Glädjebeskedet: Fler biljetter till fansen

’Upp till 15 000 på den största arenan’

Stade de France.
Stade de France.
FOTBOLL

När EM-lottningen sker i kväll finns det dröm- och mardrömslottningar både för spelare och supportrar.

Men goda nyheter för de svenska supportrarna redan nu. Max 1 000 biljetter per match går till sponsorer och fotbollsfamilj.

– Resten går till supportrar och allmänhet, säger Lena Danielsen, biljettansvarig på Svenska Fotbollförbundet.

Tyskland, Italien, Turkiet. Eller Portugal, Ukraina och Albanien? För svenska landslaget handlar EM-lottningen i kväll om vilket motstånd man ställs mot i sommar.

Men för de svenska supportrarna handlar lottningen också om hur lätt eller svår resan ska bli, och om chanserna att få biljett ska vara stora eller små. Beroende på vilken grupp och position i gruppen som Sverige lottas in på kan resvägen för supportrarna bli allt från 23 mil till över 200 mil, och antalet biljetter kan gå från 19 000 till över 32 000 totalt.

– Det är fastställda kvoter utifrån vilken arena man spelar på och varierar mellan 6 000 biljetter på de minsta arenorna, upp till

15 000 på den största, säger Lena Danielsen på SvFF.

C1 = drömlottning

Andralaget i grupp F (F2) är den position som ger flest biljetter i EM.  Men supportrarna får då också resa över 110 mil mellan matcherna, plus att den första matchstaden Saint-Etienne ligger ganska så olämpligt till om man reser från Sverige.

Drömlottningen för supportrarna är då snarare position C1, där supportrarna i princip skulle kunna bo i Paris under hela gruppspelet, och minst 30 000 biljetter skulle gå till de svenska supportrarna. Via flyg, tåg eller bil går det också lätt att ta sig till Paris från Sverige.  Mardrömmen är att hamna som lag D3, då avståndet mellan Paris-Nice-Lens är 209 mil, och arenorna är så små att Sverige bara skulle få drygt 19 000 biljetter.

De blågula supportrarna har vuxit i styrka ända sedan EM 2004 i Portugal.

Lena Danielsen tror på ett rekordstöd sett till EM-slutspel i sommar.

– I och med att Frankrike ligger nära så tror jag att det kommer att vara väldigt, väldigt många ansökningar. De svenska supportrarna var många i Ukraina, men det var ingenting mot intresset för VM i Tyskland 2006. Då fick vi 300 000 ansökningar, och hade 10 000 biljetter per match att dela ut…

”Blir en lottning”

Tidigare har biljetterna fördelats jämnt mellan medlemmar i supporterklubben, allmänheten och fotbollsfamiljen/sponsorerna. Men nytt för det här mästerskapet är att andelen till den sista gruppen stryps rejält. Till tidigare mästerskap har de fått en tredjedel av biljetterna, men:

– Det är redan klargjort av Uefa att den interna kvoten som förbundet kan fördela är tusen biljetter per match. Resten går till supportrar och allmänhet enligt den biljettpolicy som vi har.

Så det blir betydligt fler biljetter till supportrarna den här gången?

– Ja, absolut. En första kvot går till de med flest lojalitetspoäng, nästa blir en lottning för alla som är medlemmar i supporterklubben, och en tredje går till allmänheten. Det exakta antalet vet vi inte förrän vi vet hur många biljetter vi har totalt.