Aftonbladet
Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Barça kan lämna ligan & stjärnor landslaget

På söndag väntas första steget tas

Regerande världsmästaren Spaniens plats på fotbollstronen är hotad inifrån.

På söndag ska katalanerna rösta om kampen för självständighet från Spanien ska inledas på allvar.

Området är en av flera regioner i Europa som slåss för självstyre – en kamp som för evigt kan rita om den europeiska fotbollskartan.

På Kataloniens nationaldag den 11 september gick 1,5 miljoner människor ut på gatorna och krävde självständighet. Regionens president Artur Mas reste efter folkets manifestation till Madrid för att diskutera den skattepakt som provocerat katalanerna.

Men premiärministern Mariano Rajoy vägrade att omförhandla de 16 miljarder euro som varje år transfereras från Katalonien till regeringen i Madrid för att sedan omfördelas till fattigare regioner. Efter det beskedet fick Mas nog och utlyste söndagens nyval, som enligt TT i praktiken blir en folkomröstning huruvida processen om självständighet för regionen ska inledas på allvar.

”Katalonien har bestämt sig”

– På söndag kan vi skicka ett historiskt budskap till världen: Katalonien har bestämt för sig att självt ta ansvar för sin framtid, säger Mas.

Mas krav är att den spanska centralregeringen ska godkänna att regionen röstar om sin egen självständighet. Vägrar de det är planen att ”på annat sätt konsultera” katalanerna inom fyra år med frågan om de vill bli självständigt. Något som enligt undersökningar en majoritet också vill.

Om Katalonien blir självständigt skulle det få stora konsekvenser även för det spanska fotbollslandslaget och den spanska fotbollen i stort. Området har redan ett landslag, men är inte fullvärdiga medlemmar i varken Uefa eller Fifa. Skulle de bli det kan spelare som Xavi, Cesc Fabregas, Gerard Pique och Sergio Busquets lämna Spanien för Katalonien.

Enligt Dagens Nyheter är det inte heller självklart att klubblaget FC Barcelona skulle bli kvar i La Liga. Klubben har uttryckt en önskan att spela kvar men kan, om Madrid sätter stopp för det, enligt DN i annat fall söka sig till franska Ligue 1 som uppges ligga närmast till hands. Andra alternativ är italienska Serie A och engelska Premier League.

Även Italien och Belgien hotas

Men det är inte bara katalanerna som slåss för självständighet. I svallvågorna av Skottlands framgångar, som förmått centralregeringen i Storbritannien att tillåta att området röstar om självstyre, vill flera regioner i Europa gå samma väg.

I Spanien har röster för självständighet även höjts i Baskien. Det skulle innebära att spelare som Mikel Arteta, Xabi Alonso och Fernando Llorente försvinner från spansk fotboll.

Även i Italien pågår en kamp där Padanien, med 33 miljoner invånare, slåss för att bli en mer självständig region och i Belgien är det i Flandern, med 6,2 miljoner invånare, som det diskuteras.

– Det är inget nytt fenomen med områden som vill ha autonomi. På 1970-talet och 1980-talet bildades regionala partier som ville ha ökat självstyre inom ramen för EU. Sedan kom euron och vindarna blåste åt annat håll. Nu aktualiseras frågan av den ekonomiska krisen, säger Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet, till Dagens Nyheter.

Stjärnorna som kan lämna Spanien:

Katalonien:

Carles Puyol

Joan Capdevilla

Xavi

Fernando Navarro

Victor Valdés

Gerard Pique

Cesc Fabregas

Jordi Alba

Sergio Busquets

Bojan Krkic


Baskien:

Gorka Iraizoz

Javi Martinez

Inigo Martinez

César Azpilicueta

Xabi Alonso

Ander Herrera

Mikel Arteta

Xabi Prieto

Iker Muniain

Fernando Llorente

 

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet