”Har stämplats som kaxig, ibland rättvist och ibland felaktigt”

Zlatan om landslagsuppehållet, mångfald och spel i Holland

FOTBOLL

AMSTERDAM. Vad gjorde han när han vilade från landslagsspel? Varför passar svenskar in i holländsk fotboll? Varför gillar han mångfald? Och är det rättvist att kalla honom kaxig?

Jodå.

Inför matchen på tisdag har Zlatan Ibrahimovic svarat på frågorna.

vill vinna ”Jag måste erkänna att jag tänker annorlunda nu. Jag gillar fortfarande vacker fotboll, men i Italien, och även i Barcelona, så är det viktigaste att vinna”, säger Zlatan.
vill vinna ”Jag måste erkänna att jag tänker annorlunda nu. Jag gillar fortfarande vacker fotboll, men i Italien, och även i Barcelona, så är det viktigaste att vinna”, säger Zlatan.Foto: JIMMY WIXTRÖM

De goda nyheterna först: Zlatan Ibrahimovic hade rätt i det han hälsade alla svenska fans efter matchen mot Parma i lördags:

– De ska inte oroa sig.

När Sverige i går samlades för sitt första träningspass på Amsterdams Olympiastadion var Ibrahimovic aktiv, pigg och inte ett dugg plågad av sin krånglande ljumske. Om inget oväntat inträffar i helgen är han det första namnet som Erik Hamrén skriver in i sin startelva mot Holland.

Det är en viktig match för Sverige.

Och det är en speciell match för Zlatan. Han möter flera av sina gamla vänner (och fiender) från tiden i Ajax, och inför det mötet har han träffat den journalist som kom honom närmast under den sejouren. Voetbal Internationals skribent Thijs Slegers har skrivit en lång intervju med bland annat Zlatan i veckans nummer, där Sveriges lagkapten pratar öppet om flera ämnen.

Tid med familjen

Om tiden när han stod över landslagsspel:

– Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte njöt av ledigheten jag fick i stället, även om jag visste hur fint det är att spela för ditt land. De extra dagarna använde jag till att åka till London, och framför allt till att vara med familjen.

– Men under VM började det kittla lite. Min pappa är bosnier, min mamma är kroatiska, men Sverige är mitt hem.

”Klarade att dölja det bra”

Om svenskar i Holland:

– Holland har länge varit ett perfekt ställe för svenska spelare att utvecklas på, enligt mig beror det på flera skäl. Det främsta är likheterna i vardagslivet. Om du kommer till ett nytt land måste du känna dig hemma, annars går det aldrig bra. Svenskar pratar ofta bra engelska, vi lär oss snabbt flytande holländska – även om jag alltid klarade att dölja det bra? …haha.

Om mångfald:

– I många svenska städer finns ett multikulturellt samhälle, precis som i många holländska städer. Jag kommer från en stadsdel i Malmö där det bor fler invandrare än infödda svenskar. Jag har alltid gillat att röra mig mellan människor från olika bakgrund. Det är en fördel, särskilt när man kommer till Holland med många olika typer finns i samma trupp.

– Även om jag själv stämplats som kaxig, ibland rättvist och ibland felaktigt, så tror jag att svenskar generellt är öppna för den holländska fotbollen.

Zlatan Ibrahimovic är i bra form inför höstens viktigaste landskamp.

Och han vill vinna. För Voetbal International berättar han om hur han gillar det holländska sättet att prioritera vacker fotboll – men att han helst vinner.

– Jag måste erkänna att jag tänker annorlunda nu, säger han. Jag gillar fortfarande vacker fotboll, men i Italien, och även i Barcelona, så är det viktigaste att vinna.