Aftonbladet
Dagens namn: Verner, Valter
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Lagerbäcks tal till nationen

”Ingenting man kan klaga på förutom möjligen vädret”

Lars Lagerbäck gav sin syn på matchen mot Ryssland och EM som helhet i går. Lars Lagerbäck gav sin syn på matchen mot Ryssland och EM som helhet i går.

Det är dagen efter Sveriges uttåg ur fotbolls-EM 2008. Ett 40-tal journalister, ­fotografer och ­kameramän är samlade i det ­vita presskonferenstält som landslaget använt under EM.

För första gången på länge gassar solen över Stadio Cornaredo och värmen inne i tältet är påtaglig.

Men Lars Lagerbäck svettas inte där han sitter bakom podiet, flankerad av sin assistent Roland Andersson och landslags­chefen Lars Richt. Varken av värmen eller ­situationen.

Lagerbäck har höjt rösten ett antal gånger under detta mästerskap, han har till och med skrattat och skojat, men i dag visar han knappt några känslor alls. Däremot ber han om ett glas vatten innan han tar till orda.

– Det finns egentligen ingenting man kan klaga på förutom möjligen vädret. Det hade varit trevligt med några soltimmar till.

Lars Lagerbäck:

– Man får lyckönska er som ska fortsätta att jobba när sommaren har kommit.

– För att kort försöka sammanfatta. Det har för vår del, sett till hela planeringen, varit ett perfekt mästerskap. Från Stenungsund, Stockholm till här i Lugano. Vi har haft en fantastiskt bra grupp, både ledare och spelare. Det finns egentligen ingenting man kan klaga på förutom möjligen vädret. Det hade varit trevligt med några soltimmar till.

– Vi tycker att vi har gjort två väldigt bra matcher, det är tre halvlekar som är näst intill optimala. Den fjärde, andra halvleken mot Spanien, är det riktigt bra försvarsspel sedan får vi inte till anfallsspelet riktigt.

– Vi är självklart mycket besvikna över gårdagens match. Ryssland var bättre än oss, man kan alltid analysera och diskutera det. Vi hade som målsättning att gå vidare från gruppspelet, men det krävs toppinsatser varje matchdag och når man inte dit upp är det väldigt svårt att vinna på den här nivån. Det handlar om att komma upp till en maxprestation, det gjorde vi inte i går. Man kan söka förklaringar till det. Det har fungerat perfekt. Vi har haft ett enda frågetecken och det är inget konstigt med det, det är sånt som alla länder har. Först gick Erik Edman sönder, Tobbe var nära att vara tillbaka hundraprocentigt, vi fick Niclas (Alexandersson) och Christian (Wilhelmsson) skadade första matchen och så har vi haft lite frågetecken från och till kring Zlatan.

Du sa inför mästerskapet något i stil med att du gjort ett misstag under din förbundskaptenstid, att det finns en sak du ångrade väldigt mycket (ett byte i EM-kvalet mot Nordirland borta). Blev det något nytt misstag under detta mästerskap?

– Nej. Det kanske låter kaxigt, men jag tycker nog att vi har gjort allt vi har kunnat. Vi har förberett matcherna väldigt väl. Vi har i alla fall motiv varför vi gjort som vi gjort. Sista tio minuterna av första halvlek mot Ryssland kände vi att vi lyfte upp spelet och då kände både Roland och jag att det inte är aktuellt med några byten i halvtid, det handlade om att justera vissa saker i vårt spel. Sedan när det kom ett snabbt andramål som är en liten gåva från oss… då blev det aktuellt att börja rulla byten. Det går alltid att säga ”vinner vi inte matcherna så har vi gjort fel”.

På vilket sätt var andra målet en gåva?

– Vi fick en frispark men var inte riktigt i balans. Det var brist på koncentration, sedan åkte vi på en kontring precis när vi inte ska åka på en kontring. Men det är sådant som händer i fotboll, det är mänskligt.

Zlatan säger att 1–2-målet mot Spanien tog kål på ert självförtroende. Kunde ni gjort något annorlunda och har du samma känsla?

– Det är klart att det var en väldig besvikelse direkt efter, men jag tror inte att det målet fanns kvar och påverkade in i Rysslandsmatchen.

Guus Hiddink tycker att han hittade ytan mellan försvar och mittfält. Kunde ni korrigerat det på något sätt?

