”Får jag inte spela är jag inte lycklig”

Magro på väg tillbaka efter tung säsong

FOTBOLL

Efter en skadefylld katastrofsäsong är Felix Magro långsamt på väg tillbaka till formen.

Sportbladet har träffat Djurgårdens mittfältare, som berättar om sin tuffa tid utanför laget.

- Jag har mått dåligt. Får jag inte spela är jag inte lycklig, säger han.

Felix Magro kom från ingenstans hösten 2004, gjorde succé i Landskrona och räddade laget kvar i allsvenskan. Trots att Bois-fansen startade en namninsamling för att mittfältaren skulle stanna kvar valde han att söka lyckan i Djurgården. Han fann raka motsatsen.

- Jag var skadad så mycket förra året, och åkte in och ut ur laget. Jag hade flera allvarliga skador, och den svenska säsongen är så kort. Jag var borta nästan två månader med en bruten tå, sen skadade jag axeln och missade ytterligare två månader. Jag försökte spela, men hade ont hela tiden. Det är klart att det har varit jobbigt, säger han.

Totalt blev det 13 matcher i allsvenskan, flera av dem kortare inhopp. Enligt tränare Kjell Jonevret har Felix Magro varit nere på grund av alla skadebekymmer. Men de två senaste matcherna i allsvenskan har det blivit två stabila inhopp. Mot Kalmar vände han matchen, och fick beröm av sin coach.

"Det har vänt"

- Han låg bakom mycket, och hittade nya passningsvägar. Det är något man verkligen unnar honom, han har varit så ledsen. Det märks att det har vänt, säger Jonevret.

Felix håller med.

- Just nu mår jag bra. Det har varit bra för mig att få spela i de två senaste matcherna, jag börjar hitta rytmen. Det är bra för självförtroendet.

Hur känns det att få sånt beröm av tränaren?

- Det är bra, det är precis vad jag behöver. Jag behöver känna förtroendet från mina tränare och medspelare. Jag hade det tufft förra året på grund av alla skador, på slutet spelade jag ju inte alls, då när laget vann matcherna.

Du har inte mått så bra"

- Jag har mått dåligt. Vårt jobb fungerar så, det är väldigt känslosamt. När du spelar fotboll är du lycklig, och är du också lycklig över huvudtaget. Det är både bra och dåligt, att det är så mycket känslor inblandade. När jag får spela är jag lycklig, får jag inte spela är jag olycklig. Fast jag tror inte att jag är ensam om att känna så.

När Felix Magro kom till Djurgården var han tänkt som ersättare till Andreas Johansson i rollen som nummer tio. I dag är han och klubben överens om att han fungerar bättre längre ner i banan.

- Jag och Andreas Johansson är helt olika spelartyper. Jag klarar av att spela i den rollen, men det var inte den bästa positionen för mig. Jag känner mig mycket tryggare längre ner i banan. Jag är mittfältare, inte släpande anfallare.

Hur ser du på din framtid i Djurgården i dag?

-Jag älskar mitt jobb, men det viktigaste är att jag får spela. Ibland tänker jag: är det bättre att vara i ett lag som vinner, men du inte får spela. Eller är det bättre att vara i ett sämre lag där du får spela hela tiden. För mig är det sista viktigast. Det har aldrig handlat om pengar eller klubbens namn. Det handlar om att känna förtroende och spela fotboll. Då mår jag bra.

Finns det en risk att du flyttar i sommar?

- Jag har två år kvar på kontraktet. Just nu är det meningslöst att tänka på det. Jag är här och jag kan inte flytta. Det viktigaste är att jag får spela. Det finns ingen konflikt, jag respekterar Kjell Jonevret och tycker att han är en ärlig människa. Men han måste fatta vissa beslut och jag måste tänka på vad hans beslut innebär för mig. Det här är ändå mitt yrke, så vi får se vad som händer under månaderna fram till att transferfönstret öppnar. Jag förstår att det finns många bra spelare i klubben, men jag tror också att tränaren förstår att jag vill spela mer.

Kan spela från start

Mot Göteborg i kväll är det upplagt för Felix Magro. Kjell Jonevret är som vanligt kryptisk när startelvan kommer på tal, men utesluter inte möjligheten att schweizaren spelar från start.

- Inte alls omöjligt. Han har börjat löpa mycket bättre nu, och vi har många tuffa matcher på kort tid. Eftersom både Abgar Barsom och Daniel Sjölund har småskavanker kan det bli så, säger han.

Felix Magro

David Tanentsapf