Aftonbladet
Dagens namn: Inga, Ingalill
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Hetaste bytet
i allsvenskan

"Vi kommer aldrig att sälja Ailton"

Djurgården ställer nu in siktet på allvar.

Ailton Almeida, 21, ska bli anfallaren som skjuter de svenska mästarna ut i Europa.

- Det kan Djurgården glömma, vi kommer aldrig att sälja Ailton till en svensk klubb, säger Öis sportchef Stefan Allbäck.

Det är en av Djurgårdens tyngsta investerare, vice vd Tommy Jacobsson, som enligt Sportbladets uppgifter är fast besluten om att försöka få Ailton till Stockholm.

För en månad sedan deklarerade Zoran Lukic i Sportbladet att priset på Almeida är cirka 30 miljoner kronor.

Fyra år kvar

- Jag förstår Zorans uttalande. Tänker man på att Malmö fick 42 miljoner för Markus Rosenberg så förstår man var Ailtons prislapp ligger, säger Öis sportchef Stefan Allbäck.

Ailton har fyra år kvar på sitt kontrakt med Örgryte och det krävs en allsvensk rekordsumma för att Djurgården ska kunna locka brassen till Stockholm.

Djurgården har mellan 30 och 35 miljoner att satsa på spelare till nästa säsong.

Spelare kan erbjudas

Att Djurgården väljer att lägga alla pengarna på Almeida är ytterst tveksamt.

- Vi siktar på att förstärka med två eller tre spelare, men sedan går det aldrig att säga exakt hur det blir, säger Djurgårdens ordförande Bosse Lundqvist.

Det finns alternativ för att trots allt lyckas med drömvärningen av Ailton. Örgryte kan komma att erbjudas en maffig vidareförsäljningsklausul samt, förutom pengar, en eller flera spelare ur dagens Djurgårdstrupp.

Mattias Larsson

Sportbladet granskar: Sveriges 12 mest jagade

  Ailton Almeida, 21, anfallare, Örgryte.

Djurgårdens penningpung Tommy Jacobsson vill ha Almeida. Jonevret & Co nickar gillande och Bosse Andersson tycker att Ailton skulle passa utmärkt i Dif. Men enligt Öis "kommer man aldrig att sälja till en annan svensk klubb." 30 miljoner tycker man brassen är värd. Minst. Hur mycket fickpengar kan Tommy J skaka fram?

 

  Tobias Hysén, 23, mittfältare/anfallare, Djurgården

Bevakas av en rad klubbar. Roma är senast i raden att sluta upp i kön till. Dock krävs en klubb med bra ekonomi och bra sportsliga förutsättningar för att Hysén ska flytta på sig. Enligt uppgift har Ajax satt sin danske scout John Steen Olsen att bevaka Hysén. Runt 15 miljoner uppskattas prislappen till av branschfolk.

 

  Gunnar Heidar Thorvaldsson, 23, anfallare, Halmstad.

Den allsvenske skyttekungen bevakas av ett flertal Premier League-klubbar. HBK vill förlänga kontraktet men Thorvaldsson har inte bestämt sig. Med ett år kvar på kontraktet är prislappen relativt låg. HBK kan få upp mot 30 miljoner kronor från ett brittiskt lag.

 

  Atiba Hutchinson, 22, mittfältare, Helsingborg.

Chelseas sportchef Frank Arnesen tog vägen förbi Olympia bara för att spana in Atiba. Inte för att en affär är aktuell men det säger allt om Hutchinsons läge på marknaden. HIF vill förlänga kontraktet som går ut nästa höst. Om inte Atiba skriver på kommer en försäljning att ske redan i vinter. Priset? Mellan 10-20 miljoner beroende på klubb och liga.

 

  Oscar Wendt, 19, försvarare, Göteborg.

Kontraktet med Heerenveen är nära. Wendts agent Martin Dahlin tar det hela med ro. Som med Rosenberg och Ajax - det talar för att allt är klart. I bästa fall för Blåvitt stannar Wendt till sommaren.

 

  Jimmy Dixon, 24, försvarare, Häcken.

Det blev inte Malmö i somras. Det kan bli Djurgården i vinter. Mästarna är intresserade men har konkurrens från kontinenten. Liberianske landslagsmannen Dixon har bland annat bevakats av Premier Leagues krislag Everton.

 

  Dusan Djuric, 21, mittfältare, Halmstad.

Imponerade stort på Sporting Lissabon när HBK skrällde i Uefacupen. Även spanska Real Sociedad följer den tekniske U 21-landslagsmannen. Med två år kvar på kontraktet lär Djuric stanna åtminstone till sommaren.

 

  Fredrik Stenman, 22, försvarare, Djurgården.

Följs av klubbar från Holland, Belgien och Frankrike. Svenskklubben Strasbourg finns bland intressenterna. Satsar stenhårt mot en landslagsplats, spel på kontinenten är då en stor fördel.

 

  Afonso Alves, 24, anfallare, Malmö.

14 mål så här långt i ett lag som pendlat som dollarn den senaste säsongen. Afonso har kvaliteter som tilltalar klubbarna på kontinenten men ett pass som ger dem malariafrossa. Dessutom vill Pildammarna Invest mer än dubbla de 10 miljoner man köpte Afonso för. Går den ekvationen ihop kan Afonso försvinna snabbare än vi anar.

Franska Toulouse och spanska Sevilla följer Malmös brasse.

 

  Andreas Granqvist, 20, försvarare, Helsingborg.

Bayern Münchens Björn Andersson följer fortfarande Granqvist med stort intresse. Men det är som mittback de europeiska klubbarna vill ha Andreas och det får han inte spela i HIF.

Kanske ett knep för att behålla guldklimpen ett tag till?

 

  Johan Arneng, 26, mittfältare, Djurgården.

Det forna Empoliproffset längtar återigen ut i Europa. "Jag är redo", sa guldmakare Arneng efter matchen mot Öis i måndags. Hetaste klubbarna just nu: holländska AZ Alkmaar och Heerenveen.

 

  Kevin Amuneke, 19, anfallare, Landskrona.

Har inte gjort den succé Bois och Kevin själv hoppats på. Men talangen finns där precis som Djurgårdens intresse. Landskrona vill dock sälja dyrt till Europa, men då gäller det att Amuneke plockar fram betydligt mycket mer av den talangen.

ALLSVENSKANS GULDSTRID
Tippa din egen sluttabell

Vem tror du vinner allsvenskan i fotboll?

Tippa resultatet i de återstående matcherna för guldkandidaterna för att se din sluttabell.

OBS! Du måste tippa samtliga matcher i alla omgångar för att kunna se sluttabell och dela din tabell på Facebook.

Under pågående tippning kan du uppdatera tabellen för att se ställning utifrån dina ifyllda resultat (när du uppdaterat tabellen kan du ej ändra redan ifyllda resultat).

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet