Utfryst av klubben

Dulee Johnson häktad
– inget stöd från AIK

Foto: ulf höjer
FOTBOLL

Ingen i AIK stöttade Dulee Johnson.

När tingsrätten i går förklarade honom sannolikt misstänkt för våldtäkt hade klubben ingen representant där.

– Någon borde vara här och visa sitt stöd eller åtminstone höra hur det är, säger advokaten Michael Lindén.

Tingsrätten gick på åklagarens linje.

Bevisen mot Dulee Johnson anses vara så starka att han häktas på sannolika skäl, den grövre av de två graderna.

Nu talar allt för att han kommer sitta inlåst på Krono­bergshäktet minst två veckor i väntan på besked om åtal. Den tiden kommer innebära minimal kontakt med omvärlden. Advokaten Michael Lindén misstänker att hans klient inte får tillgång till tidningar eller tv.

Kom i mjukisdress

Tingsrättens agerande förvånar honom inte. Det gör däremot AIK:s.

– Jag kan ju säga att man blir lite förvånad att det inte var någon här. Det kanske jag trodde, säger Lindén.

Johnson kom till förhandlingarna i svart AIK-mjukis­dress, men det var det enda svartgula inslaget under förhandlingen. Lindén, som pratar ytterst sporadiskt med AIK, reagerar på det.

– Det finns kanske en naturlig förklaring till det, men lite konstigt tycker jag kanske att det är. Som spelare är han en del av AIK-familjen. Då borde kanske någon vara här och visa sitt stöd eller åtminstone höra hur det är, säger han.

Lyckta dörrar

AIK:s sportchef kan inte förklara varför det blev så.

– Jag kan inte svara på det, säger Jens Andersson.

I stället ger AIK:s vd Annela Yderberg en förklaring. Hon skriver att laget hade hört sig för, men eftersom de inte hade fått sitta med vid själva förhandlingen var det inte lönt att gå till Solna tingsrätt.

”Vi har fått besked om att varken vi eller några andra under några omständigheter skulle få delta då förhandlingarna garanterat skulle ske inför lyckta dörrar. Eftersom vi (lyckligtvis) är relativt oerfarna i dessa sammanhang förlitar vi oss på de professionella juridiska råd vi får”, sms:ar hon.

FAKTA

Den juridiska processen – detta har hänt

Juni: Polisanmäls för våldtäkt.

Tisdag: Grips av polis och anhålls av åklagare. Sitter frihetsberövad hos Västerortspolisen i Solna.

Torsdag: Begärs häktad av vice chefsåklagare Henrik Söderman.

Fredag: Häktas på sannolika skäl – den högre misstankegraden – av Solna tingsrätt. Därmed har åklagaren två veckor på sig att få fram tillräckliga bevis för att åtal ska kunna väckas. Dulee Johnson får tills vidare sitta inlåst, sannolikt utan tillgång till tidningar eller tv.

29 oktober: Åklagaren måste antingen åtala Dulee Johnson eller släppa honom. Men häktningstiden kan förlängas genom att åklagaren begär omhäktning. Våldtäkt ger mellan två och sex års fängelse.