GULDSTRIDEN – en stadskamp

1 av 3 | Foto: BILDBYRÅN
FOTBOLL

Malmö FF, IFK Göteborg och Djurgården.

Allsvenskan har förvandlats till ett trekejsarslag mellan de mäktiga klubbarna i storstäderna - och i framtiden kan deras dominans bli ännu större.

- Det är så i övriga Europa, varför skulle det inte bli så i Sverige, undrar Djurgårdens tränare Kjell Jonevret.

Elfsborg skrapade ihop tolv miljoner kronor och lyckades locka hem Anders Svensson till Borås. Häcken blåste konkurrenterna på Teddy Lucic och importerade dansk dynamit i form av Stig Töfting.

Det är kaxiga satsningar.

Men varken Elfsborg eller Häcken kan sno uppmärksamheten från det som allsvenskan årgång 2005 verkligen handlar om: slaget mellan storstäderna.

Det är upplagt för en sällan skådad drabbning mellan syd, väst och öst. Mellan Malmö, Göteborg och Stockholm. Mellan MFF, Blåvitt och Djurgården.

Ett trekejsarslag.

- Allt talar väl för att det ska bli på det sättet, säger MFF:s tränare Tom Prahl.

Inför avspark i årets allsvenska ser regerande mästarna Malmö, revanschsugna Djurgården och hårt satsande IFK Göteborg ut att stå i en klass för sig - och inte bara när det gäller spelartrupperna.

Ekonomiskt sett är det ingen klubb som kan mäta sig med MFF. Inte publikmässigt heller. Mästarna hade det överlägset högsta publiksnittet och drog in 22 miljoner i publikintäkter i fjol. Det är inte Djurgården eller IFK Göteborg i närheten av, men de tillhör likväl allsvenskans rikaste klubbar.

Trenden är tydlig: Sverige är på väg att få några få mäktiga storstadsklubbar, med långt bättre förutsättningar och resurser än föreningarna ute i landet.

- Det är så här det kommer att se ut i framtiden. Vi går definitivt mot en sådan utveckling. Vi kommer att ha tre, kanske fyra, klubbar som alltid finns med i toppen, säger Kjell Jonevret.

- Vår ambition är att vara med där, att vara en av de klubbarna. Det går inte att tro att vi ska vinna guld varje år, det kommer alltid svackor. Men vi ska vara med där uppe.

Och där uppe kommer andra storstadslag att finnas med?

- Ja, ute i Europa finns de här klubbarna generellt sett i storstäderna. Jag tror att det kommer bli så här i Sverige också. Det är klart att det är lättare att driva en storklubb i Stockholm än vad det är i Ljungskile, säger Kjell Jonevret.

Malmös tränare Tom Prahl och IFK Göteborgs klubbdirektör Mats Persson är inne på samma linje.

- Det är i storstäderna som pengarna finns. Där finns sponsorerna och publiken, konstaterar Prahl.

- Det är helt enkelt där de ekonomiska resurserna finns. Lagen drar mer publik. Malmö var etta i publikligan i fjol, vi var tvåa. Det har väldigt stor betydelse, säger Persson.

Ökade ekonomiska resurser ger toppklubbarna nya möjligheter, som många småklubbar bara kan drömma om. Som att ha råd att nobba utländska proffsklubbar när de vill köpa lagets bästa spelare.

Inte sälja till Danmark

- Det är i alla fall vår ambition att vi ska kunna behålla spelarn a lite längre. Och framför allt inte behöva sälja dem till några Kalle Anka-klubbar. Det är en sak att sälja en spelare till någon av toppligorna. Men tanken är att vi ska vara så ekonomiskt starka att vi inte ska sälja till en klubb i Danmark, säger Kjell Jonevret.

IFK Göteborg sålde Mikael Antonsson till Austria Wien i somras, men har sedan fått behålla de spelare man velat behålla. Och med kassakistan full av sponsor- och publikintäkter har Mats Persson och Blåvitt sett till att värva förre Herenveen-proffset Stefan Selakovic. Men klubben har handlat mer än så, nämligen två U21-landslagsmän: målvakten John Alvbåge från Örebro och försvararen Adam Johansson från Västra Frölunda.

