Aftonbladet
Dagens namn: Verner, Valter
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

”Han får gult kort”

Efter Sportbladets avslöjande: Förbundets ordförande och Fotbollssverige dömer ut Malmö FF:s ordförande

Fotbollssverige är skakat efter Sportbladets avslöjande om MFF-basen Bengt Madsens attack mot domaren Anders Frisk i lördags.

Kritiken mot hur Svenska Fotbollförbundets näst högste man har betett sig är hård men enig.

- Han får gult kort, men behöver inte avgå. Vad som har hänt ska ses som en väckarklocka för folk som sitter med dubbla uppdrag, säger Thomas Wernerson.

Bakgrunden är följande:

I slutet av första halvlek mellan Malmö och Hammarby visade Anders Frisk ut Peter Ijeh. På väg in i spelargången möttes han av Malmö FF:s ordförande Bengt Madsen som fly förbannad skällde ut VM-domaren och följde efter honom hela vägen till domarrummet.

- Ena stunden hyllar han domarna som representant för Svenska fotbollförbundet (SvFF) och i nästa beter han sig på det här viset, det är inte bra, säger Ola Andersson, fotbollstyckare i Canal Plus.

- Jag var där i egenskap av ordförande i Malmö FF och inte i egenskap av vice ordförande i SvFF, försvarade sig Madsen i gårdagens Sportbladet.

Förbundsordföranden Lars-Åke Lagrell köper inte den argumentationen:

- Så kan man inte tänka. Jag kan aldrig vara någon annan än ordföranden i SvFF. Att sitta i förbundets styrelse ställer höga krav på ens omdöme. Oavsett varför man är på en match ses man som en representant för SvFF, det är så man måste se på det.

"Domare ska tåla kritik"

I dag ångrar Bengt Madsen att han gick på Frisk i pausen och inte efter matchen. Men sina uttalanden står han för.

- En domare ska väl tåla kritik lika mycket som en spelare ska göra. Det är inget konstigt med det, säger Madsen till DN.

Lagrell är orolig för att kritiken mot Madsens agerande slår över och vänder sig mot att en och samma person kan ha uppdrag i både en klubb och i förbundet.

- Att man sitter på olika stolar försvarar jag. Om inte SvFF:s ledning innehåller ledare från elitklubbarna blir den alltför svag. Jag tycker att ordföranden i SEF (Föreningen svensk elitfotboll) ska sitta i förbundsstyrelsen. Hade jag velat skulle jag kunnat åta mig ett uppdrag som ordförande i ett distriktsförbund eller som styrelseledamot i Östers IF. Men om jag skulle göra det måste jag vara medveten om att det ställer väldigt höga krav på mig själv.

I går damp Anders Frisks anmälan mot Madsen ner på Svenska Fotbollförbundets kansli i Solna. I dag landar den hos Riksidrottsnämnden (RIN). En anmälan mot en person i Fotbollförbundets styrelse behandlas nämligen inte av SvFF.

- Det är mycket bättre att det ligger på RIN. Rättssäkerheten inom idrotten är tillgodosedd, det är jag nöjd med, säger Lagrell.

Kan få böta 10 000 kronor

RIN kan döma ut tre olika straff i ett ärende som Madsens.

En tillrättavisning, böter på upp till 10 000 kronor eller diskvalifikation. Att bli diskvalificerad innebär att man inte får åta sig några ledaruppdrag inom svensk idrott. Den normala följden i ett fall av den här typen är böter.

Det straffet skulle ligga väl i linje med Fotbollssveriges "gult kort"-dom över Madsen. Men han får inte gå över gränsen igen.

- Det får inte hända så många gånger till. Det ger inget bra eko, säger Ola Andersson.

- Våra fotbollsledare har inte i omklädningsrummen att göra. Vi har inga rättigheter att gå in och prata med en domare mitt under match, säger Lagrell.

Martin Fransson

Svenska fotbollsprofiler om skandalen

1. Är det ett problem att svenska fotbollsledare har tunga uppdrag i både förbund och klubbar?

2. Hur ser du på att en ledare kritiserar en domare en pågående match?

3. Bör Bengt Madsen avgå från något av sina uppdrag efter vad som inträffat?

Thomas Wernerson,

fotbollsexpert, SVT

1. I de flesta fall är det inte ett problem utan en tillgång. Det viktiga är att poängtera att man aldrig kan vara enbart det ena eller det andra.

2. Självklart ska man inte gå ner och kritisera en domare under match.

3. Han får gult kort men behöver inte avgå.

 

Bo Karlsson,

domarbas:

1. Svensk fotboll är uppbyggd på det viset och så tycker jag att det ska kunna vara.

2. I svensk fotboll är vi unika på det sättet att ledare 20 minuter efter match är välkomna in till domaren för en diskussion, men då talar man i normal samtalston. Under match har man som ledare ingen rätt att kritisera domaren.

3. Bengt Madsen ska dömas av Riksidrottsnämden, inte av mig.

 

Peter Åhlander,

ordförande MFF Support

1. Man kan absolut kunna kunna vara ordförande i en allsvensk förening och samtidigt ha uppdrag i Svenska Fotbollförbundet.

2. Inga kommentarer, men Anders Frisk måste rannsaka sig själv och inse att han inte är större än allsvenskan.

3. Nej, man bör absolut kunna sitta på båda posterna samtidigt.

Rikard Tallén,

ordförande, Hammarby

1. Som jag ser det är det inget som hindrar att man sitter på dubbla stolar, men om man gör det tar man på sig ett stort ansvar för hur man ska uppträda.

2. Det är direkt olämpligt.

3. Det som har hänt är olyckligt, men att han skulle behöva avgå är att dra det lite väl långt.

 

Roger Gustafsson,

fotbollsansvarig,

IFK Göteborg

1. Nej, det tycker jag inte. Man ska kunna klara båda rollerna, vi måste ta tillvara på de duktiga krafter som finns i Fotbollssverige.

2. Utan att gå in på vad som hände i Malmö tycker jag att vi överlag har väldigt duktiga domare i Sverige. Därför ska vi akta oss innan vi kritiserar dem.

3. Nej, det tycker jag inte.

 

Anders Linderoth,

tränare, Hammarby IF

1. Ja, i det här fallet tycker jag definitivt att det var det. Det hade varit en sak om han bara varit MFF:s ordförande, men som det är nu skulle han tänkt sig för en extra gång.

2. Det är inte bra, särskilt inte när det är fråga om en solklar utvisning.

3. Nej, det vet jag inte. Det är en mänsklig reaktion att bli besviken.

Ola Andersson,

expertkommentator,

1. Jag har inte uppfattat det som ett problem tidigare, men när det ställs på sin spets på det här sättet är det klart att man börjar fundera på vilket läger som han företräder. Ena stunden hyllar han domarna som representant för Svenska Fotbollförbundet och i nästa beter han sig på det här viset, det är inte bra.

2. Den typen av ledare som inte direkt har med arbetet på planen att göra tycker jag inte ska vara nere och prata med domarna överhuvudtaget.

3. Inte nu, men det får inte hända så många gånger till, det ger inget bra eko. Han måste tänka på alla sina roller när han agerar, oavsett av vilken orsak han är på en match.

 

Patrik

Eriksson-Ohlsson,

spelare, Djurgården

1. Svårt att svara på, men man har ett stort ansvar som vice ordförande i Svenska Fotbollförbundet och måste vara försiktig med vad man säger. Det går inte att skilja på rollerna, man måste uppträda som representant för båda.

2. En ordförande ska absolut inte säga något till en domare under pågående match. Ska man ta en diskussion ska det vara efteråt.

3. Så hårt behöver man inte dra det, däremot bör han be Frisk om ursäkt för vad som hänt.

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Brennings blogg

Patrik Brenning

Om Aftonbladet