”Vi ställer upp för att hjälpa Sverige”

Kaos kring landslagets januariturné

Foto: scanpix, getty
FOTBOLL

Svenska fotbollförbundet kallar matcherna för landskamper.

Det sydafrikanska menar att det är räddningsaktioner.

– Vi ställer upp med vårt U23-landslag för att hjälpa Sverige, säger vd:n Leslie Sedibe.

För någon månad sedan stod det klart att årets vinterturné för fotbollslandslaget skulle gå till södra Afrika med matcher mot Sydafrika och Moçambique.

Ansvarig för arrangemanget är evenemangs- och tv-rättighetsbolaget Kentaro.

Turnén presenterades innan allt uppenbarligen var spikat.

”Jag blev chockad”

– Många har varit lediga hos oss efter VM. Kring jul fick jag höra att det påstods att Bafana Bafana skulle möta Sverige. Jag blev chockad. Vi visste ingenting om det, säger Leslie Sebide, vd på Sydafrikanska fotbollförbundet till Sportbladet.

– Seriespelet pågår för fullt och Sveriges matcher är inte på några Fifadatum. Vi kan inte spela med vårt landslag. Men för att hjälpa Sverige i den här situationen så ställer vi upp med vårt U23-landslag i en träningsmatch. Det finns flera spelare där som kan bli aktuella för vårt A-landslag framöver, säger Sebide.

Botswanas b-lag

På grund av det pågående ligaspelet i södra Afrika kastade Moçambique in handduken. Motståndare blir i stället högre rankade Botswana som dock kommer med en B-uppställning.

– Vi har precis gjort klart detaljerna. Eftersom matchen spelas på en onsdag kan vi få loss spelarna från våra klubbar i Botswana. De som spelar i ligan i Sydafrika får knappast ledigt, säger Boyce Sebetela, vice ordförande i Botswanas fotbollförbund till Sportbladet.

Förbundet är lugnt

Trots frågetecknen är inte Lars Richt, landslagschef på Svenska fotboll-förbundet, orolig:

– Kvalitén på motståndet är av underordnad betydelse. Erik Hamrén får lära känna nya landslagsspelare. Spelarna får en bra erfarenhet, säger Lars Richt.

Fotnot: Sportbladet har förgäves försökt få en kommentar från Erik Hamrén och Marcus Allbäck samt ansvariga inom Kentaro.

FAKTA

Cirkus blågult: Här är turerna kring Sydafrika-turnén

20 oktober. Sportbladet avslöjar att landslaget ska till Sydafrika i januari och på turnering på Cypern i februari.

19 november. Sportbladet avslöjar att landslaget och Kentaro jobbar på att få möta Sydafrika och toppnationen Ghana.

14 december. På en presskonferens presenteras januariturnén till Sydafrika med matcher mot Sydafrika 19 januari i Kapstaden och Moçambique 22 januari i Nelspruit.

4 januari. Svenska fotbollförbundet meddelar att Botswana står för motståndet 19 januari (i stället för Moçambique) i Kapstaden och matchen mot Sydafrika spelas 22 januari i Nelspruit.

6 januari. Sydafrikas fotbollförbund meddelar att matchen mot Sverige inte är en officiell landskamp. Matchen stryks från Fifas matchlista. Sydafrika ställer upp med sitt U23-landslag i en träningsmatch, Botswana troligen utan sina utlandsbaserade spelare.