- Malmö ser starkast ut. Sedan kommer vi på andra plats. Så känns det nu i alla fall, säger Mats Persson.

IFK Göteborg har ett nyförvärv på bänken också: tränaren Arne Erlandsen. Med norrmannen vid rodret har laget imponerat stort under vinterns spel i Royal League.

- Blåvitt har en balanserad satsning. De har satsat på att ta hem riktigt bra spelare. De tog (Peter) Ijeh från oss, sedan (Niclas) Alexandersson och nu Selakovic. Och de har en bra stomme från Roger Gustafssons ungdomssatsning. De har väl ingen jättebred trupp, men det är det egentligen inget svenskt lag som har. Förstauppställningen ser dock stark ut, säger Tom Prahl.

Inte imponerad av IFK

Kjell Jonevret är inte lika imponerad.

- Satsningen består mest av Selakovic och en ny tränare. Men det ska bli spännande att se hur de spelar. Tidigare har de har väl inte direkt förgyllt allsvenskan med sitt spel. Jag tror ingen har gått till Ullevi bara för att se rolig fotboll, det är nog bara de med känslor för klubben som gått dit, om man säger så.

- Göteborg var mycket beroende av (Håkan) Mild och Alexandersson i fjol. Men är de lika bra i år igen, så kommer Göteborg nog att bli riktigt starka.

Jonevret tog över Dif förra sommaren. Nu är det meningen att han ska leda laget ur den svacka man hamnade i efter två raka SM-guld. Förlusterna av Andreas Johansson och Markus Karlsson är kännbara, men Djurgården har också värvat några tunga namn. Ibrahim Ba, naturligtvis. Men också Felix Magro och Jones Kusi-Asare från Landskrona

- Djurgården är svåra att bedöma. De har värvat Ba som kan bli en fullständig succé. Men det vet man inte. Jag tror dock att Djurgården kommer att vara med där uppe. Malmö, Djurgården och vi är ser ut att vara dom starkaste lagen, säger Mats Persson.

- Jag har lite dålig koll på Djurgården. Jag har inte sett Ba. Det känns som om de är en liten bit bakom Göteborg, även om de gjort bra resultat i träningsmatcherna, säger Tom Prahl.

Och fortsätter:

- De har haft en väldig omsättning av spelare och det är svårt när man vill nå bra resultat. Kontinuitet är viktigt. De hade i stort sett samma lag som spelade hela tiden under guldåren.

Och kontinuitet är precis vad mästarna har haft. Malmö har legat lågt på spelarmarknaden under vintern. Men tre spelare kan ändå räknas som "halva" nyförvärv.

Varken Daniel Andersson eller Yksel Osmanovski var i toppform när de kom till klubben under förra säsongen. Nu har de varit med under hela försäsongen och Malmö lär få ännu större nytta av de båda ex-proffsen.

Och så är en skyttekung tillbaka.

- Malmö har ju plockat hem (Markus) Rosenberg. Det hade inte varit fel att ha några sådana spelare att plocka hem från lån, säger Kjell Jonevret.

- De har använt Zlatanpengarna rätt så bra. De har en stark trupp. På pappret är det definitivt den bästa. Men det behöver inte alltid vara så lätt. Det kan bli så att vissa spelare blir missnöjda om de inte får tillräckligt med speltid.

"Malmö är favoriter"

Mats Persson:

- Jag ser Malmö som favoriter. De vann i fjol och med Rosenberg i laget har de blivit ännu bättre. Malmös satsning skapar intresse för allsvenskan. Så det gynnar även oss, säger IFK Göteborgs klubbdirektör.

En rad tunga nyförvärv, allt bättre ekono- miska förutsättningar, mer publik till matcherna och nyttig rutin från internationellt motstånd i Royal League. Finns det något som inte talar för antingen Malmö FF, IFK Göteborg eller Djurgården - i år och i framtiden?

- Det kommer alltid finnas uppstickare. Se bara på Halmstad. Och det finns exempel på stora klubbar i stora städer som inte har fungerat ekonomiskt. Det går inte av sig själv, säger Tom Prahl.

Stefan Persson