Raiola förbannad på Fifas nya regler

Zlatans agent om det nya lönetaket: ”Låt lagarna gälla”

Max 3 % provision Fifa föreslår nu ett lönetak för fotbollens spelaragenter. Om det träder i kraft under 2011 innebär det att agenten max kan få 14,7 miljoner vid en spelarövergång. Zlatans agent Mino Raiola tjänade mer än så när Ibra gick till Barcelona i fjol.
Max 3 % provision Fifa föreslår nu ett lönetak för fotbollens spelaragenter. Om det träder i kraft under 2011 innebär det att agenten max kan få 14,7 miljoner vid en spelarövergång. Zlatans agent Mino Raiola tjänade mer än så när Ibra gick till Barcelona i fjol.Foto: Foto: AP
FOTBOLL

Fifa föreslår ett lönetak för fotbollens spelaragenter.

Högsta provisionen blir tre procent eller maximalt 14,7 miljoner kronor vid en riktigt stor transfer.

– Låt vanlig ekonomisk konkurrens ha sin gång i stället för Fifas märkliga regler, säger Mino Raiola.

Häromdagen berättade Sportbladet om att en arbetsgrupp inom Fifa föreslagit att begreppet licensierad Fifa-agent ska upphöra.

Om förslaget går igenom och träder i kraft under andra halvåret 2011 kan i stället vem som helst, en mellanhand, företräda en spelare eller klubb vid förhandlingar.

Det är en del i förslaget som möter kraftigt motstånd från en stor majoritet av de agenter och klubbledare som Sportbladet pratat med.

Max 3 % provision

Men i det finstilta i Fifadokumentet finns ytterligare ett par kontroversiella punkter.

En mellanhand får inte ta ut en provision av en spelare som är högre än tre procent på det framförhandlade kontraktet.

De tre procenten får heller inte överstiga två miljoner dollar, eller 14,7 miljoner kronor.

Det skulle sätta stopp för de inkomster som superagenter, som Mino Raiola – Zlatan Ibrahimovics rådgivare – uppgetts ha fått när svensken flyttat till Inter och Barcelona.

– Det finns regler och lagar i varje land. Låt dem gälla. Uefa och Fifa vill hela tiden verka utanför de regler som gäller för vanliga människor, säger Raiola till Sportbladet.

Även svenska toppagenter vänder sig mot den föreslagna detaljstyrningen från Fifa.

– I vilken annan bransch kan man å ena sidan avreglera branschen och samtidigt överreglera? Ska Fifa även ha synpunkter på vad klubbarna betalar tränaren, klubbläkaren och massören? säger Patrick Mörk.

Normalt arvode: 10 %

– Marknaden styr. Om någon tar för mycket betalt så får den agenten inga spelare. Men att Fifa ska gå ut och säga att alla agenter, oavsett om de företräder Cristiano Ronaldo eller Nisse Svensson ska få tre procent, är horribelt.

– Ett normalt agentarvode i dag ligger på 7–10 procent. Så tre procent innebär en enorm skillnad till det sämre, säger Mörk.

Godkänner förslag

Fifa föreslår även att alla betalningar till mellanhänder ska publiceras och vara offentligt tillgängliga, klubb för klubb, via respektive nationsförbund.

Ett förslag som både Raiola och Mörk ger godkänt.

Zlatans rådgivare har dock en invändning:

– Fifa och Uefa kan ju föregå med gott exempel genom att själva bli transparenta och demokratiska och följa lagarna i stället för att diktera villkoren för andra, säger Mino Raiola.

FAKTA

Så ska Fifas nya regler funka – enligt deras förslag

Spelare och klubbar ska lämna fullständiga redogörelser till respektive nationsförbund på betalningar gjorda till mellanhänder.

I slutet på mars varje år ska nationsförbunden göra utbetalningarna till mellanhänderna offentliga genom att redovisa totalsummorna för spelarna som grupp och klubb för klubb.

En mellanhands maximala provision från spelare eller klubb får inte överstiga tre procent på det totala kontraktsvärdet. I detta värde får inte matchpremier, bonusar, bil- eller bostadsförmåner ingå.

När en mellanhand företräder en klubb ska en engångssumma bestämmas i förväg.

Provisionen på ett spelarkontrakt eller engångssumman från en klubb får inte överstiga två miljoner dollar, 14,7 miljoner kronor.

Inga betalningar till mellanhänder får ske när förhandlingarna gäller minderåriga spelare.

Röster om förslaget från spelarsidan

Per Ågren, avgående ordförande SFS, svenska spelarfacket:

– Det är bra att det införs övre beloppsgränser, då stannar mer av pengarna hos spelarna och klubbarna.

– Att det blir offentligt är bara bra. Har man inget att skämmas för är det inga problem.

Lasse Nilsson, anfallare, ­Vitesse Arnhem, Holland:

– Rent spontant känns det bra eftersom mer stannar hos oss spelare då. Men vill Fifa få bort rötäggen i agentkåren måste de straffa dem ordentligt också.

– Jag är rädd att vissa kommer hitta vägar att gå runt de här reglerna.

– Ska ersättningarna till agenterna offentliggöras, som låter vettigt, tycker jag även övergångssummorna ska bli offentliga. Då kan man följa pengarna i alla led.

Sammanställning: Michael Wagner