– Det finns alltid attraktiva ytor i fotboll och den ytan är det för alla lag. Jag tycker vi hade större problem med att stänga ytan mellan forwards och mittfält. Det var därifrån de skapade sitt spel i övergången mellan uppspel och anfallsspel.

Fanns det någon mättnad hos spelarna i går?

– De tre första halvlekarna är så nära det optimala det går att komma med de kvalitéerna vi har. Den fjärde tycker jag att vi spelar nästintill perfekt försvarsspel. Vi släpper några målchanser och ett lite slumpartat mål, även om det är en fin individuell prestation.

– Men alla lag gör en mindre bra match någon gång. Det är väldigt svårt att förväg känna av det. Allt kändes väldigt bra inför Rysslandsmatchen.

     

Vilka egenskaper tycker du saknas i ditt lag för att ni ska kunna vara med och konkurrera på hög nivå?

– Tittar du på de första matcherna tycker jag att vi var nära. Vi hade en liten förhoppning att kunna vila någon spelare. Nu försvann två alternativ i första matchen och på det sättet blev alternativen lite sämre. Jag tror framförallt att vi behöver bli lite bättre i anfallsspelet, samtidigt som matchen såg ut i går så var inte vårt försvarsspel hundraprocentigt heller.

Har ni spelmässigt utvecklat Sverige och vad är det som är bättre i det här mästerskapet jämfört med tidigare?

– Det är svårt att jämföra olika mästerskap. De två första matcherna spelade vi väldigt bra. Det handlar om att utifrån en grundidé utveckla den individuella skickligheten så mycket som möjligt. Vi kan inte påverka just det så mycket. Vi jobbar med spelarnas samarbete, vi vill utveckla vårt passningsspel, vår variation. Hur mycket bättre det blivit är svårt att värdera.

Det fanns spelare i går som tycker att Sverige halkar efter utvecklingsmässigt jämfört med några av de vassare nationerna, till exempel Ryssland, i spelet?

– Tittar du på olika länder finns det olika kulturer och olika spelsätt. Vad det handlar om är att vi kan fortsätta att utbilda bra spelare som spelar på så hög nivå som möjligt. Det är den viktigaste ­ingrediensen i hur man ska kunna utveckla ditt spel. Det handlar om hur skickliga spelare du har.

Vad är det som skiljer oss från Portugal, Holland, Kroatien, som är ungefär lika stora men som ofta gör bra resultat?

– Det är inte bara invånarantal det handlar om utan också om vilken kvalité vi har på vår fotboll. Landslaget är väldigt påverkat av att våra yngre spelare inte kan träna och spela året runt. Det handlar om vilken nivå spelarna spelar på, vilken miljö de utvecklas i. Det är där vi ligger efter framför allt.

Hur ser du på att ­fortsätta?

– Vi är inte mer naiva än att när vi hade diskussionen med förbundet gick vi igenom olika scenarier och vad som kunde hända i framtiden. Vi kunde haft ett ännu sämre EM, det var vi fullt medvetna om. Vi vet vad som händer om folk är besvikna, men vi har aldrig haft något annat i tankarna. Vi ska analysera detta, förhoppningsvis ta några veckor ledigt och sedan blir det VM-kval.

Många hemma är besvikna, hur känner du inför det?

– Vi har inte känt av det ännu, men det är lätt att föreställa sig. Vi känner oss också besvikna så vi sitter nog i samma båt. Vi hade definitivt målsättningen att gå vidare, vi gjorde två väldigt bra matcher och de tror jag inte minskade förväntningarna. Då blir besvikelsen ännu större.

Det är folkstorm hemma. 100?000 läsare på de större sajterna vill att du ska avgå. När blir det en faktor för dig?

– Det är som jag har sagt tidigare, det är inget jag har reflekterat över fram till i dag. Självklart hade vi med det här scenariot när vi kom överens med förbundet att vi skulle fortsätta. Gör man två bra matcher höjs förväntningarna, det är klart att besvikelsen sedan blir stor, det skulle vara konstigt annars. Alla som är intresserade av fotboll där hemma är precis lika besvikna som vi är.

Det var en del spelare efter matchen som uttryckte en tvekan till om du ska fortsätta. Hur ser du på det?

–?Om det kommer från dem ska jag lyssna på dem.

Om du hör det från mig då?

– Då ska jag lyssna på dig också, men jag ska kommentera det när jag hör det från spelarna själva med deras egna ord.

Väger det in?

