Aftonbladet
Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Silly season

Lagerbäck – Islands mest älskade man

"Han är det bästa som hänt isländsk fotboll"

Tre raka segrar och Island stormar mot EM.
Lars Lagerbäck är öns mest älskade man.
– Han är det bästa som hänt isländsk fotboll, säger sportjournalisten Tomas Thordarson efter 2-0 mot Holland.

Island går rent i EM-kvalet. Imponerade 3-0 mot Turkiet följdes upp av samma resultat borta mot Lettland. I går kom Holland på besök, och avfärdades med 2-0 efter en försvarsinsats som det kommer skrivas isländska sagor om. Hemmalaget var dessutom närmare att få in 3-0, än vad bronsmedaljörerna från sommarens VM var att reducera.
– Det var nästan ett perfekt försvarsspel, säger Lars Lagerbäck till isländska medier efter matchen.
Nio poäng, åtta mål framåt och noll insläppta mål. Inte konstigt att Lars Lagerbäcks popularitet når sanslösa höjder på Island.

Tackar Lagerbäck för allt

– Vi är i sjunde himlen. Det är inte bara fantastiskt – det är historiskt och vi är så stolta. Vi krossade Holland, ett lag som vi aldrig vunnit mot förut, och hela stadion var fullpackad. Det var galet och man fattar knappt vad som hände. Hade vi varit ett folk som festade hårt efter vinster hade vi gjort det i natt, men vi är för mycket skandinaver, säger Tomas Thordarson, sportjournalist på Frettabladet.
Han, och stora delar av den fotbollsintresserade allmänheten, tackar Lagerbäck för allt.
– Han är det bästa som hänt isländsk fotboll. Lars har varit helt otrolig i hur han hanterar landslaget. De största spelarna har respekt för honom, och för allt han har gjort tidigare. Tränaren har inte gjort ett enda fel sedan han tog över och ökat professionaliteten i förbundet.
Thordarson håller den nuvarande upplagan av landslaget som bäst genom tiderna. Spelare som Ragnar Sigurdson, Kolbeinn Sigthorsson, Gylfi Sigurdsson och Emil Hallfredsson går under epitetet "den gyllene generationen" på ön.

"Skulle älska att möta Sverige"

– Vi har aldrig haft så många bra spelare.
Somliga håller Island som Nordens – just nu – bästa lag. Håller du med?
– Nja. Vi är inte så kaxiga. Visst är vi bättre än Norge. Och vi skulle verkligen ge Danmark och Sverige en match med det här laget. Vi skulle älska att möta Sverige.

Island går nu upp i ledning på maximala nio poäng i grupp A och 8-0 i målskillnad. Tjeckien står på samma poängsumma medan Guus Hiddink har fått en mardrömsstart som ny förbundskapten för Holland som bara tagit en av tre möjliga segrar så här långt.

Även Turkiets resultat gick Islands väg då de bara fick 1-1 borta mot Lettland.

– Vi har inte gjort någonting ännu. Vårt mål är att komma till Frankrike, nu har vi spelat tre matcher och det är en bra språngbräda för framtiden, säger Lars Lagerbäck.

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet