Specialtränas av fyscoacher

”De pressar mig så hårt de kan”

jagar för att komma ikapp Fredrik Ljungberg (till höger) är matchotränad och har långt kvar till toppformen. ”Jag försöker köra en snabb försäsong”, säger han.
jagar för att komma ikapp Fredrik Ljungberg (till höger) är matchotränad och har långt kvar till toppformen. ”Jag försöker köra en snabb försäsong”, säger han.Foto: Foto: UNIVERSAL NEWS AND SPORT (EUROPE)
FOTBOLL

BERWICK UPON-TWEED. Stenhård fys, individuella sprintträningar och dag-liga syreupptagnings-tester. För att komma i toppform på rekordtid kör Fredrik Ljungberg en egen försäsong – mitt i Celtics ligaspel.

– Fystränarna pressar mig så hårt de kan, säger Freddie till Sportbladet.

Det var en trött men glad Ljungberg som mötte Sportbladet – enda svenska media på plats – efter cupsegern (2–0) mot division 3-laget Berwick Rangers. Trots att han inte gjorde någon större spelmässig insats var han nöjd med att få debuten avklarad.

Magsjukan släppt

– Vi hade sagt att jag skulle köra 45 till 60 minuter och det blev lite mer. Jag har inte spelat på åtta till tio veckor, säger han.

Magsjukan från förra veckan är förbi, men formen en bit bort. För tillfället kör 33-åringen stenhårt med Celtics fystränare för att komma i topptrim.

– Jag försöker köra en snabb försäsong med sprint efter varje träning. Fystränarna pressar mig så hårt de kan så jag är lite tung just nu.

– Det är mycket som ska mätas. Det är masker och grejer som kollar syreupptagning.

Låter vetenskapligt?

– Ja, det är därför som jag lämnar över det till dem (fystränarna) istället för att göra det själv (skratt).

Att Ljungberg kommer i form kvickt är ett måste om Celtic ska kunna använda sitt nyförvärv. Just nu är det matcher mest hela tiden.

Majstorovic nöjd

– Det är bara att ladda om. För mig känns det väldigt bra, jag känner mig stark, säger mittbacken Daniel Majstorovic.

För Ljungbergs del är det däremot osäkert om han är redo för att spela från start på onsdag, när Celtic möter Hamilton i ligan.

– Vi får se hur det känns efter matchen, säger han.

FAKTA

Så bra är Freddie 2011

Sportbladets Oskar Månsson var som ensam svensk sportjournalist på plats när Fredrik Ljungberg debuterade för Celtic. Så här betygsätter han fotbollsspelaren Ljungberg, anno 2011.

Snabbhet

Såg ganska rapp ut och har fått fina omdömen för sin kvickhet på träningarna. Men farten är inte den samma som under glansdagarna.

Spelförståelse

En stor tillgång som ibland förbisetts något i analysen av Ljungberg. Med lite bättre tajming i spelet kan han börja utnyttja det till fullo igen.

Teknik

Utan att dra alla slutsatser från i går: den ser ut att vara som vi minns den. Kvicka fötter, vägvinnande dribblingar men ett begränsat tillslag.

Psyke

Mycket svårbedömt. Vanligtvis en stark Freddie-gren men var han befinner sig mentalt i nuläget kan han bara svara på själv. Upp till bevis!

Form

Ljungberg är på samma gång matchotränad och inne i en stenhård fys. Formen är med andra ord långt från toppen. Men kroppen är frisk.

Erfarenhet

Ja, här är det klara fem plus. Freddie är utan tvekan Celtics mest rutinerade spelare och bör bli en tillgång för den relativt unga truppen.