”Mackan får börja göra mål så att vi kommer i gång”

FOTBOLL

SANTANDER. Från bänken i europeiska storklubbar till startelvan i la ligas undre skikt. Markus Rosenberg och Kennedy Bakircioglü är de före detta landslagspolarna som ska hålla Racing Santander kvar i den spanska högstadivisionen.

– Mackan får börja göra mål så att vi kommer i gång, säger Kennedy Bakircioglü inför kvällens svenskmöte med Henok Goitoms Almería.

Bakircioglü och Rosenberg är gamla landslagspolare.
Bakircioglü och Rosenberg är gamla landslagspolare.Foto: johanna frändén

På ena planhalvan; Racing Santander med nykomlingarna Kennedy Bakircioglü och Markus Rosenberg.

På andra; Almería och Henok Goitom.

Racings svenskar har haft en tuff säsongsinledning med Barcelona hemma och bortamatcher mot Valencia, Villarreal och Sevilla.

I dag måste årets andra seger komma.

– Det har blivit panik här direkt, medan jag känner mer ”ta det lugnt”. Vi har förlorat mot bra lag, men vi har spelat bra, säger Markus Rosenberg som är utlånad från Werder Bremen säsongen ut.

”Bränt tre riktigt bra lägen”

På den spanska nordkusten har han teamat upp med Kennedy Bakircioglü, i Spanien sedan juli.

– Vi var polare i landslaget och har alltid varit med varandra. Jag hängde med Daniel Majstorovic, Mackan och Zlatan på träningarna, säger Kennedy.

I år är det svenskarna som ska få fart på offensiven i ett Racing som med tre mål på sex matcher är la ligas målsnålaste lag just nu.

– Det är jag som har missat. Jag har bränt tre riktigt bra lägen, men jag hade säkert kunnat göra sex mål, säger Markus Rosenberg.

– Och jag hade kunnat ha fem assist, haha, konstaterar Bakircioglü.

Steget från dåligt med speltid i Ajax respektive Werder Bremen i till startelvan i ett spanskt bottenlag innebär vissa förändringar.

– Den största skillnaden utan Champions League är att man bara spelar en match i veckan. Sen är vi inte alls lika bollförande. Mot Sevilla borta rörde jag bollen fem gånger på sextio minuter. Sådana matcher hade man aldrig i Bremen, säger Markus Rosenberg.

”Verkar vara rätt man”

De var båda återkommande inslag under Lars Lagerbäcks styre, men är ändå inte frestade att kritisera den nye förbundskaptenen efter bottennappet mot Holland i veckan.

– Jag tycker att han verkar vara helt rätt man för landslaget, säger Kennedy, som själv inte har hört något från Erik Hamrén.

– Han gör rätt i att satsa på yngre spelare och att förlora med 1–4 eller 0–2 mot Holland spelar ju ingen roll. Ska det bli aktuellt med landslaget för mig igen måste jag komma i gång här och göra mål först, men jag tänker inte på det, säger Markus Rosenberg, som var med i Hamréns första landslagstrupp.

– Erik ringde nästa gång och förklarade varför jag inte var med. Jag spelade för lite i mitt klubblag, så det var inga konstigheter. Ska jag tillbaka till landslaget så vill jag ju tillföra något.

Ett par månader in på säsongen har Racings svenskduo installerat sig någorlunda i sitt nya hemland.

– I början när man kommer går det lite segt. Man är van vid att allt är organiserat. Här får man ha lite tålamod, säger Kennedy.

– Mañana, haha. Det har varit totalt kaos för mig en månad, vi bodde på hotell med vår dotter på sex månader. Men nu har vi hittat lägenhet, säger Markus.

– Men man ska inte klaga, det här är ett fantastiskt ställe att bo på, man får spela i la liga, det är grymt, säger Kennedy.

Och spanskan?

– Vi pratar bara med varandra, haha. Annars frågar jag Kennedy hela tiden, säger Markus Rosenberg.

– Jag börjar förstå sammanhang och så, men ibland missar man grejer. En gång flyttade de tiden för träningen och vi blev en halvtimme försenade. Jag hade inte fattat det alls, säger Kennedy.

Kvällens motstånd Almería ligger två poäng före Santander, och Henok Goitom, som länge dragits med en lårskada, har blandat inhopp med matcher från start under hösten.

– Det gäller bara att vara redo på allt. Jag tror på en offensiv match, där båda lagen anfaller hela tiden. Vi åker dit med inställningen att vinna, säger Goitom.

FAKTA

Rosenberg och Bakircioglü om...

…att ha varandra:

MR: Jag har aldrig haft svenska klubbkamrater förut. Jag har fått klara mig själv. Men det är jävligt skönt nu.

KB: Vi var polare redan i landslaget, så det är grymt.

…vem som vinner la liga:

MR: Mourinho avgör, Real Madrid vinner.

KB: Får Messi vara frisk så vinner Barcelona. Messi är hemsk. Han har en helt egen nivå.

…vad man gör på fritiden i Santander:

MR: Du får fråga Kennedy. Jag har en dotter på sex månader, då har man ingen fritid.

KB: Jag hänger med min tjej efter träningen, vi drar in till stan, sätter oss på en terass, shoppar lite.

…landslaget:

MR: Jag var bara med på hans första samling, men jag tycker Hamréns filosofi är klockren. Det är normalt att förlora mot Holland. Om jag ska vara med i landslaget igen vill jag först komma i gång här och göra mål, och inte åka med som femteval. Man måste känna att man kan tillföra något.

KB: Jag har inte haft med honom att göra, han har inte kontaktat mig, men jag tycker att han verkar vara helt rätt man för landslaget.

…språkförbistringen:

MR: Jag är utlånad hit i åtta månader och kommer nog inte lära mig så mycket spanska. Jag frågar alltid Kennedy.

KB: Jag förstår ju sammanhang och så, men ibland fattar vi inget. En gång ringde de och undrade var vi var för att träningen hade börjat. De hade bytt tid, men vi hade inte fattat det.