Aftonbladet
Dagens namn: Verner, Valter
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

24-åring invalid - huliganerna frias

”Jag är förvånad över tingsrättens resonemang”

GÖTEBORG

En 24-årig man är invalid för livet.

Men de elva åtalade friades för misshandeln av Hammarbysupportern. Han sägs vara mycket upprörd över domen.

På en internetsida för IFK-supportrar gratuleras de friade.

Förrförra året, i ett slagsmål inför matchen IFK Göteborg-Hammarby, blev 24-åringen misshandlad med ett järnrör och var nära att dö. Även fem andra män skadades.

Åklagaren hade åtalat elva av IFK:s problemsupportrar för misshandeln. Utredningen var omfattande, men fick kritik av rätten, som fann "visst fog" för de åtalades invändningar om att förundersökningen "'inte har bedrivits med tillräckliga krav på saklighet och objektivitet".

- Jag är förvånad över tingsrättens resonemang i den delen. I de delar jag läst finns mycket av deras analys som gör mig förvånad, säger kammaråklagare Peter Gillberg.

Ska analysera domen

Nu ska han och andra åklagare analysera domen, beslut om eventuellt överklagande kan väntas först om 2- 3 veckor.

Kammaråklagare Henrik Söderman håller i ett annat uppmärksammat fall: det där Blåvittsympatisören Tony Deogan, 26, slogs ihjäl i Högalidsparken i ett slagsmål med problemsupportrar runt AIK. Åklagaren understryker att utredningen inte lagts ner.

- Men som det ser ut just nu har vi ingen person som är ens i närheten att åtalas för något brott.

Två fall av grovt våld bland problemsupportrar, ingen har dömts. Påverkar det rättssamhällets chanser att få bukt med huliganvåld?

- Det är inte unikt att det finns kretsar där man inte så gärna pratar med polisen, det gäller ganska många typer av brottslighet. Jag kan inte uttala mig om Göteborg, men den skillnad jag kan se är att i Göteborg - vad jag har läst i media - drabbades personer som inte var med på leken. Riktigt så var det inte i Högalid. De som befann sig där visste vad de höll på med.

Likheten är att ingen inblandad velat berätta.

Om de inblandade i fallet med Tony Deogan säger kammaråklagare Söderman:

- De har inte sagt något som haft betydelse för utredningen.

Kammaråklagare Gillberg sade om gårdagens dom:

- Den här domen sänder signaler om att strategin att hålla tyst under förhör ger framgång.

Leder till mer bråk?

Frågan är om den friande domen kan leda till mer supportervåld.

- Det är inte säkert att det leder till mer våld. Men man får hoppas på ett överklagande, säger Magnus Wilhelmsson, ordförande i Bajen Fans.

Supporterpolisen Lars-Rune Bohlin kan inte uttala sig om domen, men principiellt tror han inte att den uppfattas som fritt fram för mer våld.

- Jag kan bara svara för Göteborg, men det tror jag absolut inte. Jag tror rent spontant att väldigt många kommer att förstå att samhället reagerar. Man passar sig nog för att sätta sig i en sådan här situation.

Lena Olsson

Detta har hänt 1

Den 27 augusti 2001 mötte Hammarby Blåvitt i Göteborg. Enligt åtalet var Göteborgs problemsupportrar, de så kallade Wisemen, ute för att slåss. En man blev misshandlad med ett järnrör och svävade i tio dagar mellan liv och död. Han fick men för livet. Mannen tillhörde inte någon så kallad firma, problemsupportrar som brukar slåss. Han var det de kallar en julgran, en vanlig supporter i lagets färger.

Även fem andra Hammarbysupportrar skadades, men inte lika svårt.

Åtalet gällde tolv män men i ett av fallen lades utredningen ner. Den största huliganrättegången i Sverige följde.

 

Detta har hänt 2

Den 27 juli 2002 misshandlades 27-årige Blåvittsympatisören Tony Deogan av

fotbollshuliganer med AIK-sympatier före en match på Råsunda. Han avled en vecka senare.

31 juli gick supporterföreningarna samman och tog avstånd från våld i samband med matcherna.

En första rättsläkarrapport sade att Tony Deogan avlidit av naturliga skador, men en senare rapport slog fast att misshandeln orsakat hans död. Trots mängder av förhör har utredningen inte kunnat visa vem eller vilka som misshandlade honom till döds.

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Brennings blogg

Patrik Brenning

Om Aftonbladet