Ljungberg tvingades vika sig för Celtics krav

Ville skriva längre kontrakt
– fick nej av klubben

Foto: pic-agency, universalnewsandsport.com
FOTBOLL

Fredrik Ljungberg är klar för Celtic. Men i gårdagens förhandlingar fick han vika sig.

Sportbladet kan avslöja att 33-åringen ville skriva på för ett och ett halvt år – men fick nöja sig med fem månader.

– Det visar hur gärna han vill spela här, säger en källa med insyn.

Under gårdagens slutförhandlade Fredrik Ljungbergs agent Phil Smith med Celtics representanter. Partnerna ville enas, men om man ska utse en vinnare är det klubben snarare än spelaren.

”Inget kort kontrakt”

Så sent som i onsdags sa Scott Fischer, som arbetar tillsammans med Phil Smith på den Londonbaserade agentbyrån First Artist Corporation, så här till Sportbladet.

– Jag tror inte Fredrik är intresserad av att skriva ett kort kontrakt som bara gäller säsongen ut.

”Vill spela”

Men precis så blev det alltså. Däremot är det troligt att det blir ett nytt kontrakt över nästa höst och vår – men för att det ska bli så måste båda parter vara nöjda. Celtic behöver med andra ord inte förlänga kontraktet även om Ljungberg vill det.

– Det visar hur gärna han vill spela här. Det är lite av en chansning, säger en källa med insyn.

20 000 pund i veckan

Sportbladet har varit i kontakt med två av varandra oberoende källor som berättar att ”Freddie” kommer få en veckolön på 20 000 pund, vilket översatt till svenska kronor blir runt 900 000 i månaden.

– Freddie blir en av klubbens bäst betalda. De som tjänar mest just nu är Scott Brown och Joe Ledley som har 25 000 pund i veckan, säger en av uppgiftslämnarna.

Men planen är att svensken även ska dra in pengar till klubben.

PR-mässig investering

Tanken är att den förre Arsenalstjärnan han ska vara en investering såväl idrottsligt som pr-mässigt. Klubben jobbar aktivt på att få in kända spelare, även om de två största namnen de senaste åren – Craig Bellamy (2005–2006) och Robbie Keane (2009–2010) – båda misslyckats med att ta Celtic till ligatiteln.

FAKTA

Här är Freddies deal med Celtic

Fredrik Ljungberg presenteras på en presskonferens på förmiddagen i?dag.

Kontraktet sträcker sig från den 1 januari till den 31 maj.

Lönen är 20 000 pund i veckan enligt Sportbladets skotska källor. Därmed blir han en av de bättre betalda i klubben. Högst lön har mittfältarna Scott Brown och Joe Ledley som har 25 000 pund i veckan.

Om båda parter vill förlängs kontraktet även över säsongen 2011/2012.

Anledningen till att Celtic inte vill skriva längre kontrakt är att man ser Ljungberg som en chansning och att man har dåliga erfarenheter av äldre spelare. Bland annat blev danske Thomas Gravesen, som skrev på ett treårskontrakt värt 30 000 pund i veckan 2006, mycket dyr när klubben bröt avtalet efter halva tiden.

Trots att Celtic har betydligt mindre skulder än konkurrenten Rangers är man försiktiga med nya spelarkontrakt.