Laget som får alla att skratta

Nu vill Stjarnan ha din hjälp med galna idéer

FOTBOLL

De har fått en hel värld att garva med sina galna målgester.

Nu söker spelarna i isländska Stjarnan inspiration till nya Youtube-succér.

Hos – dig.

– Säg åt era läsare att söka upp mig på facebook och ge oss tips, säger Jóhann ”Laxen” Laxdal till Sportbladet.

De började med ”rambo”, slog igenom med ”fiskefångsten” och har fortsatt med såväl ”cykeln” som det senaste påhittet ”toalettstolen”.

Isländska ligasjuan Stjar­nan FC:s målgester har tokklickats på Youtube och uppmärksammats av medier världen över.

Sportbladet bestämde sig för att ta reda på vad sjutton de får alla galenskaper ifrån.

”Det är prestige”

Vi hittade Jóhann ”Laxen” Laxdal – och en historia om lagmoral, överraskningar och prestationsångest.

– För oss är det viktigt att vara originella. Vi sätter prestige i att inte kopiera målfiranden som redan finns och använder aldrig en variant mer än en gång, säger ”Laxen” som för övrigt är den som vevas in av sina lagkamrater i ”fiskefångsten”.

Berätta, hur började allt det här?

– Det var efter en tuff träning. Vi satt kvar länge i omklädningsrummet och började prata om målgester och någon tyckte att vi skulle träna in en grej.

– Den första vi gjorde kallar vi för Rambo där målskytten ”skjuter ned” sina lagkompisar. Det blev startskottet. Men det är fiskegrejen som är mest känd. All den här uppmärksamheten, det är helt sjukt...

Hur mycket tid går åt till övning?

– Inte så mycket tid faktiskt. En stund efter varje vanligt träningspass brukar det bli. I samband med att vi stretchar och varvar ner.

Vad tycker er tränare om det här, ingen risk att det snor uppmärksamhet från det sportsliga?

– Vi spelare har pratat om det där. Men alla i laget vet vad som krävs för att prestera bra fotboll. Tränaren tycker faktiskt att den här grejen är bra. Det hjälper lagmoralen.

Så fort ni gör något så läggs det ut på Youtube och hela världen kan se. Prestationsångest?

– Pressen är alltid stor inför en match numera. Alla väntar sig nya grejor hela tiden. När vi mötte ett bottenlag nyligen gjorde vi fem mål. Men vi hade bara förberett två firanden. Så vid tre av målen sträckte vi bara upp händerna som vanligt. Efter matchen frågade folk varför vi inte gjorde fler roliga målgester, haha.

Hur kommer ni på alla idéer?

– Det är inga problem. Bland annat får jag hela tiden massa tips till min facebook. En brasiliansk dansgrupp har gett oss mycket bra. Be gärna era läsare att gå in på min sida och ge förslag!

Fyller på med gester

Precis som i allsvenskan har den isländska ligan landslagsuppehåll just nu.

Gissa om det kom lägligt för Stjarnan FC...

– Nu får vi tid att fylla på förrådet, säger ”Laxen” och skrattar.

Behöver vi ens nämna att lagets publiksiffror skjutit i höjden den senaste tiden?

FAKTA

SPORTBLADET BETYGSÄTTER

Så går den till: Spelaren som just gjort mål simulerar att han har en pistol i handen och ”öppnar eld” mot sina lagkamrater som faller offer en efter en.

Kommentar: Lagets första speciella firande. Idén är enkel och alla inblandade är med på noterna. Rätt snyggt, men inget som erövrar världen.

SE DET HÄR!

Så går den till: Målskytten Orri Halldór Björnsson låtsas ”fiska in” en lagkamrat som sprattlandes hoppar mot lagkamraten. Väl framme lyfter resten av laget upp fisken och poserar för ett foto med fångsten.

Kommentar: Firandet som gjorde Stjarnan världsberömda på Youtube. Det är inte utan anledning som mediesajter världen över beskrivit den som ”tidernas bästa målgest”. Full pott!

SE DET HÄR!

Så går den till: Extremt svårbeskriven med ord. På något sätt bildar fyra spelare en mänsklig cykel (med ram, styre och trampor) av sina kroppar. Påhejade av övriga lagkamrater börjar de trampa.

Kommentar: Hög svårighetsgrad – och hög påhittighetsfaktor. Uppgiften klaras av på första försöket.

SE DET HÄR!

Så går den till: Tre spelare bildar formen av en toalettstol. En fjärde spelare ”lyfter på locket” (lagkamratens rygg) och sätter sig sedan ned för att göra sina behov. När han är färdig fäller han tillbaka locket och ”spolar” genom att dra i kompisens utsträckta hand.

Kommentar: Det ultimata sättet att fira ett riktigt ”skitmål”. Helt enkelt förbaskat rolig att titta på.

SE DET HÄR!

Fotnot: I jämförelse med en alldaglig målgest i fotbollsallsvenskan (tänk dig en Henrik Rydström som knyter näven eller en medioker mittfältare hos nästjumbon Gefle som försiktigt skriker ”Jaaa” och ser lätt förvånad ut) utklassar Stjarnan samtliga. Därför har vi höjt ribban rejält när betygsplussen delats ut. – motsvarar därför absolut, absolut världsklass.

Betyg och kommentarer: Viktor Liljerås