Henkes varning

Celtic-hjälten hoppas på Ljungberg – men vill se fler värvningar

SKRIVER PÅ I DAGARNA? Fredrik Ljungberg är högaktuell för en comeback i den europeiska fotbollen. Just nu tränar den förre landslagsmannen med den skotska toppklubben Celtic. Henrik Larsson gjorde 242 mål på 315 matcher under sju säsonger i Celtic. Nu har han råd till klubbens nästa (?) svensk.
SKRIVER PÅ I DAGARNA? Fredrik Ljungberg är högaktuell för en comeback i den europeiska fotbollen. Just nu tränar den förre landslagsmannen med den skotska toppklubben Celtic. Henrik Larsson gjorde 242 mål på 315 matcher under sju säsonger i Celtic. Nu har han råd till klubbens nästa (?) svensk.Foto: Foto: AP, BILDBYRÅN
FOTBOLL

Glasgow. Fredrik Ljungberg tränar med Celtic.

Men en av klubbens största ikoner varnar nu mittfältaren för att skriva på för klubben.

– Det är inte nödvändigtvis den bästa plattformen för honom, säger Henrik Larsson.

I går tränade Fredrik Ljungberg sitt första pass med Celtic. Startelvan tog det lugnt efter söndagens 2–0-seger, men under övningarna visade svensken form och fysik.

Ännu diskuteras inga kontrakt, men Ljungbergs besök i Glasgow är toppnyheter i skotska tidningar. Ändå har en av klubbens största ikoner genom tiderna inte hört något när Sportbladet når honom.

– Det är först nu jag hör det. Jag hade ingen aning, säger Henrik Larsson.

Bra svenskrelation

Hur överraskad är du?

– Lite överraskad. Jag vet inte hur bra Fredrik fortfarande är, men är han bara i närheten av vad han har varit är det givetvis en förstärkning för Celtic. Det skulle han vara för vilken klubb som helst.

Vad har Celtic för relation till svenskar?

– Den har blivit bra genom åren.

Både jag och Johan (Mjällby) gjorde väldigt bra i från oss, så det är klart att de tittar på den marknaden. Hedman var också där, så de har bara positiva erfarenheter av svenskar.

Hur är Glasgow som stad när man först kommer dit?

– Det är inte lätt att leva där. Det är en stad som lever för fotbollen och det finns bara två lag det handlar om. Man förväntas att prestera på sin absoluta topp varje gång man går ut på planen. Men det är inget nytt för Fredrik, han har spelat i en av de största klubbarna i Europa. Han har spelat EM och VM. Det finns ingenting han får problem med, om han skriver på.

”Pengarna finns inte där”

Är det en bra plattform för någon som har varit i Arsenal och nu är 33 år?

– Jag tror inte att det nödvändigtvis är den bästa plattformen. Celtic har fortfarande ett starkt lag, men alla vet att vi var väldigt bra när jag var där. Problemet är att pengarna inte finns där som förr. Och du behöver pengar för att kunna göra något.

– Om Fredrik går till Celtic hoppas jag att de värvar mer för han kommer inte lösa allt på egen hand. Han behöver spelare omkring sig. Fredrik är en mycket bra spelare, men han är inte killen som gör 20 eller 30 mål per säsong, säger Henrik Larsson.

FAKTA

SVENSKARNA I CELTIC

Henrik Larsson

År i Celtic: 1997–2004.

Kommentar: 242 mål på 315 matcher. Framröstad som klubbens bäste utlänning genom tiderna. En så stor ikon att restaurangen på Celtic Park är döpt till ”Number 7 restaurant” efter slitvargen och målskytten Larsson.

Johan Mjällby

År i Celtic: 1998–2004.

Kommentar: Sköt 13 mål på sina 144 matcher och var en publikfavorit för sin kompromisslösa stil. Är i dag assisterande tränare och kör samma race där: all orutin kompenseras med hårdnackad drillning.

Magnus Hedman

År i Celtic: 2002–2005.

Kommentar: Avslutade karriären under sina tre år med Celtic där det blev 26 matcher och ett utlån till italienska Ancona. Ingen stark profil på planen, men en trygg lagkamrat.

Daniel Majstorovic

År i Celtic: 2010–.

Kommentar: Helt ordinarie som hårdför back. Har ännu inte gjort mål, men trots att den skotska dialekten knappast har satt sig än har Majstorovic varit kapten i flera b-lagsmatcher. Har kontrakt två år till.