– Det ska jag svara dig på om de signalerna kommer.

Kommer du ta den diskussionen med spelarna?

– Det har jag överhuvudtaget inte reflekterat över, men de signalerna skulle nog komma fram i så fall. Jag har inga tecken på att det skulle vara på det sättet. Alla tycker säkert inte lika men jag kommer inte att ta initiativ till en sådan diskussion.

Hur ser du på att bygga ett nytt lag nu?

– Det pågår alltid en kontinuerlig förnyelse av laget och inför VM-kvalet kanske fler spelare kommer att sluta. Det jag vet i dag är att två har sagt att de slutar och det är Niclas Alexandersson och Marcus Allbäck.

Henrik Larsson bedömde att det skulle bli svårare att kvalificera sig för nästa mästerskap än tidigare. Hur ser du på det och kan du ångra att du tidigare skrev på en förlängning?

– Ångrar mig gör jag definitivt inte. Det känns oerhört stimulerande att få fortsätta jobba med Sveriges bästa spelare.

Jobba ihop

– Huruvida det blir svårare…att gå till fem raka mästerskap är kanske mer unikt än att missa ett utifrån de konkurrensmöjligheter vi har. Det är troligt att att det försvinner lite fler spelare och det är inte lätt att med en träningslandskamp gå rakt in i en kvalturnering.

– Det är otroligt viktigt att vi kan jobba tillsammans med att utveckla talanger tidigare. Unga spelare hos oss kommer inte i året runt-träning förrän de är 14–15 år, i mellan- och sydeuropa spelar de fotboll tolv månader om året.

Hur känner du över att ta tag i en ny kvalperiod?

– Just nu har jag inte funderat så mycket på det. Det är något vi varit inställda på hela tiden. Jag tycker jag är oerhört priviligierad som har det här jobbet. Roland och jag känner en 100-procentig motivation över det här och att få chansen att uppleva ytterligare ett mästerskap.

Vad är viktigast i föryngrings­processen?

– När vi lagt det här bakom oss så måste vi återigen gå igenom och se vilka spelare som är aktuella. Det senaste året har vi scoutat minst 50 spelare. Vi har väldigt bra koll på vilka spelare det finns med svenskt pass och vilken skicklighetsnivå de håller. Det fanns några gränsfall när vi tog ut den här truppen. Men det finns ingen spelare som skulle förstärkt den här truppen som inte fanns med nu.

Kort tid

– Det finns några yngre spelare som inte var med nu som kan bli aktuella. Men jag tror inte att det över två månader eller till VM-kvalet går att byta ut en stor del av spelarna. Den tillgången till bra spelare har vi inte i Sverige.

Vilka av de yngre spelarna har en realistisk chans att ta sig in i startelvan i höstens tävlingsmatcher?

– Det är väldigt svårt att svara på idag. Ni vet själva vilka spelare som varit aktuella och som varit med i en del träningsmatcher och turnéer. Nu får vi se vad som händer med befintliga spelare. Det finns ett antal spelare med potential, bland de allra yngsta i U21-landslaget typ Marcus Berg och Bjärsmyr. Vi får se om de är så pass bra att de konkurrerar ut övriga.

Tittar man på landslaget känns det som att ganska många kurvor pekar nedåt. Några av de äldre har slutat, andra är logiskt sett på väg utför i karriären. Finns det behov av en ny optimism och tro i laget igen, och vad är det som gör att ni två känner att ni kan få in den optimismen igen?

– Jag tror inte att du kan dra de växlarna. Då är vi tillbaka i kombinationen förväntningar/besvikelse igen. Vi har tagit oss till vårt femte raka mästerskap och gör två väldigt bra matcher. Det är väldigt lätt att i dag sitta och måla allt i svart. Att det inte finns någon optimism i landslaget känner jag inte igen i det du beskriver. Det känns som att vi är väldigt färgade av den här matchen i går. Att åka hit och göra två bra matcher mot regerande mästarna rankade åtta och Spanien rankade fyra tycker jag visar att det finns lite kvaliteter trots allt och även optimism.

Landslagschefen Lars Richt bryter presskonferensen efter 32 minuter:

– Tack ska ni ha för den här gången. Jag hoppas att vi ses igen i augusti.

Lars Lagerbäck tackar också, reser sig upp och lämnar scenen för den här gången.

Eller för gott?

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Brennings blogg

Patrik Brenning

Om Aftonbladet