Aftonbladet
Dagens namn: Verner, Valter
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Krav till fansen: Minska er klack

Brandman skadad - då vill myndigheterna släppa in färre fans

En brandvakt skadades av en bengal vid tisdagens derby.

Nu sätter brandförsvaret hård press på stockholmsklubbarna.

Vid ett möte under fredagen tar man ställning till om antalet personer i klackarna måste minskas.

Enligt Istvan Hornyak på Stockholms Brandförsvar tändes 25 bengaler och ett antal rökutvecklare under derbyt mellan Djurgården och AIK.

En brandvakt slogs blödande och fick sårskador när han träffades av en bengal från läktaren.

Ett 20-tal personer hörde av sig efter matchen och klagade över lindriga skador, andningsproblem samt förstörda kläder.

Stockholms Brandförsvar ser allvarligt på saken och har kallat till ett internt möte.

Inga bengaler

Linjen är tydlig; bengaler hör inte hemma på Råsunda!

- För ett år sedan bad vi klubbarna upprätta en handlingsplan för att komma tillrätta med problemet. Det vi såg i tisdags var inte tillfredsställande. Hotbilden var stor och vi kunde inte garantera människors säkerhet, säger Istvan Hornyak, ansvarig för den operativa verksamheten, till Sportbladet.

Enligt Istvan Hornyak är det framför allt två åtgärder som nu övervägs.

Dels att minska publiken:

- Det vi kortsiktigt kan göra är att minska antalet åskådare på klacksektionerna. Vi har beställt ritningar över Råsunda och de olika sektionerna. Men innan jag sett dem kan jag inte spekulera i hur många personer som måste bort.

Dels böter:

- Den andra åtgärden är att ansöka om ett vitesföreläggande. Om arrangören inte uppfyller våra krav på säkerhet blir det böter. Men det är en juridisk process som tar längre tid.

Smugglas in

De bengaler som brann i tisdags tändes på norra läktaren, alltså där AIK-klacken står.

Henrik Koch är säkerhetsansvarig för AIK Fotboll:

- Vi har jobbat mycket med denna fråga och kommer nu att ta ännu större krafttag.

- Vi hade ett möte med Black Army och AIK Tifo i veckan. Tillsammans med dem kommer vi gå ut via hemsidor och matchprogram för att bilda opinion och få folk att sluta med det här.

Enligt Henrik Koch handlar det om enskilda personer som smugglar in bengalerna.

Utredning pågår

- Vi utreder hur det har gått till. Tydligen har bengalerna delats ut via två väskor. Hur de kommit in på Råsunda vet jag inte. Men det är en relativt öppen arena, svår att täppa till, säger Koch.

Enligt Istvan Hornyak dröjer det till nästa vecka innan Stockholms Brandförsvar vet vilka åtgärder som ska sättas in mot klubbarna.

AIK kommer också att bötfällas av Svenska Fotbollsförbundet. Enligt vad Sportbladet erfar kan det handla om ett ovanligt högt belopp, runt 50 000 kronor.

Robert Laul

Supporterordförandena om brandförsvarets hot

Sebastian Gunnarsson, Black Army

- Vi uppmanar våra medlemmar och supportrar att sluta använda pyroteknik! Ändå är det en drastisk åtgärd att stänga läktarna. Vi vill ha en diskussion med brandförsvaret om att få använda pyroteknik under organiserade former. Det vore det effektivaste för att få bort den oorganiserade användningen.

Micke Hällbom, Bajen Fans

- Visst, bengaler är farliga - men inte om man organiserar det och tänder längst ner på läktaren. Men brandförsvaret vill inte ens diskutera det här med oss, vi som står i klackarna. Varför kan vi inte gå halva väger var? Nu ska de stänga av folk. Nä, jag blir förbannad. Vi är vuxna människor. Elda mer om ni frågar mig. Lite civil olydnad är aldrig fel.

Mats Jonsson, Järnkaminerna

- Jag är kluven. Jag har full respekt och förståelse för att brandmyndigheten agerar. Samtidigt; i den organiserade formen är bengaler ett ypperligt inslag i supporterkulturen. Vi måste sätta oss ner i de olika lägren och diskutera fram till en lösning. Jag hoppas att brandförsvaret ställer upp på den diskussionen.

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Brennings blogg

Patrik Brenning

Om Aftonbladet