Aftonbladet
Dagens namn: Evert, Eilert
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Silly season

Anrika Recreativos sista rop på hjälp

Uppmanar supportrarna att sluta upp till helgens match

Recreativo-spelare pekar mot skyn efter ett mål mot Real Madrid för att hedra de avlidna supportrarna som dog i en bussolycka på vägen till matchen.   Recreativo-spelare pekar mot skyn efter ett mål mot Real Madrid för att hedra de avlidna supportrarna som dog i en bussolycka på vägen till matchen. Foto: AP

Sen nedflyttningen från La Liga har de tampats med ekonomiska bekymmer.

Problem som tagit Spaniens äldsta fotbollsklubb till ruinens brant.

Matchen mot Granadas reservlag under lördagen kan vara Recreativo Huelvas sista.

Datumet är den 20 December 2006. Det är ett skärrat Recreativo Huelva som ska möta Real Madrid på bortaplan, efter att fyra supportrar dött i en busskrasch på vägen till arenan. Men Recreativo reste sig, med de avlidna supportrarnas stöd i ryggen, och tog en chockerande 3–0-seger på självaste Santiago Bernabeu.

– Tusentals av oss hedrade dem under matchen. Florent Sinama-Pongolle, Ikechuckwu Uche och Emilio Viqueira gjorde målen. Vi grät efter varje mål, säger livslånge Recresupportern Narciso Rojas, när han minns tillbaka till den historiska matchen i en intervju med The Guardian.

Efter tre år i högstaligan åkte Recreativo ur La Liga våren 2009. Sen dess har det gått utför för Spaniens äldsta fotbollsklubb. Idag slåss man kring bottenstrecket i tredjedivisionen.

Ekonomiska bekymmer

Men den stora kampen, den kamp som försatt klubben i en sits med en inblick rakt ner i avgrunden – är den på sidan av planen. I oktober förra året tog klubbens supportrar till Huelvas gator för att protestera mot hur deras älskade klubb skötts av ifrågasatte ägaren Pablo Comas. I en stad där arbetslösheten är hög även i spanska mått. Där stadshuset likt staden Huelvas fotbollsmässiga flaggskepp tyngs av skulder.

Om man tittar till hur det ser ut för klubben så är det svårt att inte känna sympati för "Recre" och deras anhängare.

En trupp med 14 A-lagsspelare som inte får förstärkas på grund av ett transferförbud från det spanska fotbollsförbundet. Ett förbud som egentligen inte spelar någon roll, då klubben inte ens har råd att betala elräkningen för arenan, löner till varken spelarna eller personalen, och domararvoden. Medicinsk utrustning för A-laget har finansierats med hjälp av insamlingar från supportrar. Och Pablo Comas, som genom investbolaget Gildoy España äger 75 procent av aktierna i klubben, har trots anbud vägrat att sälja, samtidigt som skeppet fortsätter att sjunka mot en bottenlös ekonomisk avgrund.

"Mañana es tarde"

Slutet är med andra ord nära – vilket även Recreativo själva vet om. Under onsdagen publicerade klubben ett långt meddelande på sin hemsida, där man riktar hård kritik mot ägarna, som enligt klubben genom flera månaders vanvård av klubben tagit den mot ett dramatiskt öde. Den andalusiska klubben ber också sina supportrar att sluta upp på hemmaarenan Estadio Nuevo Colombino inför lördagens hemmamatch mot Granada B.

Med en entrékostnad på en symbolisk summa av en euro.

För att se den match som kan vara klubbens sista i dess 126 år långa historia.

Något som Recreativo själva påpekar och fruktar ska bli verklighet med en kraftfull med sorglig slogan, som i stora bokstäver och med dess innebörd sticker ut i meddelandet.

Mañana es tarde.

Imorgon är det försent.

 

Källor: The Guardian, Recreativo Huelva, AS.

La Liga
SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet