Aftonbladet
Dagens namn: Verner, Valter
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

”Vi kommer inte tokvärva”

AIK försiktigt: Måste lära oss av tidigare misstag

AIK har lärt sig läxan.

Även om det blir SM-guld blir det ingen storsatsning för att komma ut i Europa.

Ekonomin kommer först.

- Vi vill inte riskera att falla ihop som ett korthus, säger Charlie Granfelt, vd i AIK Fotboll.

PÅ GULDJAKT 1 AIK storsatsade efter senaste SM-guldet, men den ekonomiska baksmällan blev tung. Nu blir det en försiktigare satsning mot Europa om SM-guldet nås.   PÅ GULDJAKT 1 AIK storsatsade efter senaste SM-guldet, men den ekonomiska baksmällan blev tung. Nu blir det en försiktigare satsning mot Europa om SM-guldet nås.

När AIK vann allsvenskan 1998 storsatsade klubben för att gå till Champions League. Satsningen gick hem första året - men i allsvenskan gick det tyngre. Ekonomin kördes i botten och till slut rasade laget ner i Superettan.

I år har AIK gjort succé, men ledningen behåller kylan.

- Emotionellt är det ju perfekt om AIK kan ta SM-guld och vi kan göra ett bra resultat ekonomiskt. Men ska man ställa det på sin spets för oss som bolag är det bättre att AIK går med vinst än att vi vinner SM redan i år, säger Charlie Granfelt.

"Hellre långsiktighet"

AIK arbetar efter en femårsplan. Under den tidsperioden ska klubben vinna allsvenskan och gå åtminstone till gruppspelet första omgången av Champions League.

- Det blir inga tokvärvningar om vi vinner allsvenskan nu, vi följer vår strategiska satsning för att få stabilitet i toppen över flera år. Hellre en långsiktighet och kontinuitet än att värva stort och sedan falla ihop som ett korthus, säger Granfelt.

AIK:s omsättning ligger på runt 75 miljoner kronor i år. Bolaget gick plus första halvåret och balansräkningen är under god kontroll.

Målsättningen är att vinsten från driften ska ge klubben utrymme att satsa sportsligt, samtidigt som aktie-

ägarna får utdelning.

Ny hemmaplan

En annan viktig framtidsfråga är arenan. En framtida nationalarena blir också AIK:s hem, och klubben arbetar hårt för att få ett så bra avtal som möjligt.

- Vi vill ha en bra hemvist som ger oss själva ägande av våra arrangemang så att vi ska kunna tjäna på exempelvis försäljning på arenan, säger Granfelt.

AIK:s strategi på spelarmarknaden har präglats av långsiktighet och god scoutning. Så kommer det att fortsätta.

- Vi vill inte värva på oss stora namn och få stora löneposter för att sedan kanske missa Champions League. Vi måste lära oss av tidigare misstag, konstaterar Ola Andersson, sportchef.

Petter Maaherra

Så satsar AIK om de vinner serien

Laget i dag:

Ett funktionellt lag som överpresterat i år. AIK har lyckats perfekt med värvningarna och har en bra bredd i laget, men de riktiga stjärnorna saknas.

Värvningar:

AIK har en klok strategi för framtiden. Men nyckelspelare som Tjernström är snart för gammal och trots att försvaret varit tätt i allsvenskan, räcker det inte i Europa.

Förutsättningar:

Bra förutsättningar: En trogen fanskara, en arena i toppklass och bra ungdomsverksamhet. Det gäller att säkra så bra villkor som möjlighet på nya arenan för att tjäna pengar.

Målsättning:

Inom fem år ska klubben spela i Champions League. AIK skyndar medvetet långsamt efter att ha lärt sig en riktigt dyrbar läxa under 2000-talet.

Sex år sedan ett svenskt lag nådde gruppspelet i Champions League - här är alla kvalmisslyckanden

2000/01:

Helsingborg Gruppspel

Efter bragdmatcher mot Inter i kvalet nådde Helsingborg gruppspelet. Mot Bayern München, Paris SG och Rosenborg räckte dock inte HIF till och slutade sist i gruppen på fem poäng.

2001/02:

Halmstad3:e kvalomg.

Efter att ha slagit ut Bohemians i andra omgången blev Anderlecht för svårt i sista kvalomgången. Hemmaförlusten (2-3) blev för tung. Belgarna gick till gruppspelet efter 4-3 totalt.

2002/03:

Hammarby2:a kvalomg

Hammarby gick in i andra omgången - och åkte ut direkt. Laget klarade 1-1 hemma mot Partizan Belgrad, men var chanslöst i bortamötet (0-4). Partizan föll sedan solklart mot Bayern München i sista kvalrundan (1-6).

2003/04:

Djurgården 2:a kvalomg

Åter igen blev Partizan för svårt för ett svenskt mästarlag. Den här gången blev Dif utslaget, men kampen var hård. Båda matcherna slutade oavgjort, Partizan gick vidare på fler gjorda bortamål. Serberna nådde sedan gruppspelet efter ett straffdrama mot Newcastle i tredje omgången.

2004/05:

Djurgården 3:e kvalomg

Kaunas vållade inte Dif så stora problem (2-0 totalt). Sedan väntade oerhört tufft motstånd: Juventus. Efter en bradgartad insats i Turin

(2-2) räckte inte stockholmarna till alls på Råsunda, förlust med 4-1.

2005/06:

Malmö FF 3:e kvalomg

Efter att ha slagit ut Maccabi Haifa stod bara schweiziska doldisgänget Thun ivägen för ett svenskt lag i gruppspelet. Det blev dock fiasko för MFF som förlorade båda matcher (0-3 borta, 0-1 hemma).

2006/07:

Djurgården 2:a kvalomg

Dif vann hemmamötet mot Ruzomberok med 1-0 och skaffade sig ett bra läge till returen. I bortamötet räckte inte Dif till även om de var vidare ett tag. Med ett sent mål säkrade slovakerna avancemang. I tredje omgången var de dock helt chanslösa, CSKA Moskva gick vidare efter 5-0 totalt.

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Brennings blogg

Patrik Brenning

Om Aftonbladet