Aftonbladet
Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Silly season

Guidetti: ”Tränaren ville inte använda mig”

Han är största stjärnan med grym statstik i ryggen.

Men våren har inte varit rolig för John Guidetti, 23.

– Det är svårt att göra mål från bänken. Jag har testat, men de räknas inte, haha, säger anfallaren.

10 svenska jättetalanger – vad hände sen?

 

En höst som poängmaskin. En vår som bänkspelare. U21-landslagets mest omskrivne spelare har haft en speciell säsong i Celtic.

– Det var för att jag inte ville skriva på. Han (Ronny Deila, tränaren) sa rakt ut att han kommer att prioritera de spelarna som vill vara här. Det var för att jag inte hade kontrakt efter, för att mitt kontrakt går ut nu. Om jag hade haft kontrakt och skulle tillbaka till City handlar det om något mellan klubbarna, då kan man lätt lägga över det på klubben. De sa att de inte kunde spela mig och bygga upp mig och sedan låta mig gå. De ville prioritera sina egna spelare och då får man acceptera det, säger John Guidetti.

– Det är klart att det var frustrerande. Han sa helt andra saker i media som han sa till mig. Är man bäste målgörare och assistläggare sett till antalet matcher och ändå inte får spela, då är det ganska konstigt.

Förstör hans uttalanden för dig?

– Det är klart att det förstör lite, men det kanske var målet också. Att göra så att jag inte hade så många alternativ.

Statistiken talar dock för 23-åringen. I Celtic blev det 28 poäng på 23 starter den här säsongen.

– Jag vet inte hur många matcher Celtic spelade totalt, kanske 50 stycken. Vissa spelade alla. Jag startade bara i 23 och gjorde 28 poäng. Alla säger att det är katastrof. Men det är inte så dåligt ändå. Jag tycker det är helt okej att göra fler mål än man gör matcher.

– Jag gjorde mycket mål, många poäng och jag vann mina två första titlar. Men klart det var svårt i vår när tränaren inte ville använda mig. Det är svårt att göra mål från bänken. Jag har testat, men de räknas inte, haha, säger anfallaren.

”Jävligt viktigt att Sverige går långt”

U21-landslaget samlades i dag inför EM, som drar igång i Tjeckien den 17:e juni. Under förbundskapten Håkan Ericsons ledning har anfallaren varit given.

– Jag har fått spela här, fått förtroende av Håkan. Det här ska bli fett kul. Alla verkar taggade, vi är sugna på att köra igång den här grejen.

Känner du extra ansvar i den här truppen?

– Nej, inget extra ansvar. Jag tycker att alla är stjärnor, alla ska ta ansvar.

– Men jag läste någon procent i morse, att jag har nästan 88 procent vinster när jag har spelat. Jag har spelat 16 matcher, tagit 14 vinster. Sedan en oavgjord och en förlust. Vi hoppas ju att de där procenten håller i sig, haha.

Hur viktigt skyltfönster är EM?

– Det är jävligt viktigt att Sverige går långt. Jag tänker ingenting på mig själv, jag tänker på laget. Om jag kan hjälpa laget är det bra. Det är faktiskt sanning. Det blir ett jättebra skyltfönster för oss alla om vi gör det bra, men då måste man spela som ett lag.

Det ryktades en hel del om dig. Vad vet du själv?

– Det får du fråga min agent om. Jag har ingen som helst oro för framtiden. För ett år sedan kände jag kanske lite oro, men det här var en fantastiskt viktig säsong för mig att prestera. Hade jag kanske gjort två baljor i Celtic och inte spelat någonting så hade det varit jobbigt.

Hur ser du på ”Dödens grupp”?

– Det är annorlunda när det är ett mästerskap med 32 länder, men nu är det som att man går in i kvartsfinal. Egentligen spelar det ingen roll vilket lag man får möta. Alla lag är bra.

 

10 svenska jättetalanger – vad hände sen?

John Guidetti U21-landslaget i fotboll

Live-published photos and videos via Shootitlive

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet