnor, i så många år. Jag tror att det är svårt att gå till MFF då eller en annan mindre klubb.

Hur tror du att det är att vara tränare för Zlatan Ibrahimovic?

– Lätt. (skratt). Han ger alltid hundra procent och han vill alltid vinna.

FAKTA

Zlatan om ...

…viljan att vinna

Man ska göra sitt jobb och ha kul och göra allt för att vinna. Det är sådan jag är, så jag vuxit upp. I vilken miljö jag än är så vill jag vinna, även om jag spelar tv-spel.

…stämningen i laget

Den är bättre nu för att vi vann senast. Alla blir extra taggade då på något sätt. Vi är etta i tabellen, det betyder mycket.

…morgondagens derby

Jag säger som inför matchen mot Holland, den som gör få misstag vinner och jag tror att det är samma sak här.

…att Inzaghi och Pato missar derbyt

Varje gång som jag går ut på planen känner jag mycket press på mig att göra mitt jobb. Det är klart, det är två stora spelare som saknas för oss. Min roll tror jag ändå blir den samma. Jag ska gå ut och göra mitt bästa.

…landskampen mot tyskland

Det gäller att hitta en balans, jag har spelat alla matcher här nu och inte fått vila något. Men Erik bossar och jag kommer. Det är alltid en ära att spela för landslaget.

…att ha Silvio Berlusconi som president i klubben

Det betyder inte så mycket. Politik och fotboll hör inte ihop. Fotboll är en religion. Alla är välkomna i fotbollen. Det finns ett gemensamt språk i fotbollen. Alla kan tala samma språk på planen. Politik är något annat. Jag har kanske träffat Berlusconi tre gånger. Han har fullt upp med andra saker och det har jag med. Jag har mer kontakt med Galliani.