Brevet till spelarna

Lagerbäck satsar på samma stomme till VM-kvalet: Vill ha alla till samlingen

1 av 3
FOTBOLL

I ett brev till samtliga spelare från EM-truppen slår förbundskapten Lars Lagerbäck fast att han vill satsa på samma stomme även under VM 2010.

– Vad gäller augustimatchen (Frankrike) ser vi den som en viktig omstart inför VM-kvalet och vill därför ha med alla som blir uttagna till den samlingen, skriver Lagerbäck.

Efter förlusten mot Ryssland och uttåget ur EM fick förbundskapten Lars Lagerbäck och hans spelare mycket kritik från fans och i media. I ett brev till samtliga spelare som deltog under slutspelet gör Lagerbäck en första egen utvärdering.

Den är betydligt mer optimistisk och förbundskaptenerna är tydliga med att de tänker satsa på samma stomme även under kvalet till VM 2010, trots att det höjts röster om att landslaget behöver föryngras.

Statistik utelämnas

”Som du säkert vet har vi fått tre pensionärer: Niclas A, Marcus A och Fredrik L. Ett stort tack till er för alla år vi fått förmånen att arbeta tillsammans med er. Om någon av er umgås med liknande tankar så uppskattar vi om du hör av dig till oss. Annars återkommer vi i månadsskiftet juli-augusti. Vad gäller augustimatchen (Frankrike) ser vi den som en viktig omstart inför VM-kvalet och vill därför ha med alla som blir uttagna till den samlingen”, skriver Lagerbäck.

Den svaga insatsen mot Ryssland nämns knappt alls, inte heller den statistik som framkom efter EM som visade att Sverige sprang mindre än andra lag, hade minst antal avslut, lägst bollinnehav och minst antal försök till anfall.

”Den bästa samlingen”

I stället skriver Lagerbäck:

”Trots en mindre rolig avslutning mot Ryssland anser vi att det här var den bästa slutspelssamlingen, logistiskt sett, av de fem slutspel vi varit med om.

Självklart finns säkert detaljer som kan förbättras, men det återkommer vi till inför VM 2010.

– Sportsligt två mycket bra matcher och sedan en mindre bra som avslutning mot ett bra lag som gick till semifinal. Dessutom blev Spanien Europamästare. Det är som vi sagt senaste åren – man måste vara på topp eller näst intill för att vinna matcher på den här nivån”.

Utöver detta hyllar Lagerbäck spelarna för deras attityd och inställning till matcher och träningar samt att ”det har har varit ett nöje att få jobba med er”:

”Samtliga spelare har uppträtt på ett mycket professionellt sätt. Att under så lång tid inte haft några incidenter är ett mycket gott betyg till er spelare. Det innebär att allt blir så mycket mer lättarbetat och att alla kan lägga energi på det vi är där för.

Träningarna har också varit 100% på allas fötter. Attityd och inställning före och under matcherna har också varit mycket bra”.

Träningslandskampen mot Frankrike spelas 20 augusti på Ullevi i Göteborg. Kvalet till VM i Sydafrika börjar 6 september med bortamatchen mot Albanien i Tirana.