Hamrén sätter stopp för godis

”Finns säkert de som gnäller”

FOTBOLL

Erik Hamrén och hans kostexpert har lagt om maten helt på spelarhotellet.

Man har blandat annat satt stopp för godis, läsk och saft.

– Det finns säkert de som gnäller över att godiset är bortplockat, säger Anders Svensson med ett leende.

Hamrén och Svendsen.
Hamrén och Svendsen.Foto: andreas bardell

Erik Hamrén har tagit med sig sin kostexpert från Ålborg och Rosenborg, Henning Svendsen, in i landslaget.

Bland det första Svendsen gjorde var att lägga om kosten totalt på spelarhotellet Park i Stockholm.

– Vi har förändrat maten helt, säger Svendsen.

Fräschare råvaror, mindre grädde och bröd från en speciell bagare är några av förändringarna.

– Det ska till exempel vara god parmaskinka och inga hushållsostar utan emmentaler som smakar lite extra. Maten ska vara så god och varierad att man sitter länge och äter.

– Det ska vara som Gudfadern, fast utan mord.

”Mycket bättre”

Förändringarna hyllas av spelarna.

– Maten har blivit mycket, mycket bättre. Jag har haft några kostexperter genom åren, men Henning är överlägsen, säger Anders Svensson.

– Zlatan har sagt till Erik att han är jätteglad för att vi tagit tag i kosten, säger Svendsen.

Längre måltider ska också skapa bättre gemenskap i laget.

– Vi sitter kvar längre och umgås, säger Svensson.

Svendsen har haft utbildning med både restaurangpersonalen och spelarna.

I kostomläggningen ingår också ett stopp för godis, som det tidigare varit fri tillgång till i samlingsrummet.

”Kan handla själva”

– Alla sötdrycker och allt godis är borta. De är vuxna och kan gå ut och handla godis på stan, men det ska inte stå framme, säger Svendsen.

Varför?

– Ett gram socker binder tre gram vatten. Vattnet ska ner i tarmen och ser till att de bra grejerna kommer ut och lägger sig på rätt ställen.

Tobias Hysén har inget emot ­godisstoppet:

– Det är bra. Det blir lätt att man går och äter för mycket om det ­bara står framme.

Inget gnäll över att godiset är borta?

– Jag har inga problem med det. Men det finns säkert de som gnäller över det, men då får de väl gå och handla godis om de vill det, säger Anders Svensson med ett leende.

FAKTA

Landslagets nya kost

Bättre råvaror

”Det ska alltid vara färsk frukt och bär, inga halvfabrikat, god parmaskinka, emmentaler i stället för hushållsost och så vidare”, säger Henning Svendsen.

Särskilt bröd

Brödet bakas av en speciell bagare på stan.

Mindre grädde i maten

Stopp för godis och sötdrycker

Har tidigare funnits i samlingsrummet men är nu borttaget. Spelarna är dock inte förbjudna att själva handla godis på stan.

Utbildning

Svendsen har utbildat kökspersonalen på hotellet och har som mål att alla spelare ska få fyra timmars utbildning i kost.

Skapa bättre sammanhållning

”Måltider skapar så många andra kontakt­ytor. Man ska sitta länge och äta. Det ska vara som Gudfadern, fast utan mord.”